Preminuo gitarista Pako de Lusija

0
Španski gitarista, majstor flamenka preminuo je u Meksiku u svojoj 67 godini.
Pako de Lusija, Profimedia
Pako de Lusija, Profimedia

Legendarni španski gitarista i jedan od najvećih španskih muzičara 20. veka preminuo je od srčanog udara na odmoru u Meksiku. Dok je provodio vreme na plaži u Kankunu sa svojim najbilžima, pretrpeo je fatalni srčani udar i preminuo na putu do bolnice.

De Lusija je prvi španski gitarista koji je dobio počasni doktorat čuvenog Berkli koledža za muziku iz Bostona. Bio je sinonim za flamenko gitaru i istovremeno jedan od najoriginalnijih umjetnika ovog žanra. Zaslužan je za modernizaciju španske ciganske tradicije u koju je uneo jazz i bossa uticaje, iako do devedesetih nije umeo da čita note.

Iako je tokom čitave karijere ostao veran svojim muzičkim korenima, uvek se trudio da bude originalan i drugačiji: Jednom rukom se držim za tradiciju, a drugom čeprkam, kopam na drugim mestima, pokušavajući da nađem nešto novo što mogu da uvedem u flamenko.

Ova radoznalost je dovela Paka de Lusiju i do priznate saradnje sa nekim od najčuvenijih muzičara današnjice kao što su pijanista Čik Korija, gitaristi Džon Meklaflin, Leri Korijel i Al Di Meola i pevač Brajan Adams, s kojim je sarađivao na muzici za film Don Juan de Marco.

Gradolnačelnik Alhesirasa, Hose Ignjasio Landaluce nazvao je njegovu smrt nedoknadivim gubitkom za svet culture i muzike.

Pogledajte snimak sa njegovog poslednjeg nastupa u Beogradu 18. oktobra 2012.

makonda-tracker