Bata Stojković i Toma Zdravković dobili ulicu u Novom Sadu

0
Skupština grada odobrila je da ulica Nova 3 na Adicama ponese ime po legendarnom pevaču Tomi Zdravkoviću, a jedna ulica u Rumenki po legendarnom glumcu Danilu Bati Stojkoviću.
Bata Stojković, Toma Zdravković, foto: Vladimir Šporčić, privatna arhiva
Bata Stojković, Toma Zdravković, foto: Vladimir Šporčić, privatna arhiva

Inicijativu da neke novosadske ulice dobiju ime po istaknutim umetnicima,predložila je odbornica SPO Branka Bežanov.

To je samo početak inicijative da Novi Sad u budućnosti dobije čitavu jednu urbanu celinu koja će predstavljati svojevrsni omaž umetnicima koje, kako je kazala Branka Bežanov, ovaj grad ne bi trebalo da zaboravi.  

Prema njenim rečima, naselje Adice je predloženo da bude centar pomenute urbane celine zbog toga što u njemu postoji mnoštvo ulica koje nemaju nazive, a samo naselje postaje jedno od razvijenih celina Novoga Sada. 

- Počelo je od ideje da neki priznati umetnici umetnici dobiju ulice, a sve ih je povezivala urbana priča. Legendarni Toma Zdravković, iako je pevač narodne muzike, potpuno je urban, a pritom omiljeni među najrazličitijim vrstama ljudi sa najrazličitijim muzičkim ukusima. On je svevremen i savršeno se uklapa u celu priču – izjavila je Branka Bežanov za Naše novine.

U neposrednoj blizini Nove 3 je Ulica Janike Balaža, a u tom kraju Adice bi ulice trebalo da dobiju i novosadski muzičari Mladen Vranešević, Branko Andrić Andrla, Mitar Subotić Suba, Nestore Gabrić i drugi.

Toma Zdravković (1938 - 1991) jedan je od najpoznatijih i najslavnijih pevača srpske narodne muzike. Iza sebe je ostavio mnoštvo pesama koje su i danas veliki hitovi.

Danilo Bata Stojković (1934 – 2002), je bio jedan od najpoznatijih srpskih pozorišnih, filmskih i televizijskih glumaca. Ostvario je veliki broj uloga na filmu i u pozorištu za koje je nagrađivan brojnim nagradama.

makonda-tracker