Lepa Brena i Hari Varešanović: Jedno drugom smo inspiracija

1
Dok oboje uživaju u prazničnom okrilju svojih porodica, kolege i jugonostalgičari Lepa Brena i Hari Varešanović ističu šta je osnovna nit njihovog dugogodišnjeg prijateljstva, kažu da muzika za njih briše sve granice i kako su ih mnoge situacije iz privatnog ž
Lepa Brena i Hari Varešanović. Foto: Marko Poplašen
Lepa Brena i Hari Varešanović. Foto: Marko Poplašen

U novogodišnjoj noći na binu prestoničkog hotela Crown plaza popele su se dve muzičke legende, Lepa Brena (53) i frontmen grupe Hari Mata Hari, Hajrudin Varešanović (52), koji su kako novim, tako i starim hitovima vratili publiku u neka srećnija vremena. Ovi dugogodišnji prijatelji odlučili su da još jednom udruže snage i predstave publici svoj jedinstveni talenat i numerama koje će se naći na novom albumu Lepe Brene.

- Hari i ja generacijski smo veoma blizu i dobro se razumemo. Iako se zbog posvećenosti poslu, porodici i drugih obaveza nismo preterano družili, naša komunikacija nikada nije prestala. Ako se ne čujemo svaki dan ili svaki mesec, to neće uticati na naše drugarstvo - kaže pevačica dok Hari nastavlja:

- Brena je za sve nas koji smo bili zvezde u bivšoj Jugoslaviji bila pojam jednog populističkog uspeha. Svi smo mi imali svoje umetničke špiceve, svoju publiku i genijalnost, ali ona je poklopila svačije mišljenje. Upoznali smo se još u mladosti i družimo se i danas - priča poznati Sarajlija i ističe zašto se i sam bavi muzikom.

- Nikada nisam živeo u svetu koji je određen granicama. Osećam se kao da sam u nekoj vanvremenskoj i vanpolitičkoj zoni, zato se i bavim muzikom, nečim što je neopterećeno vremenom i ljudima s kojima živimo - priča Varešanović, dodajući čemu ga je naučio trogodišnji unuk Isak.

- On je moj učitelj za šarm. Naučio me je kako je prirodnost i neopterećenost životom koju može imati samo dete, najvažnija. Detinjstvo je najlepši deo ljudskog života i sve što u muzici radim, izvedenica je iz tog perioda - sa ponosom ističe Hari i smatra kako će njegova porodica u novogodišnjoj noći ipak imati preča posla od dolaska na njegov nastup. On iz prvog braka sa suprugom Aidom ima dvoje dece, Nađu (26) koja mu je i podarila unuka Isaka (3) i Damira (17), a od njih nikada nije odvajao svog vanbračnog sina Maka (19). Sa drugom suprugom Jasminkom u braku je gotovo tri godine, a zajedno su mnogo duže. Hari je njihov odnos često opisivao pitanjem: Šta je pored svih nesavršenosti našeg odnosa tako perfektno među nama?

- Ljubav prema ženi skrivena je u muškom srcu, a moja je komplikovana i samo meni znana. Kada čovek voli, samo on zna zašto je to neraskidivo i uvek kažu da je dok traje ljubav najveća i ne postoji ništa osim nje - ističe pevač kome je koleginica Lepa Brena velika umetnička inspiracija.

- Brena je inspiracija mnogim pesnicima i kompozitorima, njena impozantna karijera i prelep glas doprinose svakoj ideji. Za sve što napravim lepo, često mi ona padne na pamet. Dugo se bavim ovim poslom, pravim pesme i nije mi teško da pišem za žene jer emocija nije muška ili ženska već univerzalna. Moje pesme govore i u ime muškarca i u ime žene - priča pevač koji je komponovao i Brenin najnoviji singl.

- Zbog senzibiliteta koji nosi, pesma mora da ima pečat nekog imena i ličnosti. Vodim računa da mi je tekst osmišljen i prilagođen, dopadaju mi se šaljivi stihovi - ističe Brena i kroz smeh dodaje kako je u mladosti imala dosta provokativnih i dvosmislenih pesama poput: Mače moje, Sitnije, ali veruje da je u poređenju sa mlađim generacijama mala maca.

- Kada se setim svog odrastanja, shvatam koliko je ono bilo stabilnije. Živeli smo sa poštovanjem prema roditeljima, a danas se to u brzini života negde izgubilo. Ponosna sam što sam odrasla u finoj, skromnoj radničkoj porodici - priseća se pevačica svog detinjstva, ali ističe kako nije veliki ljubitelj novogodišnjeg slavlja.

- U ovoj profesiji nama je Nova godina kad god poželimo. Ne volim da slavim ništa što je u vezi sa mnom: rođendane, proslave, godišnjice... U mojoj kući uvek se toga sete suprug Boba i deca. Zbog vrste mog posla, slavlje mi je kad god se sretnem sa prijateljima i porodicom i ako imam nekoliko dana slobodno dozvoliću sebi taj luksuz da se provedem. Tada volim da idem u opuštenoj varijanti, bez teške šminke jer se najbolje provedem kada ne razmišljam o tim stvarima - kaže Brena i otkriva šta su Hari i ona pripremili za doček Nove godine.

- Ne želimo šablonski program. Sa bendom sam uvežbala dosta pesama. Nije mi bitan protokol, već atmosfera. Želim da svima bude veselo i da se oseti bliskost. Takav je i Hari i zbog toga dobro funkcionišemo zajedno - zaključuje Brena čijoj je prazničnoj sreći doprineo i nedavni dolazak sinova iz Amerike. 

 

Piše: Vladimir Petković

makonda-tracker