Maraja Keri: Od ivice ponora do zvezdanog vrha

0
Mada se u detinjstvu suočavala sa ozbiljnim egzistencijalnim i socijalnim problemima, a čak i kad se osamostalila delila je sobu sa četiri cimerke, Maraja Keri je zahvaljujući neverovatnom talentu i mukotrpnom trudu uspela da oseti čari luksuznog života, velik
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iako se u medijima često ističe da je Maraja Keri preko noći postala zvezda, njena životna priča dokazuje suprotno. Odmalena težila je ka uspehu u svetu muzičke industrije, razborito postavljala prioritete i radila nekad i preko svojih mogućnosti, kako bi prvenstveno sebi dokazala da ona to može. Postavši ženski izvođač koji je prodao najviše albuma u istoriji muzike i sa čak osamnaest hitova koji su nedeljama bili na mestu broj jedan Billbordove top-liste, ova muzička zvezda postala je jedan od onih primera koji pokazuju kako je, ukoliko imate jasno zacrtan cilj, uspeh moguć.

Maraja Keri rođena je 27.marta 1970. godine na Long Ajlendu i treće je dete iz mešovitog braka, inžinjera Alfreda Roja i operske pevačice Patricije. Činjenica da je njen otac bio tamnoput jer je delom venecuelanskog, a delom afro-američkog porekla, obeležila je detinjstvo kako Maraje, tako i njene osam godina starije sestre Alison i brata Morgana. Porodica je često bivala suočena sa prekornim pogledima, ignorancijom vršnjaka i osoba od autoriteta kao i uništavanjem privatne imovine pa je mala Maraja od malih nogu spoznala nepravdu koju život ponekad nosi sa sobom.

- Kada sam u vrtiću crtala svog oca, obojila sam mu kožu braon bojicom. U jednom trenutku čula sam kikotanje učiteljica i šaputanje. Skrenule su mi pažnju da koristim pogrešnu bojicu. Objasnila sam da moj tata ima upravo takvu boju kože, a njihov pogled koji je nakon toga usledio, ostao mi je duboko urezan u sećanje - otkrila je Maraja u jednom svom intervjuu. Netrpeljivost s kojom se susretala njena porodica dovela je i do raspada braka njenih roditelja.

- Moji roditelji su se razveli kada sam imala samo tri godine. Na njihovu odluku najviše je uticao svakodnevni pritisak s kojim više nisu mogli da se bore. Saznala sam da su im, pre mog rođenja, uništavali kuću i kola, podsmevali se, a u jednom momentu čak su nam otrovali i pse. Danima sam sebe mučila pitanjem jesmo li mi loši ljudi - pričala je Maraja koja je nakon razvoda roditelja živela kod majke sa bratom, dok je sestra boravila kod oca.

Patricija je zbog finansijskih problema bila prinuđena da se sa svojom decom seli s mesta na mesto, a zbog teških životnih okolnosti, Maraja je volela da se pokrije jorganom, uzme bratovljev radio i iz sveg glasa peva, želeći da na taj način, barem na trenutak, pobegne od surove realnosti. Talenat za pevanje malene devojčice primetila je njena majka u trenutku kada ju je naslednica ispravila dok je uvežbavala opersku ariju Rigoleto.-

Čula sam je kako izvodi jedan isti deo iznova i iznova, da bi odjednom zazvučalo drugačije. Tada sam je zaustavila i ispravila, pevajući na italijanskom. Mama je iskučila muziku, prišla mi i zabezeknuto upitala: Šta si rekla? – prepričala je jednom Maraja sećanja, a zahvalnost za ono što je postala danas, jednim delom duguje upravo svojoj majci. Videvši da joj je ćerka izrazito nadarena, Patricija je negovala i podržavala njen talenat, često sedeći s njom do kasnih sati kako bi je naučila da kontroliše svoj glas i iz njega izvuče maksimum. Sve više se predavala muzici i počela je da gubi kontakt sa ocem i sestrom Alison koja je zatrudnela u svojoj petnaestoj godini i zajedno sa svojim dečkom napustila srednju školu. To što je videla da neko iz njene porodice donosi pogrešnu odluku, Maraju je dosta uplašilo.

