Psihologija: Veza na poslu - za i protiv

0
Neretke su veze među kolegama kako one duže tako, češće one kratkog daha. Imaju li ovakvi odnosi budućnost i kako posle njih, objašnjava naš stručni saradnik

U narodu postoji izreka: Daleko od očiju, daleko od srca, što je tačno. Ali, može i obrnuto: Blizu očiju, blizu srca, što je takođe tačno. I to je, između ostalog, razlog zašto se dešavaju ljubavi i veze na radnom mestu. Ako je neka zanimljiva osoba, ma šta to značilo: fizički, psihički, statusno... tu pored vas, stalno, svakog dana - sigurno je da to može da bude podsticaj za nešto više od standardne poslovne komunikacije. Uostalom, narod i za to ima jednu zanimljivu misao: Prilika stvara lopova! Reč lopov nije slučajno odabrana kad je o ovoj temi reč jer, u pitanju je zaista krađa, krađa ljubavi od nekoga, krađa seksualne avanture, efikasne poslovne komunikacije... Ovde treba dodati i da nemali broj muškaraca ima sledeću ideju vodilju: Zašto da mi bude prijateljica, ako može da mi bude ljubavnica? Seksualna radoznalost jedan je od jakih motiva za aktivaciju ljubavi na radnom mestu. Kako to ona/on radi... Šta će mi sve raditi? Treba pomenuti i utilitarne motive produbljivanja veza sa šefom/šeficom i sledstveno karijerno i finansijsko napredovanje.

 

DA LI TAKVE VEZE MOGU DA OPSTANU?

U seksualnoj radoznalosti neretko je i odgovor na ovo pitanje. Na kratke staze - da, ali na duže - retko kad. Pošto se zadovolji ta vrsta seksualne radoznalosti - zainteresovanost splašnjava. Naravno, ako je u pitanju višestruko kvalitetna komunikacija - seksualna, intelektualna, poslovna... kao i u svakoj drugoj vezi, to obezbeđuje i trajanje. Ipak, svakodnevni život pokazuje i dokazuje da je to trajanje pre na mesečnom, nego na godišnjem nivou. Retko kad se tu rađa prava ljubav. Ona će se pojaviti ukoliko su akteri usamljeni, ili su u lošim primarnim vezama i brakovima, kao i ukoliko poseduju kapacitet za zaljubljivanje...

 

EMOCIJE ILI STRAST

Ako smo, dakle, ustvrdili da su veze na radnom mestu češće seksualnog nego emotivnog karaktera, moramo prodiskutovati i o fenomenu vijagre. Nemali broj muškaraca rado bi bio sa nekom koleginicom sa posla, ali se plaši da će se obrukati jer to je ipak delikatna rabota. Istraživanja su pokazala da sa pojavom vijagre, te plave magične pilule, mnogi sredovečni muškarci postaju navalentniji i hrabriji u udvaranju jer su dobili oružje pomoću koga znaju da neće omanuti. Tako su vijagra, i slični cijalisi i kamagre, uticali i na pad seksualne moralnosti na radnom mestu.

 

IMA LI KOLEGIJALNOSTI POSLE SEKSA

Moguće, ali đavolski teško. Jer, u krevetu se pričaju mnoge tajne, pa i poslovne. Zatim, nije nevažno ko je koga ostavio i koliki je osvetoljubivi potencijal ostavljene osobe. Najbolje je ako je raskid posledica onoga: iscrpeli smo sva zadovoljstva naše veze... A nije dobro ako se desi kao u onoj pesmi: Nisam te se nagledao, nisam te se naljubio... I onda nastaju problemi, sve do modernog mobinga... pretnji, ucenjivanja, maltretiranja. To je odgovor i na pitanje zašto poslodavci zabranjuju ljubav na radnom mestu. U narodu, mudrom kao što rekosmo, postoji još jedna tačna misao na ovu temu: Ne treba vršiti nuždu oko kuće jer možeš da ugaziš u feces, ili još preciznije: Ne defeciraj tamo gde se hraniš. To govori da je ljubavna šema na radnom mestu ipak nešto negativno. Ali... pređimo sad na ali. Veliki broj osoba, kažu istraživanja, ne voli posao koji radi. A kaže se još i da nije važno raditi ono što voliš, nego voleti ono što radiš! Ako većina ljudi svakog jutra ide na svoje radno mesto bez oduševljenja - zašto bi bilo loše da se na posao ide sa zavodničkom energijom, u očekivanju  da se tamo vidi neka draga osoba...  Psiholozi tvrde da je to dobro za podizanje radne produktivnosti, pa će možda tako razmišljati i poneki poslodavac. A vi? Da li ćete dati prednost svom srcu ili raciju? Siguran sam da znate šta ćete uraditi! Opet u skladu sa onom narodnom: I da uradiš i da ne uradiš – kajaćeš se!

 

Nikol Kidman i Tom Kruz: Ljubavne intrige

Na ovu temu postoji mnoštvo primera u javnom svetu, kako onih koji su uspeli, tako i onih koji nisu. Glumački dvojac Nikol Kidman i Tom Kruz jedan je od onih koji je saopštenjem o razvodu  šokirao javnost. Oni su čitavu deceniju, od 1991. do 2001. važili za najskladnije supružnike na javnoj sceni, ali su se posle mnoštva svađa, pre svega zbog Tomove posvećenosti sajentološkoj crkvi, ipak rastali bez obzira na snažne emocije i činjenicu da imaju dvoje zajedničke dece, ćerku Izabel i sina Konora. Nikol se posle pet godina  ponovo udala za muzičara Kita Urbana, a Tom je pokušao vezu sa još jednom glumicom, Kejti Holms, ali je i ovaj brak 2012. okončan razvodom. S druge strane glumci Kurt Rasel i Goldi Houn tri decenije žive zajedno, ali zbog malera, odbijaju da potpišu bračni papir.

Piše: Prof.dr. Jovan Marić

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker