Životna priča: Sajmon Kauel - Nesputani ženskaroš britkog jezika

0
Iako se protivio ideji da bude otac, muzički producent i član žirija šou-programa X Factor, Sajmon Kauel, početkom proleća postaće roditelj, a dete će mu roditi supruga njegovog bivšeg najboljeg prijatelja. Dok na svom računu ima 230 miliona dolara i još živi
Sajmon Kauel, foto: Guliver, Splash
Sajmon Kauel, foto: Guliver, Splash

Iako ne može da se svrsta u grupu izrazito lepih ili nesvakidašnje zgodnih muškaraca, činjenica je da je uvek okružen atraktivnim ženama. Nikada se nije ženio, a sredinom prethodne godine saznao je da će prvi put postati otac, dok će mu dete roditi supruga njegovog bivšeg najboljeg prijatelja. Sajmon Kauel postao je jedno od najprepoznatljivijih lica TV industrije, ali bez obzira na to, ovdašnja publika ne zna mnogo o životu Britanca koji stoji iza muzičkog šou programa X Factor i Američki idol, kao i svetski poznatog, klasičnog multinacionalnog kvarteta IL Divo. Kao muzički producent, TV ličnost i biznismen, Kauel se već četiri decenije uspešno penje na lestvici moći, i to ne samo zbog smisla koji ima za televizijsku industriju, već i zbog karakterističnih javnih nastupa i činjenice da nedvosmisleno sledi svoje instinkte. Nedavno je proglašen najplaćenijom televizijskom osobom u Americi, a prema rezultatima jednog istraživanja, u Britaniji je poznatiji od Boga i kraljice.

Sajmon Filip Kauel rođen je 7. oktobra 1959. godine, u engleskom gradiću Brajton. Njegovom ocu Eriku bio je to drugi brak, pa je Sajmon odrastao sa bratom Nikolasom, tri polubrata - Tonijem, Majklom i Džonom i polusestrom Džun. Njegov otac bio je uspešan agent za nekretnine i direktor u jednoj muzičkoj izdavačkoj kući, a majka Džuli bivša balerina, pa je u gradu bila poznata kao pripadnica visokog društva.

- Imao sam mirno i dobro detinjstvo. Nije bilo Mekdonaldsa, nismo imali televizore u boji i srećom, nije bilo Pole Abdul - našalio se jednom prilikom Kauel. Inače, Pola Abdul bila je njegova dugogodišnja koleginica u žiriju takmičenja Pop Idol, s kojom se u emisijama redovno sukobljavao, dok su se, navodno, veoma dobro slagali kada se kamere ugase. Spekulisalo se da su u emotivnoj vezi, ali takve informacije nikada nisu zvanično potvrđene.

Sajmona su odgajale dadilje. Kao dečaka, jedni su ga videli kao problematičnog, drugi kao zabavnog, a njegovi najbliži tvrde da je oduvek bio onakav kakvog ga poznaje publika - neposredan i bez dlake na jeziku. Zbog takve svoje naravi često je ljude oko sebe dovodio u neprijatne situacije.

- Sećam se da je, kada sam imala 16 godina, dečko došao po mene. Sajmon je imao samo sedam godina, otvorio mu je vrata i rekao: Moja sestra te čeka u svom krevetu. Nije mu bilo neugodno da bez ustezanja izgovori ono o čemu drugi ćute - priseća se njegova polusestra.

Pohađao je 16 škola, ali na posletku nijednu nije završio. Pokazivao je interesovanja za šou-biznis i želeo da izgradi karijeru u tom miljeu. Zahvaljujući očevim vezama, 1979. godine zaposlio se kao raznosač pošte i to u diskografskoj kući EMI.

- Izuzetno mi je drago što sam karijeru započeo na dnu industrije. Upravo sam tako naučio kako treba da se postavljam i nosim sa ljudima - priznaje on.

Veoma brzo je napredovao i posle nekoliko pokušaja da osnuje sopstvenu producentsku kuću, to mu ja zvanično pošlo za rukom 1984. godine. Tada je sa izvođačicom Sinitom započeo realizaciju njenog prvog albuma, a simpatična crnka mu je u tom periodu postala i devojka.

- Slao sam albume trgovcima, gnjavio urednike radio stanica, trudio se da Siniti obezbedim pojavljivanje u TV emisijama... Vozio sam je širom zemlje i sakupljao novac od njenih nastupa. To je bio odličan način da shvatim kako funkcioniše muzička industrija. U tom periodu bio sam toliko posvećen poslu da nisam mislio ni na šta drugo. Dovoljno je da kažem kako je upravo zbog toga Sinita od moje devojke postala moja umetnica - objašnjava muzički mogul dodajući da je i danas sa Sinitom odličan prijatelj, što potvrđuje činjenica kako je kum njenoj deci.

Sajmon je ubrzo počeo da uživa u plodovima svog rada. Kupio je stan, skupoceni automobil i izlazio u društvu lepih devojaka.

- Jedan moj prijatelj trebalo je da dođe na večeru i dovede svoju suprugu. Pitao me je da li s njim može da dođe i jedan tip s kojim radi. Bio je to Sajmon koji se pojavio sa dve devojke. Držao ih je pod ruku. Ne jednu, nego dve - priseća se jedan njegov prijatelj.

Iako je visoko poleteo, on se u svojoj tridesetoj godini suočio s tim da je kompanija koju je osnovao propala. Morao je da proda kuću, a ostao je i bez stalnog posla. Vratio se da živi kod roditelja, sa bukvalno šest dolara u džepu. Ali, nije odustajao. Nastavljao je da uči i raste u domenu muzičke produkcije, sarađujući sa mnogim muzičarima koji su bili na početku karijere. Izmakla mu je saradnja sa ženskom pop grupom Spice Girls, te je stvorio muški pandan koji je nazvao 5ive, a kasnije i popularnu grupu Westlife, čiji su albumi postali najprodavaniji.

- Najtužnije je to što je na dan kada je Westlife postao broj jedan, moj suprug umro - govori Sajmonova majka Džuli.

Nakon toga, junak naše priče dobio je ponudu da bude u žiriju novog šou-programa Popstars, tako da bi imao pravo da sa pobednikom potpiše ugovor o saradnji. Odbio je taj angažman i rešio da stvori vlastiti šou pod nazivom Pop Idol. Ova emisija premijerno je na britanskoj televiziji prikazana šestog oktobra 2001. godine i privukla je više od 13 miliona gledalaca. Javnosti se svidela njegova iskrenost. Takmičarima je u lice govorio sve ono što su gledaoci kod kuće mislili i komentarisali. To je bio mač sa dve oštrice, pa je usput dobio i epitet okrutnog i bezosećajnog čoveka.

- Svako jutro neprijatan je prema meni. Nema razlike kada ga vidim kako je bezobrazan prema drugima - opisao je jedan njegov prijatelj.

Pošto je spomenuti šou privukao veliku pažnju u Americi, TV kuća Fox Netvork otkupila je prava za njeno emitovanje, a Sajmon je sve češće počeo da pregovara sa tamošnjim muzičkim kućama.

Svetsku slavu stekao je kao član žirija Američkog idola, koji je prvi put prikazan u junu 2002. godine. Časopis People tada ga je imenovao za najseksepilnijeg muškarca u tom trenutku. Mediji su počeli da se bave njegovim privatnim životom koji je, zbog brojnih žena s kojima je izlazio, postao poslastica za tabloide. Živeo je životom plejboja, a pripadnice nežnijeg pola lepile su se za njega kao pčele na med. Što zbog moći koju je imao, što zbog karaktera po kome je postao prepoznatljiv. Pored toga, poznato je da je velikodušan prema devojkama. Kada bi osetio kako mu se veza bliži kraju, neretko je svojim izabranicama darovao skupocene poklone u nameri da ostanu u korektnim odnosima. Ne može da se pohvali time da mu je neka veza potrajala.

- Dobro mi je ovako. Kada uđete u rutinu, veza postane dosadna. Bez obzira na to koliko je velika vaša kuća, završićete na istom kauču, u istom krevetu ili sobi i to će vam dosaditi. Poznajem drugačiju vrstu ljubavi. Ona koju osećam prema bivšim devojkama, uvek će biti prisutna. Mislim da je to prava ljubav, a ljudi se menjaju onda kada dožive takvo osećanje. Iskreno volim svoje bivše devojke i one će zauvek biti u mom životu - smatra Kauel.

Sarkastični Britanac tvrdi kako je njegova nemogućnost da ostane veran to što ga koči u nameri da zasnuje porodicu, dok njegova polusestra navodi kako je razlog što nikako ne može da se smiri i to što na njegove odluke utiče majka.

- I danas je Džuli osoba čije mišljenje Sajmon najviše ceni. Svima su nam se sviđale njegove bivše, Sinita i Teri. Džuli, koja se retko kad kome divi, nije mogla da bude ljubaznija prema njima. Ali to što je ona takva žena, ima i jednu negativnu stranu. Često mislim da u Sajmonovim očima nijedna ne može da se meri s njom. Mislim da se nikada nije ženio jer nije našao onu koja bi joj bila ravna - rekla je Sajmonova polusestra.

A Kauel je zaista je imao mnogo devojaka. Prvi put ženske usne poljubio je kada je imao devet godina i to u dvorištu svoje kuće. Sa 12 godina upoznao je Polu Hamilton koja je takođe odrastala u njegovom komšiluku. Ona je tokom osamdesetih godina prošlog veka postala jedan od najpoznatijih modela u Britaniji, a priznala je kako je u svojoj šesnaestoj s njim izgubila nevinost. Sajmonu je tada bilo 18 godina. Nakon te veze, zaljubio se u Džeki Sent Kler sa kojom je izlazio krajem sedamdesetih godina. Od 1995. do 1998. godine bio je u vezi s još jednom manekenkom. Reč je o Luis Pejn. The Daily Star pisao je da je par navodno bio veren za vreme trogodišnje veze koja je nekoliko puta pucala. Sajmon joj je prišao na jednoj zabavi i bio očaran njenim izgledom. Sve se završilo onog trenutka kada mu je rekla da želi decu. Nju je zamenio TV voditeljkom Teri Sejmur u koju se zaljubio 2001. godine.

- Teri sam upoznao dok sam izlazio s njenom drugaricom. Bili smo u prijateljskim odnosima 15 godina. U tom razdoblju nije bilo ništa između nas. A onda sam jednog dana dobio poziv. Rekla mi je: Ti si pauk, a ja sam mušica. Rekao sam: Dođi do mene, i to je bilo to - priseća se crnokosi sudija X Factora. Ta veza mu je ujedno bila i najduža. Raskinuli su nakon sedam godina zbog toga što ju je Sajmon varao. Već 2002. godine imao je aferu sa modelom Georginom Lou.

- Ona je divna devojka. Imali smo čemu da se smejemo, ali ona nikada neće biti Pop idol. Kad biste čuli kako peva pod tušem, znali biste na šta mislim, ali zato je talentovana na drugim područjima - komentariše on.

Sajmon je imao aferu i sa Deni Minog, sestrom čuvene pevačice Kajli. Deni je bila u žiriju šou programa X Factor. Navodno su veoma kratko bili zajedno, a posle su ostali prijatelji. U prijateljskim odnosima ostao je i sa Teri.

- I dalje se čujemo svaki dan. Zapravo, često razgovaramo pet ili deset puta dnevno, a kada je Sajmon u Los Anđelesu, viđamo se svaki dan - otkrila je Teri koja je česta gošća na Sejmonovoj jahti. Isto važi i za make-up stilistkinju Megan Hasaini u koju se zaljubio 2009. godine. Sajmon ju je nakon nekoliko meseci i zaprosio, a onda je odjednom sve utihnulo. Javnost je saznala da su 2011. godine raskinuli, ali niko nije imao pojam zbog čega. Poznato je da je Sajmon ovoj šminkerki kupio kuću vrednu pet miliona dolara kao dar za rastanak, ali i kao zalog za ćutanje. Još jedna u nizu lepotica koje je osvojio jeste i atraktivna glumica Karmen Elektra koja je na njegov šarm pala krajem 2012. godine.

Ipak, nijednoj od spomenutih dama nije pošlo za rukom ono što je učinila Loren Silverman. Ona je lepa devojka koja zna šta hoće, nazivaju je socijalnim penjačem, džetseterkom kojoj je cilj da se što bolje pozicionira u društvu. Ova tridesetsedmogodišnja bogatašica iz Njujorka sa Sajmonom je zatrudnela u julu 2103. godine. Kada je shvatila da je u drugom stanju još je zvanično bila u braku sa biznismenom Endruom Silvermanom, dotadašnjim Sajmonovim prijateljem. Već nekoliko godina, Sajmon je na letovanje išao u društvu Endrua i Loren vodeći neku od svojih ljubavnica, ali je njegov poslednji izlet na Karibe obeležilo to što je bio u društvu žene svog prijatelja. Za to vreme, rodbina Loren Silverman ne skriva zadovoljstvo zbog vesti o njihovoj prinovi.

- Naš sin rodiće se uoči rođendana mog pokojnog oca, pa mi je drugi izbor očevo ime Erik. Prvi izbor je da ga nazovem Sajmon - rekao je budući tata. Na pitanje kako će vaspitavati svog sina, Sajmon je odgovorio da  treba biti opušten i ne brinuti se previše.

- Vaspitavaću ga onako kako su mene i brata odgajali naši roditelji. Tada nije bilo kojekakvih pomoćnih knjiga i sličnih gluposti.

Premda je spreman da preuzme očinsku ulogu, Sajmon još ne namerava da se oženi, a Loren upravo to priželjkuje. Hoće li ga roditeljstvo naterati da ipak stane pred oltar ili će i dalje uživati u samačkom životu, ne zna se. Neki se i dalje klade da će ostati solo, dok njegova polusestra tvrdi kako je u potpunosti posvećen poslu i uspehu.

- Njegova slava i bogatstvo prevazilaze sve okvire normalnog. Uprkos tome Sajmon je drag, porodičan čovek koji se veoma dobro slaže sa decom svog brata Nikolasa i odličan je stric. No, mislim da mu nije ništa draže od toga da ode kod mame na večeru - zaključuje ona.

Piše: Nikolina Kunić

Priredio: Stefan Tošović

 

makonda-tracker