- U detinjstvu sa sestrom nikada nisam mogla da ostvarim neki prisniji odnos, prvenstveno zbog toga što je bila dosta starija od mene. Ipak, kada sam saznala da je zatrudnela, bilo mi je izuzetno teško, ali mi je njeno iskustvo davalo unutrašnju snagu. Znala sam da ja ne želim da prođem kroz to - pričala je kasnije Maraja koja se nakon velike svađe 1994. Godine potpuno udaljila od sestre jer joj se nije sviđao način života koji je Alison vodila. Kao HIV pozitivna osoba i lečeni narkoman, ona je u kasnijim intervjuima otkrila i da je bila primorana da se bavi prostitucijom, kako bi izdržavala porodicu u periodu pre nego što je Maraja postala slavna. 

Pogođena sestrinim ponašanjem, razvodom braka svojih roditelja i čestim neprijatnim situacijama s kojima se susretala zbog boje svoje kože i tokom pohađanja srednje škole Harborfield, Maraja je svoje najdublje emocije počela da pretapa u reči i muziku. Dok su mnoge devojke njene dobi provodile vreme na časovima i u noćnim izlascima, Maraja se usredsredila na svoj cilj. Upravo zbog toga odsustvovala je sa časova, pa su joj prijatelji nadenuli nadimak Mirage, što znači Priviđenje. Prekretnica se desila kada ju je rođeni brat Morgan, koji je radio kao lični trener mnogim poznatim ličnostima iz muzičke industrije upoznao sa producentom Gavinom Kristoferom kojeg su oduševile njene vokalne sposobnosti.

- Mogan je doveo petnaestogodišnju Maraju u moj studio. Bila je mlada, a tako je sjajno pevala... Rekao sam mu kako garantujem da će njegova sestra biti najveća zvezda na svetu - rekao je Gavin koji je buduću zvezdu tada upoznao sa tekstopiscem i producentom Benom Margulisom s kojim je ona u podrumu njegovog oca nastavila da komponuje i razvija svoj talenat. Neki od njenih najvećih hitova devedesetih godina prošlog veka nastali su upravo u toj maloj prostoriji. 

Oduševljena kako napreduje saradnja sa Benom i u želji da snimi svoj prvi demo, Maraja se sa sedamnaest godina preselila na Menhetn. Ali, za mladu devojku koja u velikom gradu nije poznavala gotovo nikoga osim brata i Bena, život je bio prilično težak. Kako bi mogla da se samostalno izdržava, delila je stan sa četiri studentkinje i često živela samo na kroasanu i čaju.

- Živela sam ponekad samo na dolaru. Radila sam i u frizerskom salonu i kao konobarica u brojnim restoranima. Kažem brojnim, jer ni u jednom nisam izdržala duže od dve nedelje. Sada s ponosom mogu da kažem kako sam bila najgora konobarica na svetu – pričala je Maraja kojoj je ipak ovakav način života predstavljao izazov  jer je verovala u svoj osećaj da će je pesme koje komponuje sa Benom odvesti do trona. 

Iako su je na samom početku muzički producenti bespogovorno odbijali, godinu dana kasnije sreća je bila na njenoj strani. Maraja se prijavila na audiciju za prateće vokale pop zvezde Brendi K. Star, gde je veoma lako dobila posao.

- Bila sam nervozna i imala tremu jer sam morala da pevam pesme jedne uticajne pevačice. Nakon što sam dobila posao, ona mi je prišla i rekla: Šta to radiš, pokušavaš da mi preotmeš posao? Nakon toga postala je cool prema meni i davala je drugim ljudima da odslušaju moj demo - rekla je uz osmeh Marija u jednom intervjuu.

Poznanstvo sa Brendi bila je prekretnica za pevačicu, a posebno trenutak kada ju je ona povela na žurku kojoj su prisustvovali prestižni muzički preducenti. Brendi se sve vreme trudila da Maraji olakša to što se nalazi među priznatim muzičkim znalcima, tako da ju je već na početku upoznala neke od pruducenata kojima je Maraja dala svoj demo snimak. Tomi Motola, predsednik Sony musica, uzeo je disk i stavio ga u svoj džep. Pevačica nije ni pomislila da će Tomi preslušati snimak već u svojoj limuzini na povratku kući. Motola je bio oduševljen Marajinim glasom pa je vozaču poručio da se vrati na žurku, ne bi li odmah porazgovarao sa pevačicom. Pošto nije uspeo da je pronađe, već sledećeg dana na Marajinoj telefonskoj sekretarici treptalo je crveno svetlo. Poruka je glasila: Tomi Motola ovde. Maraja, pozovi me.

Kako je kasnije pričao Ben Margulis, istog dana dobili su ponudu i od predstavnika Warner Brosa koji su želeli da iskoriste nekoliko Marajinih pesama za film Line one me. Mada je bila teška odluka s kim će sklopiti ugovor, pošto je Tomi ponudio nekoliko hiljada više, potpisali su za njega.

Marajin debi album Mariah Carey objavljen je 13. juna 1990. godine i za vrlo kratko vreme postao je prava senzacija.

- Oduvek sam želela da budem uspešna i da se pojavim na MTV-u, ali u trenutku kada je album objavljen, želela sam samo da čujem svoju pesmu na radiju – skromno je rekla Maraja u jednom intervjuu, a taj album za koji je osvojila dva Gremija prodat je u više od petnaest miliona kopija. 

Za sledeći, Emotions, koji je izašao naredne godine, Maraja je govorila kako ga je posvetila muzičkim žanrovima i muzičarima koji su uticali na nju u detinjstvu. Kritike su ga ocenile kao dosta zreliji kada je reč o produkciji, ali su po mišljenju mnogih, pesme bile slabije. U to vreme krenule su i spekulacije da je Marajin glas koji ima raspon od pet oktava, studijski obrađen jer nikada do sada nije pravila koncert, a kamoli turneju. Pokušavala je da objasni kako ima veliku tremu od nastupa uživo, ali kako bi dokazala medijima i publici da je ona zaista vlasnica tog neverovatnog glasa, održala je koncert u televizijskoj emisiji MTV Unplugged i postigla neverovatan uspeh.

Kao osoba koja želeli uvek da ide napred, 1993. godine objavila je novi album Music box, ali je interesantnija činjenica da je taj period obeležila i njena romansa sa dvadeset godina starijim, oženjenim producentom Tomijem Motolom, za kojeg je i potpisala prvi veliki ugovor. Nakon njegovog razvoda par se venčao 5. juna 1993. godine na glamuroznoj ceremoniji koja je bila replika venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane. 

- Nikada kao devojčica nisam maštala o svom venčanju, a htela sam takvu svadbu samo da bih videla kakav je osećaj biti na nekom gala događaju - rekla je Maraja koja tom prilikom čak nosila tijaru i haljinu dizajnerke Vere Vang. 

Venčanju su prisustvovale brojne slavne ličnosti poput Barbre Stajsend, Bilija Džoula i Roberta de Nira, a taj događaj koji je na neki način simbolično predstavljao Marajin ulazak u glamurozni svet, bio je propraćen u svim medijima. Devojčica koja je nekada morala da deli sobu sa četiri drugarice, sada se preselila u vilu od šezdeset pet soba. 

Maraja i Tomi su u to vreme bili jedan od najpoznatijih šou-biznis parova koji je svakim svojim sledećim pokretom osvajao svet. Pevačicina obrada pesme Without you bila je na prvim mestima svetskih top lista, a njen treći album prodat je u preko trideset miliona kopija. Usledio je album Merry Chirsmas koji je postao najprodavaniji božićni album svih vremena, potom i CD Daydream, 1995. godine. Međutim jedno je ono što piše u medijima, a drugo je realnost. U intervjuu iz 2009. godine Maraja je progovorila šta se stvarno dešavalo u njenom braku.

- Nije mi bilo dozvoljeno da izađem iz kuće. Bila sam zlostavljana i emocionalno i mentalno, a moja kreativnost bila je suzbijana. Kada bih poželela da odem po čizburger, dobijala bih hiljadu poziva od njega. Zbog Tomijeve ljubomore mogla sam da izlazim samo po gej klubovima  - otvorila je svoje srce Maraja koja se od Motole razvela 1998. godine. 

Pored emocionalne nestabilnosti, razvod sa Tomijem povlačio je sa sobom i profesionalnu, tako da se dosta pisalo o tome u kom smeru ide njena karijera, odnosno da li će Maraja otići iz Sonyja. Ipak, na neki način postala je opuštenija jer je konačno sama mogla da izabere svoj izraz. Njen album Butterfly objavljen 1997. godine doneo je R’N’B ritmove, dok je spotom za pesmu Honey, u kojoj ističe svoj seksepil, želela svima da stavi do znanja kako se rešila okova koje su joj nametali producenti  i bivši muž.

- Nisam želela da me ljudi uvek vide kovrdžavu u crnoj haljini i za mene vezuju imidž devojke iz komšiluka. Imam da ponudim mnogo više od toga - rekla je jednom prilikom Maraja. 

Nakon albuma Rainbow iz 1999, poslednjeg kojeg je objavila za Sony, odlučila je da potpiše ugovor sa Virgin recordsom. Odmah je počela da radi na svom prvom filmu Glitter, za koji je pisala i muziku. U to vreme, Maraja je radila preko svojih mogućnosti i 2001. godine doživela je nervni slom. U emisiji TRL na MTV-u, pričala je isprekidano, izvodila je striptiz i nekontrolisano bacala sladolede u publiku.

- Svako nekad doživi taj momenat kada je svestan da treba da ide na terapiju. Sada je taj dan došao za mene. Ne tražim mnogo, želim samo jedan slobodan dan kada ću moći da plivam, gledam u dugu, jedem sladoled i konačno naučim da vozim bicikl - rekla je u emisiji Maraja, a na leto iste godine, njena majka Patricija pozvala je 911 zatraživši stručnu pomoć za svoju ćerku. Maraja je hospitalizovana i zadržana na bolničkoj nezi dve nedelje, kako bi smirila živce i vratila se u život.

- Bila sam samo preumorna. Sve je to bilo previše za mene. Tada sam shvatila da sam i ja ljudsko biće - rekla je Maraja baš a u tom periodu kada je njen film Glitter doživeo pravi debakl.

Godine 2003, čelnici Virgin recordsa, nesigurni da pevačica može da se vrati na vrh, odlučili su da je isplate i raskinu ugovor. Ali, Maraja je svojom sposobnošću i borbenošću dokazala kako je nezaustavljiva, tako da je dve godine kasnije objavila najbolji album u svojoj karijeri The Empacipation of Mimi. Naredne godine, baš kada je odlučila da poradi i na odnosu sa ocem, njemu je dijagnostikovan rak.

- Tek sam tada počinjala da ga upoznajem i razumem drugačije strane njegove ličnosti. Nisam ni znala da je čuvao sve isečke iz novina gde sam se ja pojavljivala, papire na kojima sam kao veoma mala pisala pesme... Sve me je to veoma dirnulo - ispričala je 2008. godine u šou-programu Opre Vinfri, prezentujući svoj novi album E=mc2 na kojem je i pesma Bye, bye koju je posvetila svom preminulom ocu.

Ta numera je značajna iz još jednog razloga - na snimanju spota za nju zbližila sa komičarem Nikom Kanonom koji je, kako je priznao, oduvek bio zaljubljen u pevačicu.

- Svaki put kada bi me neko intervjuisao i upitao ko je moj celebrity crush, ja sam kao iz topa odgovarao da je to Maraja Keri. Takođe, na pitanja s kim bih voleo da se oženim jednog dana, odgovor je bio isti. Svi su mi se smejali, a ja sam stvarno to želeo - rekao je Nik kome se želja ostvarila. 

Prijateljstvo između njih dvoje preraslo je u romansu, koja je 2008. godine krunisana brakom na intimnoj ceremoniji na Bahamima. Iste godine pevačica je  objavila album Touch my body, a naredne se još jednom oprobala na filmskom platnu igrajući socijalnog radnika u filmu Precious. Za razliku od prvog, ovo ostvarenje pobralo je izvanredne kritike, a ona je dobila i nagradu na Internacionalnom filmskom festivalu u Pal Springsu.

Naredne godine objavila je album Memoris of an Imperfect Angel, a godinu dana kasnije imala je dvostrukog povoda za slavlje: objavila je drugi božićni album Merry Christmas to you 2 i saznala da će postati majka. U aprilu 2011. Maraja je na svet donela dva dečaka, Monroa i Morokana, a njen suprug je kasnije u jednom intervjuu otkrio kako je neposredno nakon porođaja prionula na posao. Postala je članica žirija dvanaeste sezone takmičenja American Idol i počela rad na četrnaestom albumu koji bi trebalo da izađe u maju 2014. godine. 

Danas i pored ogromne slave i popularnosti Maraja ipak čvrsto stoji na zemlji. Član je mnogobrojnih humanitarnih organizacija i uvek se trudi da obezbedi podršku i pruži pomoć onima kojima je ona neophodna. 

Priredila: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker