Kijanu Rivs: Zavodnik tragične sudbine

0
Mnogi su saglasni s tim da je Kijanu Rivs jedan od najzgodnijih glumaca u Americi. Ipak, on nije u grupi poročnih zvezda koje prave skandale i često menjaju partnerke, ne može da se pohvali srećnim detinjstvom, nikada nije završio srednju školu, brak ga je zao
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock
Foto: Guliver, Profimedia, Shutterstock

Glumac Kijanu Rivs najprepoznatljiviji je po glavnoj ulozi u planetarno popularnoj naučnofantastičnoj franšizi Matriks. Za neobičnu lepotu koju poseduje, zahvalnost duguje tome što ima havajske, kineske i britanske gene, a zgodno telo stekao je još u mladosti trenirajući hokej. Na tom putu stigao je da se bavi i muzikom svirajući gitaru u rok bendovima Dogstar i Becky. Bio je u vezama sa Sandrom Bulok i Šarliz Teron, a njegov privatni život obeležile su tragedije zbog kojih je dobio epitet depresivnog momka. Devojka koja mu je rodila mrtvo dete, poginula je u saobraćajnoj nesreći, što ga je nateralo da se na neko vreme povuče iz javnog života. Početkom ove godine premijerno je prikazan film 47 Ronina u kome se pojavljuje u ulozi samuraja, a trenutno se govori o mogućnosti snimanja nastavaka TV serije Bil i Ted, kao i četvrtog dela Matriksa.

Glumčev otac Semjuel Noulin Rivs bio je geolog i obrazovan čovek, a njegov egzotičan izgled bio je utemeljen u činjenici da je imao havajsko-kinesko poreklo, ali je isto tako bio i nemirnog duha. Bio je zaposlen u Libanu, a kada je jednom prilikom trebalo da avionom leti za Ameriku, na aerodromu je uhapšen zbog posedovanja nekoliko grama heroina. Dok je služio zatvorsku kaznu, napisao je studiju za koju je kasnije dobio priznanje za opšti razvoj obrazovanja. Kijanuovu majku, kostimografkinju engleskog porekla Patrisiju Bond, upoznao je tokom njenog angažmana u pojedinim tekstilnim fabrikama na teritoriji Bejruta. Drugog septembra 1964. godine, Semjuel i Patrisija dobili su sina, u porodilištu u glavnom gradu Libana. Ime Kijanu na havajskom jeziku simbolizuje vetar koji dolazi sa planina, tačnije hladni planinski povetarac. Glavni lik ove priče nedvosmisleno tvrdi da je od majke nasledio engleske manire i kulturno držanje.

- S obzirom na to da sam u familiji imao kineske pretke, odrastao sam okružen njihovim nameštajem i karakterističnom istočnjačkom kuhinjom - opisuje Rivs.

Mali Kijanu nije odrastao u stabilnoj porodici, pošto ih je otac Semjuel napustio kada je imao tri godine. Glumac priznaje da je sa svojim ocem potpuno zamrznuo svaki kontakt, a poslednjih nekoliko godina ne čuju se ni telefonom. Život Kijanu Rivsa od tog perioda obeležile su brojne selidbe, a vaspitanje su mu pružili baba i deda. Sa majkom je iz Bejruta otišao u Sidnej, a nedugo zatim u Njujork, gde je Patrisija upoznala holivudskog i brodvejskog reditelja Pola Arona. Potom je Kijanu ponovo promenio adresu i sa majkom i očuhom nastanio se u Torontu.

Detinjstvo je proveo družeći se sa polusestrama, dok je njegova majka išla iz braka u brak. Od Pola se razvela 1971. godine, ali ubrzo je upoznala rok muzičara Roberta Milera, u čijem okruženju je Kijanu navodno obožavao da boravi jer, kako izvori tvrde, današnji holivudski junak odmalena se interesovao za muziku. Glumac je imao i trećeg očuha, pošto se njegova majka 1994. godine udala za poznatog američkog frizera Džeka Bonda. S obzirom na to da je menjao tačke boravka, mali Rivs bio je prinuđen da se obrazuje i u nekoliko različitih škola. Selidbe nisu bile jedini razlog njegovih čestih školskih transfera. Bio je nemiran na časovima i imao je disleksički poremećaj, tako da su ga iz jedne škole izbacili.

- Bio sam bučan i nemiran na časovima. Nisam spadao u grupu primerne decom - opisuje on. Ipak, svoje talente pokazao je na polju sporta. Znatno uspešniji bio je u hokeju nego u učenju. Jurcao je za pakom po ledu i najbolje se pokazao u ulozi hokejaškog golmana. Njegovi tadašnji treneri govorili su da ima potencijal za visoke domete, a povreda kolena bila je glavni razlog zašto Kijanu Rivsa nismo videli kako brani boje kanadske reprezentacije na Olimpijskim igrama, što je bilo presudno da prestane sa profesionalnim bavljenjem sportom.

