Aca Seltik: Zbog zdravlja sam promenio stil života

0
Nakon dva preživljena infarkta, muzičar Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Seltik, govori o zdravstvenim nedaćama s kojima se suočio i zbog kojih je pre sedam godina promenio život, ali i kako izgleda njegova porodična svakodnevica sa suprugom Jelenom i de
Foto: Luka Šarac, Privatna arhiva
Foto: Luka Šarac, Privatna arhiva

Poklonik irske kulture, kuhinje i muzike, Aleksandar Petrović (44), poznatiji kao Aca Seltik, pevač grupe Ortodox Celts, godinama važi za vrsnog muzičkog znalca, a u prilog tome svedoči i to što već dve i po decenije radi na Radiju Beograd. Iako je zakleti roker, kraj supruge Jelene, sina Stefana Vuka (9,5) i ćerke Jovane (5,5) uspeo je da izgradi miran porodični život suprotan onom koji ljudi obično zamišljaju. On se trudi da sa svojom decom provodi što više vremena, pošto ulaze u godine kada se formiraju njihove ličnosti, tako da ništa ne prepušta slučaju.

- Našem sinu zaista nije lako. Pohađa treći razred i sada je u uzrastu kada njegovi vršnjaci počinju da kapiraju ko, šta i gde radi, tako da su već krenule prve prozivke. Izdvojen je u odnosu na ostalu decu jer svi znaju ko mu je otac, pa se od njega mnogo toga očekuje. Na svu sreću, imamo odličnu učiteljicu koja pažljivo prati sva dešavanja u razredu. Jeca i ja stalno razgovaramo s njim i pokušavamo da mu stavimo do znanja kako je poseban, ali sam će morati da se izbori za svoje mesto pod suncem – započinje Aca i priznaje da sa svojom ćerkom ima poseban odnos.

- Naravno da se ne može uporediti odnos koji imam sa sinom i onaj ćerkom, s njom je potpuno drugačije. Kada Jovanu pitaju da li si ti tatina ćerka, ona im odgovara: Nisam, ja sam tatina mačka! Možda ovaj njen odgovor najbolje opisuje naš odnos – govori kroz osmeh muzičar koji je najponosniji na svakodnevicu koju deli sa suprugom Jelenom.

- Imao sam ludačku sreću ili sam možda podsvesno znao gde da tražim ženu za sebe. Jelena i ja smo se upoznali u KST-u i iz istog smo miljea. Prvo što sam je pitao kada smo se smuvali bilo je da li zna šta je sve čeka sa mnom, a ona mi je odgovorila pitanjem: Da li si ti svestan šta sve tebe čeka? Ne verujem da neko ima podršku kakvu ja uživam. Ona uvek ima pravo da mi na neke stvari ukaže pre svih drugih i hvala joj na tome – iskren je Aca koji je od 2007. godine zbog zdravstvenih problema ostavio pušenje i promenio stil života. Naime, pre sedam godina Aleksandar je na bini osetio neprijatan bol u grudima koji se tri dana kasnije ponovio i to opet na sceni. Lekari su konstatovali infarkt miokarda koji je prouzrokovala zapušena arterija, pa mu je tada ugrađen stent. 

- Doživeo sam dva infarkta zaredom. Bio sam dovoljno nemaran da prenebregnem prvi žuti karton, sva sreća da drugi automatski nije bio i crveni. Prvi put sam osetio tegobe na koncertu u Raškoj, a potom i na Beer Festu u Beogradu. Na kraju se ispostavilo da su sve te godine mirnog porodičnog života ostavile svoje posledice i tragove. Osoblje u bolnici bilo je odlično i na kraju pamtim samo lepe trenutke koji su se dešavali tokom tih sedam dana koliko sam morao da ležim u krevetu. Život je suviše kratak da pamtimo ružne stvari. Dobio sam bonus i sada je na meni koliko će on trajati. Sada mnoge stvari drugačije percipiram – iskren je Aca koji sa svojim bendom, nakon serije koncerata, priprema i novi album.

makonda-tracker