Preminuo legendarni pevač Pit Siger

0
Čuveni američki kantri i folk pevač Pit Singer preminuo je u 94. godini života u gradiću Bikon u državu Njujork. Ostaće upamćen kao simbol aktivizma i različitih pokreta, a umro je mirno, u snu, u bolnici u kojoj je proveo poslednjih šest dana svog života.
Pit Siger, Guliver/Getty images
Pit Siger, Guliver/Getty images

U svojoj karijeri Pit Siger nastupao je svuda: od sindikalnih skupova do folk festivala, od TV emisija do koledž publike, od protesta pred Kongresom do inauguracije Baraka Obame.

Za Sigera kažu da je pomogao u popularizovanju himne boraca za ljudska prava We Shall Overcome a njegova muzička karijera bila je usko povezana sa njegovim političkim aktivizmom.

Bio je vatreni protivnih nacizma i nuklearnog naoružanja, a zalagao se za veće građanske slobode ali i čišćenje voljene Hadson reke. Pedesetih godina prošlog veka je zbog svojih političkih uverenja i zalaganja za pravo na slobodu govora čag bio i zatvaran, a bio je zabranjen na američkim državnim televizijama. Deceniju kasnije bio je veliki protivnik rata u Vijetnamu.

Bio je mentor i uzor Bobu Dilanu, Donu Meklinu, kao i mnogim drugim zvezdama svih generacija.

Neke od njegovih najpoznatijih pesama su If I Had a Hammer, Where Have All the Flowers Gone?, Turn! Turn! Turn!, Waist Deep in the Big Muddy...

Pitova supruga, Toši, preminula je prošle godine, nekoliko dana pre njihove 70 godišnjice braka. Iza sebe ostavio je sina Danijela, ćerke Miku, Tinju i Pegi, kao i brojne unuke.

makonda-tracker