U dodir sa glumačkim zanimanjem stupio je kada mu je bilo samo devet godina. Ostvario je nekoliko uloga u pozorištu, a kao petnaestogodišnjak pojavio se u roli Merkuzija, u kultnom komadu Romeo i Julija. Zanimljivo je da je odustao od srednje škole i u njegove ruke nikada nije dospela diploma velike mature. Dok su se osamdesete godine prošlog veka približavale poslednjoj dekadi tog stoleća, Kijanu je beležio pojavljivanja u nekoliko reklama, uključujući i onu za Coca Colu, a rad u pozorištu i dalje je bio njegov najviši domet kada je reč o glumačkim angažmanima. Borio se za svoje mesto među plejadom dolazećih glumaca, a prvo pojavljivanje na filmu ostvario je u ostvarenju Mlada krv, nakon čega se ubrzo preselio u Los Anđeles.

Bez ušteđevine i velikih planova, Kijanu je u svom oldtajmeru marke volvo prošarao losanđeleske ceste, ne sluteći da će jednog dana biti jedan od najpoželjnijih muškaraca na brdu gde stoje slova koja ispisuju magičnu reč Holivud. U tome mu je pomogao i njegov prvi očuh Pol Aron, koji je jednog svog bliskog prijatelja i filmskog radnika zamolio da Rivsu bude menadžer. Glumac je potom postao prepoznatljiv po ulogama tinejdžera i javnost ga nije doživljavala kao umetnika koji će moći da ode dalje od role razuzdanog ili nespretnog dečaka kome bujanje hormona određuje ponašanje.

Ipak, tokom devedesetih godina prošlog veka, on je lagano počeo da izlazi iz okvira tinejdžerskih uloga. Uspeva da bude akter visokobudžetnih akcionih filmova poput ostvarenja Pakleni talas, pa je posle te uloge, 1992. godine, dobio nagradu MTV-ja kao Najpoželjniji muškarac. Kijanu tada postaje sve traženiji i hvaljeniji, kako među rediteljima, tako i među pripadnicama nežnijeg pola. Ipak, o njegovim ljubavnim aferama s početka karijere ne zna se mnogo. Nije voleo noćne provode, a njegov kontakt sa drogama završio se na povremenom konzumiranju marihuane, ali je ubrzo i to batalio. Po njegovim rečima, konzumiranje opojnih sredstava zadržao je na minimalnom nivou i nije dopustio da ga proguta okrutni vrtlog poroka. Njegov tada najbolji prijatelj i kolega River Feniks preminuo je usled predoziranja, što je za Kijanua bio prelomni trenutak u odluci da nepobitno stane na stranu onih koji se protive bilo kakvom kontaktu sa drogama. Ne samo to, njegovi prijatelji tvrde da je na mnoge od njih uticao da prestanu sa poročnim načinom života ili barem nastojao da tako nešto ostvari.

- Imam svest o tome koliko sam blagosloven... Ne želim da gubim vreme tako što ću se drogirati. Ne pada mi na pamet da na taj način ubijam sebe. Beskrajno žalim što moj prijatelj River nije sada pored mene – izjavio je glumac.

Prelomna stavka u njegovom umetničkom opusu bila je 1994. godina i glavna uloga u filmu Brzina. Do tada nije imao vodeće role i uglavnom je bio poznat kao umetnik pogodan za komedije ili nezavisne drame. Budžet za film bio je ogroman, a ovo letnje akciono ostvarenje u kome se pored Kijanu Rivsa pojavljuje Sandra Bulok, postalo je svetski hit, a njih dvoje jedni od najprofitabilnijih glumaca. Od tada datira i njihovo poznanstvo, a holivudski mediji u nekoliko navrata tvrdili su da je njihov odnos prevazišao prijateljske okvire. Pred kraj 2011. godine, glasine o njihovoj vezi bile su intenzivnije nego ikad, a po losanđeleskim kuloarima kružila je informacija da su posle 17 godina prijateljstva, njih dvoje napokon u vezi.

- Svi oni koji nisu znali da su njih dvoje u vezi, mogli su u to da se uvere prošlog meseca kada su bili na zajedničkoj večeri. Super im je zajedno i većinu vremena provode posvećeni jedno drugom - rekao je neimenovani izvor u novembru 2011. godine.

Interesantno je da je Kijanu odbio da igra u nastavku filma Brzina i odlučio da se vrati na daske koje život znače. U pozorište je ušao na velika vrata, ulogom Hamleta, i dobio izvrsne kritike. Kritičari su rekli da je tu ulogu tumačio toliko dobro zato što je on zapravo Hamlet - graciozni princ koji u svom liku objedinjuje nevinost i srdžbu.

Ubrzo nakon toga, Rivs je svoju karijeru osvežio pojavljivanjem u visokobudžetnim delima poput filmova Šetnja u oblacima, Lančana reakcija i Đavolji advokat. Ovaj poslednji značajan iz zato što je tom prilikom upoznao koleginicu Šarliz Teron, s kojom je nekoliko godina kasnije završio u krevetu i njihova romansa veoma je intrigirala javnost. Paparaci su ih nekoliko puta ulovili kako se ljube ispred restorana, a navodno su planirali i da započnu zajednički život u Londonu.

Pečat koji je neizbrisivo utisnut u život Kijanu Rivsa bila je glavna uloga u naučnofantastičnom filmu Matriks iz 1999. godine, koji postaje planetarno popularan. On je uspešno savladao izuzetno fizički zahtevnu rolu koja mu je, prema nekim procenama, donela više od 30 miliona dolara na bankovnom računu. Zanimljivo je da je Rivs na kastingu odabran u konkurenciji holivudskih zvezda poput Leonarda di Kaprija, Vila Smita i Breda Pita.

Dok je snimao scene Matriksa, upoznao je producentkinju Dženifer Sajm, s kojom je počeo da se viđa i van domašaja kamera i javnosti. U decembru 1999. godine, ova mlada dama rodila je mrtvu bebu. Naime, Ava Arčer Sajm Rivs rođena je prerano, dok je Dženifer bila u osmom mesecu trudnoće. Kijanu se tako nije ostvario kao otac, a to nije jedina tragedija koja ga je snašla na početku 21. veka. Osamnaest meseci kasnije, vraćajući se sa jedne filmske žurke u Los Anđelesu, njegova devojka Dženifer Sajma poginula je u saobraćajnoj nesreći, pošto je automobilom sletela s puta.

Kijanu je u tom periodu trebalo da počne sa snimanjima za drugi nastavak Matriks franšize.

- Rivs je tog proleća pokušavao da nađe mir kako bi preboleo smrt svoje devojke. Bio je povučen - komentariše Bret Domros, glumčev kolega iz alternativnog rok benda Dogstar, u kome je Kijanu svirao bas gitaru tokom devedesetih godina. Osećaje tuge i bespomoćnosti odlučio je da pretoči u jedno štivo, pa je napisao knjigu o tome kako se izborio sa depresijom.

- Jednog dana sedeo sam u kuhinji sa mojim drugom Dženijem, dok je u pozadini na radiju išla depresivna i nostalgična muzika. Odjednom sam dobio viziju. Setio sam se onih trenutaka kada se pripremam za izležavanje u kadi, palim sveću, kad sam ugušen tim depresivnim osećanjem. Zgrabio sam parče papira i počeo da zapisujem. Dženi nije prestajao da se smeje, a ja sam samo nastavio da iz sebe izbacujem svu tu količinu samosažaljivosti  - opisao je Kijanu proces nastajanja ručno ilustrovane knjige Ode to Happines koju je izdao u proleće 2011. godine. O njegovoj depresiji neprestano su pisali holivudski mediji, pogotovo nakon što su u javnost dospele fotografije na kojima on turobnog izraza lica sedi sam na klupi. Njegovi fanovi na šaljiv način proglasili su 15. jun za Svetski dan podizanja raspoloženja Kijanu Rivsa.

I pre nemilih porodičnih događaja koji su ga zadesili, Kijanu je važio za glumca koji se često povlači u svoj mikrosvet. Poznato je da je živeo u iznajmljenim stanovima i hotelima, a svoju prvu kuću kupio je tek 2003. godine i to na Beverli Hilsu. Nešto kasnije odlučio je da na svoje ime prepiše i jedan stan u Njujorku. U prethodnoj deceniji ostvario je još nekoliko značajnih uloga, a njegov privatni život nastavio da bude pun iznenađenja.

Paparaco Alison Silva tužio ga je 2008. godine zato što ga je glumac, navodno, udario svojim poršeom ispred jedne bolnice u Los Anđelesu. Tražio je odštetu u iznosu od 700 hiljada dolara, ali je Rivs nakon godinu i po dana trajanja sudskog procesa oslobođen svih optužbi. Ovo nije jedini njegov kontakt sa sudskim postupcima. Kanađanka Karen Sela pokušavala je na sve načine da dokaže kako je slavni umetnik otac njenog deteta i zahtevala je da joj se isplati milion i devet stotina hiljada dolara kao nadoknada za neplaćenu alimentaciju.

Dokaz koji je presudio u Rivsovu odbranu bio je taj što je test za utvrđivanje očinstva bio negativan. Iako ga stilisti ne uzimaju za nekog ko očarava svojim stajlingom, Kijanu Rivs ima prepoznatljiv rokerski način odevanja i veliki je ljubitelj motora. Poznato je da je preuzeo budističku veru, ali je neretko isticao da je zapravo ateista. Minule godine premijerno je prikazano njegovo debitantsko rediteljsko delo, film Man Of Thai Chi, a trenutno je posvećen radu u producentskoj kući koju je osnovao sa nekolicinom kolega.

makonda-tracker