Mame u godinama: Nikad nije kasno za majčinstvo

0
Iako većina studija savetuje ženama da je najbolji, najsigurniji i najzdraviji period za rađanje dece od 20. do 35. godine jer se posle toga rizik od komplikacija povećava, nisu retki ni oni koji svoj glas daju rađanju u kasnijoj dobi.

Činjenice navode da ljudi danas žive duže, jedu zdravije i rade više pa se postavljaju pitanje i zašto onda ne bi i rađali kasnije. Američki stručnjaci ustanovili su da se broj žena koje se porađaju posle četrdeset pete u periodu od 1980. do 2004. udvostručio.

Nisu izuzeci ni poznate ličnosti. Italijanska glumica i plesačica Karmen Ruso (54) i njen suprug Enza Paolo Turči (65) s kojim je u braku dvadeset i pet godina, 14. februara 2013. postali su roditelji zdrave devojčice Marije koja je po rođenju imala 2.950 grama.

I njihova sunarodnica rok pevačica Đina Nanini (58), rodila je 26. novembra 2010. devojčicu Penelope tešku 2.540 grama. Njen porođaj izazvao je dosta pažnje na Apeninima jer se spekulisalo da je naklonjena istom polu, a da li je zatrudnela prirodnim ili veštačkim putem, do danas je nepoznato.

Američka glumica Lora Lini (50) i njen suprug Mark Šauer s kojim se venčala pre pola decenije, 8. januara 2014. postali su roditelji sina koji je dobio ime Benet Armisted.

U susednoj Hrvatskoj, najpoznatiji slučaj jeste supruga reditelja Krste Papića, Jadranka koja je rodila bliznakinje Taru i Elu u pedeset i šestoj godini, a devojčice danas imaju osam godina.

Ipak, među slavnima najbrojnije su one dame koje su rodile u četrdesetim: Maraja Keri, Hale Beri, Selin Dion, Keli Preston, Nikol Kidman, Džena Krakovski, Dženifer Koneli, Tina Fej...

makonda-tracker