Kinoa - kraljica među žitaricama

0
Namirnica koja zasluženo nosi epitet majka svih žitarica, smatra se jednom od najhranljivijih, a sadrži više kalcijuma i proteina od mesa i mleka

Kinoa vodi poreklo sa Anda u Južnoj Americi, a zajedno sa kukuruzom i krompirom činila je jednu od tri osnovne namirnice Inka koje su je čak smatale svetom biljkom. Raste i na nadmorskoj visini od 2000 metara, što je automatski svrstava u superžitaricu. Ne samo da obiluje proteinima, već sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, a treba spomenuti lizin koji podstiče rast i oporavak tkiva. Zato je kinoa veoma dobar izbor za osobe koje su se opredelile za vegetarijanski način života. Međutim, osim proteina, sadrži i magnezijum, gvožđe, bakar i fosfor.


POMAŽE KOD GLAVOBOLJE

Pošto je kinoa odličan izvor magnezijuma, minerala koji opušta krvne sudove, odnosno sprečava njihovu kontrakciju i ponovno širenje, direktno utiče na glavne karakteristike migrene. Povećan unos magnezijuma dokazano pomaže u smanjenju učestalosti glavobolja. Takođe sadrži i riboflavin, odnosno vitamin B koji utiče na jaču energiju metabolizma u mozgu i mišićnim ćelijama. Nizak nivo magnezijuma u organizmu povezan je sa povećanim rizikom od hipertenzije i srčane aritmije pa ova drevna žitarica utiče na očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sistema.

 

BLAGODET ZA CREVNU FLORU

Kinoa ne hrani gljivične i bakterijske infekcije u telu, već ima probiotičko dejstvo kojim hrani mikrofloru, odnosno dobre bakterije u crevima. Još jedna bitna karakteristika, pogotovo za ljude koji boluju od celijaklije jeste da ova hranljiva žitarica ne sadrži gluten. Osobe čije tanko crevo nije tolerantno na ovaj specifičan protein mogu bezbrižno uživati u kinoi bez straha da će prouzrokovati probleme u digestivnom traktu.


REDUKUJE MASTI

Kinoa zapravo nije zrno - to je seme, što znači da je bogata proteinima i vlaknima, a ujedno pruža uravnoteženu energiju i sitost. Jedna šolja kinoe bogata je proteinima koliko i dva pileća filea, a pri tom sadrži relativno malu količinu kalorija. Zrno ove biljke sadrži 12 odsto belančevina, 5 odsto masti i 63 odsto ugljenih hidrata. Sadrži i dragocene vitamine, među kojima su posebno važni B1, B2 i E. Jedna porcija kuvane kinoe sadrži oko 172 kalorije, što je svrstava u jednu od najpogodnijih namirnica za dijetetske režime.

 

Gvinet Paltrou: Obožavam salate

Američka glumica Gvinet Paltrou zaštitno je lice mnogih svetskih brendova, što stvara određeni pritisak na njen fizički izgled. Lepotica aristokratskog tena objavila je knjigu recepata pod nazivom Sve je dobro gde predstavlja svoje kulinarske veštine otkrivajući na taj način i tajnu svoje vitke figure. Jedan od omiljenih recepata iz njene knjige jeste salata sa kinoom koja joj, kako kaže, pruža veliki izvor energije, a da pri tom ne mora da brine o suvišnim kilogramima.

Recept: Salata od kinoe

VREME PRIPREME: 30 min//BROJ OSOBA: 2//CENA: 320 din.

 

  • 75 gr kinoe,
  • 1 veća tikvica,
  • 1 kašika crvenog vinskog sirćeta,
  • 4 manje glavice luka,
  • 100 gr paradajza,
  • 100 gr feta sira,
  • malo crvenog čilija
  • peršun po želji

 

PRIPREMA: Kinou skuvajte po instrukcijama na pakovanju (kuva se gotovo kao i svaka žitarica) i operite pod hladnom vodom. Procedite. Narežite tikvicu oguljenu na tanke trake. Iseckajte i ostale sastojke i sve pomešajte sa začinima u velikoj posudi.

 

Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker