Muzička ikona: Dvadeset godina od smrti Kurta Kobejna

0
Frontmena grupe Nirvana svet pamti kao jednog od najboljeg muzičara svih vremena, a u poslednjih dvadeset godina ugledni svetski časopisi svrstavali su ga među najbolje gitariste
Kurt Kobejn, foto: Profimedia
Kurt Kobejn, foto: Profimedia

Kurt Kobejn ubio se u svom domu u Sijetlu 5. aprila 1994. godine, pre tačno dvadeset godina. Legendarni Kobejn postao je ujedno i član Kluba 27, tj. zvezdi koje su preminule u dvadesetsedmoj godini. Tako se pridružio Džimiju Hendriksu, Brajanu Džonsu, Dženis Džoplin i Džimu Morisonu. Još kao trinaestogodišnjak rekao je da želi da bude poput Hendriksa. U njegvoj biografiji Kosa anđela otkriveno je kako je prijatelju rekao još kao dečak da želi da bude popularan, te želi da umre mlad.

Njegov rodni grad Abedin 2005. godine je na ulazu uz ime grada postavio i natpis Come As you are u znak sećanja na Kurta Kobejna, a fanovi se uz reku Vishak svake godine okupljaju kako bi mu odali počast.


Kako je Kobejn posthumno zaradio nekoliko stotina miliona dolara, brojni mediji ga svrstavaju i među najbogatije muzičare svih vremena. Većina autorskih prava pesama nirvane su njegova, a deo prava nasledila je njegova ćerka Franses Bin Kobejn.

makonda-tracker