Lepa Brena: Ne stidim se svog porekla

0
Lepa Brena je uoči svog koncerta na stadionu Krnjak pored Karlovca, na Dan žena, gostovala u emisiji na televiziji HRT, tokom koje je rekla da je ponosna na svoje muslimanske korene.
Lepa Brena, foto: Luka Šarac
Lepa Brena, foto: Luka Šarac

Naime, tokom emisije Damin gambit u kojoj je bilo reči o položaju žena u društvu, novinarka Elizabeta Gojan postavila je Breni pitanje kako je dobila scensko ime po kom je danas poznata, ali i da li se ikada stidela svog muslimanskog imena, Fahreta.

- Zašto bih se stidela?! Ja sam bila i ostala to što jesam. Ponosna sam na moje roditelje, na moje korene. Svaka osoba koju je majka rodila ovakvu kao mene treba da ceni svoje roditelje, poštuje svoje ime i prezime i svoje poreklo. Tako da sam ja ostala ono što jesam. Jedino su se sa mojom popularnošću menjali drugi oko mene – objasnila je Lepa Brena.

Što se tiče umetničkog imena, Brena je ispričala kako ga nije želela, već da je tako nazvao trener košarke Vlada, jer mi je jednostavno bilo teško da je zove Fahreta.

Prefiks Lepa joj je dodao voditelj Milovan Ilić Minimaks, te je od tada zvanično postala Lepa Brena.

Pevačica je objasnila kako je na ekavicu prešla pošto su joj ljudi dobronamerno savetovali da se odluči između ekavskog i ijekavskog izgovora, jer ih je mešala. U jednom trenutku je potpuno izbacila ijekavicu i nikada se na nju nije vratila.

Brena je još dodala kako se uvek deklarisala kao Jugoslovenka, iako te zemlje odavno nema, uz objašnjenje da to nema nikakvu političku pozadinu već jednostavno činjenica da je pevala na prostoru cele bivše Jugoslavije.

makonda-tracker