Suzana Perić: Kutak gde ćerka diktira, a majka ispunjava želje

0
Ušuškan između beogradskih krovova, stan kreatorke Suzane Perić čuva tajne poslednjih pet godina njenog života tokom kojih nakon razvoda u njemu sama vaspitava svoju naslednicu Tifani. Dok otvara njegova vrata za Story, otkriva da više nije zaljubljena, ali i
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Buka koja se prolomila odmah s vrata doma priznate modne kreatorke Suzane Perić (41), sušta je suprotnost tišini koja vlada kada se ušeta u njegovu unutrašnjost. I ona nije karakteristična za svaki dan, već samo kad u njega dolaze gosti pošto ih na ulazu prvo pozdravi čivava Čarli - pravo iznenađenje za posetioce. To koliko je glasan, dijametralno je suprotno njegovoj građi i visini.

- Kad se gosti žale da im je naporno da se peške popnu na naš četvrti sprat, ja odmah citiram svog oca koji kaže kako je to odličan besplatan trening - našalila se Suzana odmah na ulazu svog potkrovlja dok je ovog toplog prolećnog popodneva sa svojom ćerkom Tifani (8,5) obavljala poslednje pripreme pred fotografisanje za Story. Dok se između štendera o koji su okačene nove kreacije za predstojeću reviju dvoumila da li da uz crnu dugu haljinu obuje baletanke, njena naslednica je nanosila sjaj na usne objašnjavajući koje se nijanse šminke najlepše slažu uz njene tirkiznoplave oči. Dijalozi majke i ćerke odavali su utisak da se među njima razvio odnos pun razumevanja i podrške, iako mu je prethodio ne tako lagodan period kada se rastajala od bivšeg supruga Branislava Perića.

- Tifani je imala pet godina kada je shvatila da su joj roditelji zdravo razvedeni – počinje priču dizajnerka kako bi potkrepila naše pretpostavke.

- Danas nema ničega što bi u našu kuću unosilo nemir. Moja ćerka nije doživela nikakve incidente, a neminovno je da zna i to kako će jednog dana neko novi doći u naš život. Dete razvedenih roditelja ne treba da dobije drugog oca, već da maminog partnera shvati kao nekog ko i njoj ulepšava život i tu je onda kad joj je potreban. Ipak, nije nam uvek bilo idealno. Dugo smo se borile, imale smo faze kada je bilo mnogo teško s njom izaći na kraj, ali izgradile smo divan odnos karakterističan za majke i ćerke. Možda je Tifani malo više razmažena, ali ima ljubav za koju znam da će joj jednom dati snagu kad bude nailazila na neke prepreke - iskrena je Suzana koja u bivšem partneru danas ima veliku podršku.

- Brane živi u Beogradu, ima svoju firmu Valter koja se bavi muškom modom, pa i poslovno sarađujemo. Sa Tifani ima specifično dobar odnos u koji bih se ja ponekad mešala. On je blaži od mene, ali uvek je tu da nam pomogne. Ako ima devojku, verujem da i nju nerviram jer hiljadu puta umem da ga pozovem telefonom. Meni bi najteže bilo da sam sa partnerom koji ima decu i bivšu suprugu i zato znam da sam najgora bivša žena, ali priznajem - razmažena sam. Kad mi treba pomoć, zovem sve, od bivšeg muža do sadašnjeg dečka. Ne volim sve da radim sama, uživam da kuvam, ali imam i ženu koja mi pomaže u kućnim poslovima. Svrsishodnije je da napravim haljinu, nego da to vreme potrošim na spremanje. Kada me pitaju kako u ovim godinama ovako izgledam, odgovorim da je to zato što sam se čuvala. Uostalom, nemoguće je da glumim ženu heroja sa svojih metar i šezdeset osam centimetara visine - u svom stilu ističe Suzana nastavljajući priču o tome kako je nakon razvoda upravo u ovom potkrovlju sa svojom ćerkom započela novi život. Ova prava mala devojačka oaza koju sa svih strana obavijaju beogradski krovovi, čuva mnoge ženske tajne. 

- U ovaj stan uselile smo se pre tačno pet godina. Jednog dana naći ću neki moderniji, a ovaj ostaviti Tifani za njen studentski život. Ali, kada sam ga birala, sve mi je u njemu i oko njega u potpunosti odgovaralo. Smešten na Dorćolu, okružen krovovima, u blizini Bajlonijeve pijace - ovaj prostor jednostavno je bio oličenje mene. Ovih dana počinje i sezona sunčanja na terasi gde ima sunca sve do tri, pola četiri popodne. Komšiluk je divan, pored nas je jedna umetnica koja čitav život pokušava da se obogati, ispod nas živi novinar RTS-a i njegova porodica. Na drugom spratu su moji roditelji koji tu borave kad nisu u Nemačkoj. U blizini je i kej za šetnju - opisuje Suzana dok je u razgovoru na trenutak prekida ćerka pitanjem može li da telefonira drugarici.

- Nerazdvojne su, nastavlja kreatorka i dodaje, Tifani je ovde imala divno rano detinjstvo. Sve nam odgovara iako pohađa školu na Dedinju. Mada bi nam bilo lakše da tamo i živimo, ja se ne osećam kao žena sa Dedinja. (Smeh) Kad je ujutro ispratim u školu, odem u Kofein na kafu, a onda na trening kod Marije Savić-Srećković posle kojeg mi savršeno prija ceđeni sok u Eliksir baru. Uživam u tom specifičnom mirisu koji se u srcu prestonice oseća samo u periodu između pola osam i pola deset ujutro. Tada se svi spremaju, žure na posao, muškarci u svojim besnim automobilima jure Dorćolom kao da je Menhetn. Ja sam odevena u trenerku i još onako pospana sa vunenom kapom na glavi  jer najčešće ne stignem da se isfeniram, i sa svojom čivavom, jurim do pijace, a potom u svom stvaralačkom zanosu sa punim kesama uletim u atelje gde počinje rad - kaže kreatorka koja tada svojim saradnicima prenosi ideje nastale prethodne večeri baš ovde u njenom domu.

- Kad Tifani ode na spavanje, negde oko deset uveče, volim da sednem u svoj ćošak za koji se inače tokom dana vodi borba između Tifani, Čarlija i mene. Šćućurena na pink fotelji crtam nekom tupom olovkom do duboko u noć tako da ujutro jedino ja mogu da prepoznam svoje crteže. Većina ideja za nove kreacije nastala je upravo tu ili u Dizeldorfu gde imam sličan stan, i gde sa svojom sestrom Majom diskutujem o skicama. Ona me i najbolje poznaje i njenu kritiku najlakše primim - iskrena je dizajnerka na čijem je licu jasno vidljiv izraz zadovoljne žene u čijem se životu sve nekako desilo baš onako kako je trebalo da bude.

- Nemam više onoliko vremena samo za sebe. Kao devojka umela sam da lenčarim po ceo dan, tri sata razmišljam o tome šta ću da obučem, onda me zaboli glava pa ni ne stignem da završim svoje obaveze jer vreme poklonim nekim nebitnim ljudima. Sada to smatram dangubljenjem i usredsređena sam najviše na Tifani i sebe. Ona je u školi do pet, svaki drugi dan ima trening, subotom i nedeljom igra tenis, četvrtkom je na glumi. Nisam ja pretenciozna majka, već ispunjavam njene želje. Znam da neće postati vrhunski teniser, niti Anđelina Džoli, ali u godinama je kada treba sve da proba. Možda sada imam manje vremena za ispijanje kafa, ali nema veze jer je i onako malo prijatelja kojima treba da se posvetim. Donedavno sam imala vezu i bila zaljubljena, ali o tome nisam govorila jer taj muškarac nije bio iz javnog života. Ipak, putevi su nam se razišli tako da sam sad sama - pomalo setno, ali puna samopouzdanja priča kreatorka kojoj vedrinu u glasu vraća priča o poslu.

- Moja revija Dekada prikazana je na otvaranju 24. Fashion Selectiona. Reč je o neobičnom konceptu gde se služila fashion rakija. Njome ćemo pokušati da se pojavimo i u Berlinu. Potom, 21. aprila moja revija zatvara crnogorski Fashion Week, u maju ću prezentovati Candy dečju reviju, ali i učestvovati na hrvatskom Fashion Weeku. Onda odlazim u Nemačku, a počela sam i sa on-line prodajom. Kada mi se javio prvi kupac Marko Marković, mislila sam da se neko šali sa mnom, ali sam nakon prve prodate haljine na taj način oduševljena - završava Suzana. 

Piše: Jasmina Antonijević

makonda-tracker