iskreno

Ana Nikolić: Uvek sam bila bolećivija na baka Radojku

1

Nakon što je rano ostala bez oca Dušana koji je 1998. godine preminuo od infarkta, pop zvezdi Ani Nikolić veliku utehu pružalo je vreme provedeno s njegovom majkom koja danas živi u Nišu, a uz koju se uvek rado mislima vrati u svoje detinjstvo.

Ana Nikolić. Foto: Ivan Dobričić
Ana Nikolić. Foto: Ivan Dobričić

Pop zvezda Ana Nikolić (35) nastupala je proteklog vikenda u Nišu, ali pre nego što se poklonila publici u gradu na Nišavi, posetila je svoju baku Radojku koja poslednjih šest godina živi u tom gradu. U skromno uređenom prodičnom kutku i sa bezbrižnim osmehom na licu, Anina baka dočekala je i ekipu magazina Story koja je zabeležila njene radosne trenutke sa unukom.

- Mnogo sam vezana za obe svoje bake, ali sam bolećivija na baka-Radojku (81) jer je ona majka mog pokojnog oca Dušana. Nije nas zbližila njegova smrt jer smo bliske još od mog rođenja. Ona je čuvala mog brata Marka i mene svakog letnjeg raspusta, a svaku zimu provodila je kod nas... Živela je u selu Donja Mutnica, što je samo petnaestak minuta vožnje od Paraćina gde sam stanovala sa svojom najužom porodicom - počinje Ana čija baka je bila prinuđena da promeni adresu.

 

 

- Poslednjih šest godina živi u Nišu kod moje tetke jer se razbolela i više ne može da bude sama u selu. A baš tamo provela sam najlepše i najsrećnije dane svog detinjstva. Književnica Ljiljana Habjanović uvek me u svojim knjigama podseti na to što sam u tom selu proživela. Sve ono što ona opisuje, ti mirisi, pletene ponjave, stvari okačene po zidovima... vraćaju me u najbezbrižniji period mog života - nadahnuto priča umetnica koja je i lepotu nasledila od bake.

- Fizički sam dosta povukla na baba-Radojku, a karakterno na baba-Olgu, maminu mamu koja je rođena dama. Ona živi u Jagodini, čitavog života bila je skockana, lepa, ima dugu plavu kosu, farba se, sređuje... Na nju stvarno više podsećam karakterno - smeje se Ana koju izuzetno boli kada čuje priče o tome da neko zaboravi svoje poreklo, bliske rođake i pretke.

- Ja sam veoma emotivno biće i u mom slučaju to je nezamislivo. Ali, ima nešto i u tome kakve su bake i deke bile prema unucima i unukama. Mislim da se ne kaže uzalud da su bake i deke više vezane za unuke nego što su to njihovi roditelji. To su za mene neraskidive veze, nešto što mi je utkano u srce od rođenja. Mnogo mi je žao što je baka Radojka bolesna i čini mi se kako neću preživeti dan kad ona više ne bude sa mnom - setno će Ana koja je izuzetno vezana i za tetku Dušicu, rođenu sestru svog pokojnog tate.  

 

 

- To su bolne teme, duboko intimne i privatne i zato o njima retko kad pričam za medije. Tata je umro od infarkta u četrdeset trećoj godini. To što sam ostale bez oca, najveći je životni gubitak za mene jer sam, kao i svaka ćerka, bila izuzetno vezana za njega. Ti bolni događaji veoma su uticali na moj život i morala sam da odrastem preko noći. To su rane koje nikada ne zacele. Ostala sam bez tate kada sam imala devetnaest, a moj brat Marko samo petnaest godina  - govori Nikolićeva koja je najveću utehu i oslonac pronašla u majci Miljani čija su krhka leđa izdržala sve nalete sudbine kako bi ćerku i sina izvela na pravi put.

- Moja majka je karakterno jaka i stabilna ličnost. Sve je preuzela na svoja pleća i posvetila svoj život Marku i meni i pre, a naročito nakon smrti našeg oca. Za sve što danas jesam umnogome sam zahvalna svojoj majci jer ona je apsolutni heroj i sigurno najvažnija figura u mom životu - ističe Ana kojoj je baka Radojka na fotografijama uspela da izmami osmeh - ono što profesionalni fotografi nikada nisu!

- Neka slike govore više od reči - ponosna je pop zvezda na bliskost sa svojom bakom.

- Kada me je videla proteklog vikenda, prvo mi je rekla: Ništa mi se ne sviđa ta tvoja kosa. Celog života me je jurila da se češljam i nikad joj se nije sviđala moja frizura jer sam uvek išla čupava. Ona je vrlo pedantna i uredna žena, kao da je Nemica. Zato joj je moja kosa uvek katastrofalna. Kad mi kaže: Izgledaš sjajno, znam da sam preterala s kilažom jer njoj sam uvek neuhranjena - smeje se Nikolićeva koja se i danas uznemiri na pomen jela koja joj je baka pripremala u detinjstvu.

- Ne pitajte me to. Još mi je u nosu miris mekika, palačinki, pečenog kukuruza, đuveča, podvarka, sarmi, hleba s plotne, sira, pečenih paprika, ajvara, džemova... Moj tata je bio pčelar i imali smo svoj med, najbolji na planeti koji mi i dan-danas nedostaje. Baka je stalno spremala deci moje tetke, Marku i meni, a to je nešto što se ne zaboravlja. Nisam imala problema s kilažom jer je to sve bila, što bi rekli pomodarci, organic food. Bili smo aktivna deca, trčali smo po dvorištu, kupali se na reci i ništa nam nije falilo - konstatuje Ana čija baka zbog lošeg zdravstvenog stanja više ne može da kuva.

 

 

- Ne može baka više ništa, a najteže mi je što u selu više nema bašte koju je ona održavala i koja je bila kao iz bajke: sa svim mogućim cvećem, drvećem, voćnjakom... Imam u planu da tamo nekog naselim da održava imanje, gaji voće i povrće... Ukus jabuka iz tog dvorišta ne može da se uporedi ni sa jednom voćkom kupljenom u Beogradu - priča popularna pevačica koja i dalje sabira utiske sa svog sjajnog nastupa održanog pred nekoliko hiljada ljudi u niškoj diskoteci Diamond.

-To je taj moj jug, svi smo vatreni. Kad volimo, volimo do kraja, a mene tamo publika obožava - kaže zgodna pevačica koja nam je ustupila i fotografiju sa bakom iz mlađih dana. Na njoj je osim nje i njen brat od tetke Nikola koji živi u Americi, a ima i rođenu sestru Jelenu.

- On je akademski slikar. Svi u porodici smo umetničke duše. Moju dugu baku Olgu upoznaćete kada budem imala koncert u Jagodini. Ja sam njena mezimica jer sam najstarije dete u familiji, mada se tako ne ponašam - iskreno će lepa brineta koja ima tetku i po mami koja živi u Jagodini.

- Svi u porodici veoma smo vezani, kao Topalovići. Ma kao neka sekta smo - uz osmeh završava zanosna pevačica.

Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker