Otvoren Kustendorf: Vatromet, konfete i atentat na Franca Ferdinanda

0
Na Mokroj Gori, u Drvengradu, 18. januara otvoren je 7. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, a tvorac ovog događaja Emir Kusturica potrudio se da dočeka brojne istaknute goste iz sfere filmske i muzičke umetnosti.
Kustendorf, Ceremony, kustendorf-filmandmusic.org foto
Kustendorf, Ceremony, kustendorf-filmandmusic.org foto

Otvaranje festivala Kustendorf bilo je atraktivnje nego ikad.

Emir Kusturica pobrinuo se da slavljeničkom atmosferom započne ovogodišnji festival u Drvengradu.


- Već nekoliko minuta posle 18 časova, za kada je bio najavljen početak ceremonije, Drvengradom je vladala tišina koju su remetili tek povremeni pozivi organizatora i šaputanja nestrpljivih posmatrača. Zanimljivo, prohladni zlatiborski vazduh češće para francuski nego srpski jezik. Improvizovana bela platna postavljena na sve strane sa kojih se emituju crno-bele scene plesnih balova smeštena su između prikaza Gavrila Principa i natpisa kojima poručuje: Naše će sjene hodati po Beču, lutati po dvoru i plašiti gospodu! - izveštava B92.net.



Zatim je izveden spomenuti performans. Ivan Jevtović u ulozi Principa, naspram njega Zoran Cvijanović kao Ferdinand.
Napad Gavrila Principa simbolično je, baš kao što je i najavljeno, predstavljen uz zvuke disko muzike. Dok su se sa zvučnika čuli ritmovi hita Le Freak (Chic), Gavrilo i Sofija zaplesali su sa prisutnima a sa okolnih brda ispaljivani su spektakularni vatrometi najavivši početak neobične filmske smotre koja će u Drvengradu trajati do 23. januara.

makonda-tracker