Mihael Šumaher: Molitve za trku sa smrću

2
Šampion Formule 1 Mihael Šumaher ozbiljno je povredio glavu na skijanju vozeći van obeležene staze i u bolnici u Grenoblu hitno je operisan, nakon čega u veštačkoj komi vodi iscrpljujuću bitku za život.
Mihael Šumaher, foto: Guliver
Mihael Šumaher, foto: Guliver

Sedmostruki šampion Formule 1 Mihael Šumaher (45) doživeo je 29. decembra 2013. ozbiljnu povredu glave na skijanju u Meribelu kada je sa sinom Mikom (14) vozio po neobeleženoj stazi, pao i udario glavom u stenu. U trenutku nesreće slavni sportista nosio je kacigu i to ga je spaslo sigurne smrti. Ceo događaj snimljen je Go Pro kamerom koju je nosio na kacigi i je predata policiji. U roku od samo petnaest minuta helikopterom je prebačen u Grenobl, tada u svesnom stanju, gde je odmah operisan u bolnici koja je specijalizovana za povrede mozga. Nakon toga lekari su odlučili da ga ostave u veštačkoj komi, a da bi se smanjio pritisak na mozak, odstranjen mu je i deo lobanje. Njegova porodica, prijatelji i obožavaoci kampuju ispred bolnice i pokušavaju molitvama da ubrzaju oporavak legendarnog šampiona. U borbi za život u nesvesnom stanju 3. januara dočekao je i svoj 45. rođendan, tokom kojeg su, kao i svakog dana pre nesreće, uz bolničku postelju s njim bili supruga Korina (44), sin Mika i ćerka Đina Marija (16), kao i njegov stariji brat Ralf.

- Nakon Mihaelove nesreće na skijanju, želeli bismo da zahvalimo ljudima iz celog sveta koji su nam pružili podršku i poslali svoje najbolje želje za njegov oporavak. Svi znamo da je Mihael veliki borac i sigurno neće odustati. Hvala vam - stoji u saopštenju porodice Šumaher.

Supruga Mihaela Šumahera, Korina, donela je u bolničku sobu u Grenoblu keramičku amajliju koja mu je spasla život i 1999. na čuvenoj trci u Silverstonu kada je udario u zid pri brzini od 107 kilometara na sat. Keramičku amajliju u koju su urezani inicijali svih članova porodice Šumaher, Korina je poklonila Mihaelu 1995. godine kada su se venčali, a poznati vozač nosio ju je sa sobom na svim trkama tokom karijere. Pored Mihaelovog uzglavlja stoje još i zlatni lanac njegovog sina, ali i četka za kosu njegove ćerke.

Inače, ovo nije prva povreda glave slavnog sportiste jer je 2009. godine imao nezgodu na motociklu. U nedavnoj skijaškoj nesreći Šumaher je zbog udarca glavom u kamen oštetio desnu stranu mozga, a doktor Johanes Peil koji ga je svojevremeno lečio, kaže da Mihael već četiri godine ima oštećenu i levu moždanu polovinu.

- Tada je razbijena njegova leva kralježnična arterija. Čovek ima samo dve i one, između ostalog, opskrbljuju mali mozak - rekao je dr Peil za Bild.

Životna priča legendarnog Šumija može da liči na savršen bestseler jer je on kao sin zidara Rolfa koji je bio vlasnik lokalne karting staze u njihovom rodnom Kerpenu i majke Elizabet, radnice u kantini, postao jedan od najuspešnijih Evropljana. Sa samo četiri godine Mihael je vozio svoje prve karting trke bolidom koga je lično napravio njegov otac od običnih dečji kolica sa malo ojačanom konstrukcijom. Znao je da će se profesionalno baviti vožnjom, ali kao tinejdžer trenirao je i tekvondo.

Od 1984.http://sh.wikipedia.org/wiki/1984 godine Mihael vozi nemačke i evropske serije u kartingu uključujući i Formulu Konig. Nemačko i evropsko karting prvenstvo osvojio je 1987. godine, zbog čega je napustio školovanje i počeo da radi kao automehaničar. Već sledeće godine počeo je sa Formulom Ford, potom sa Formulom 3 gde je u naredne dve godine vrlo uspešno vozio. Krajem 1990. pridružuje se Mercedesovom juniorskom programu trkačkih vozača, a njegov prvi nastup u Formuli 1 odvozio je 1991. kada je njegov menadžer Vili Veber odigrao ključnu ulogu u celom procesu rekavši da Mihael dobro poznaje belgijsku stazu, što je bila laž. Kvalifikovao se na neverovatno sedmo mesto. Mihael je godinama suvereno vladao na šampionskom postolju, ali je nakon završne trke 2006. godine odlučio da se povuče iz aktivnog takmičenja. Ipak, 2010. obelodanio je svoj povratak, ali se dve godine kasnije ipak penzionisao.

Mihael Šumaher poslednjih nekoliko godina sa suprugom i decom živi u Švajcarskoj i radi kao savetnik u Ferariju. U karijeri je osvojio mnogo trofeja, a njegovo ime u istoriji Formule 1 stoji pored sedam šampionskih titula. Tokom njegove najvažnije životne borbe, porodica i prijatelji neprestano su uz njega, kao i nekoliko stotina fanova koji danonoćno bdiju ispred bolnice.

Mihael Šumaher je i dalje u indukovanoj komi nakon zadobijenih povreda, i svakim danom je njegovo ozdravljenje sve neizvesnije.

Ksenija Konić

makonda-tracker