Seka Aleksić o pravima žena

0
U svom novom blogu folk pevačica iznosi svoje mišljenje o rodnoj ravnopravnosti, obeležavanju datuma 8. mart, ali i bitnosti da se žena voli i poštuje svakodnevno.
Seka Aleksić, foto: blog
Seka Aleksić, foto: blog

U svom prethodnom blogu pevačica se osvrnula na nužnost čovekovog preporoda i povratka pravim vrednostima, a sada nam priča iz kojih razloga je važna jednakost prava i položaja muškarca i žene. 

Nastup koji je Seka Aleksić održala u Londonu, baš na 8. mart, inspirisao je da se posveti temi o položaju žena, kako na Balkanu, tako i u svetu, oscrćući se i na doba kada su žene bile potlačene i bile ograničene slobode.  

- Decenijama u nazad smatralo se da je ženama mesto u kući, da budu majke i domaćice. Retko koja je imala sreću da se uda iz ljubavi. Devojka je sklapala brak za priliku kako njeni roditelji procene. Nakon udaje živela bi sa mužem i njegovom porodicom, rađala decu, kuvala, čistila, prala, obavljala mnogo  poslova. One koje su imale hrabrost da se suprotstave bile su osuđivane od strane društva – počinje svoj blog Seka.

Uz pregršt istrorijskih činjenica, Seka je u svom feministički nastrojenom tekstu izrekla svoj stav o bitnosti prava glasa žene. U prethodnom tekstu se vodila mislima oca Tadeja, a sada se okrenula Margaret Tačer, sa kojom deli mišljenje da je žena i te kako sposobna da upravlja državnim poslovima i velikim kompanijama.

Sa druge strane, Seka je izložila i primere država u kojima su žene i dalje potlačene, sa velikom nadom da će se to stanje u skorije vreme promeniti.

- U Saudijskoj Arabiji  ženama je  zakonom zabranjeno da voze kola, takođe po zakonu devojčice i žene ne smeju da putuju, da pokrenu sopstveni posao, čak ni da se leče bez dozvole muškarca, ili kako oni kažu čuvara! Indija, koja je jedno vreme na mesto predsednika imala damu i dalje nosi teret običaja ugovorenih brakova, gde se devojčice od tek 10 godina udaju! Nije mali broj zemalja  gde apsolutno ne postoje zakonske regulative protiv nasilja u porodici, žena ne može da se vrati svojim roditeljima i ode od muža nasilnika jer se to smatra sramotom, a on ima pravo na krvnu osvetu – nastavlja Seka.

Svoj tekst završava stihom, kako kaže Seka, jednog pesnika:  Ružama je potrebno sunce, a ženama ljubav, poručujući svim muškarcima da čuvaju dame oko sebe čineći im svaki dan posebnim.

Ceo tekst pročitajte OVDE.

makonda-tracker