Maja Volk: Bila sam psihički zlostavljana

1
Dramaturg i voditeljka Maja Volk priseća se maltretiranja koje je trpela u prvom braku i otkriva na koji način se izvukla iz kandži porodičnog nasilja.
Maja Volk. Foto: Luka Šarac
Maja Volk. Foto: Luka Šarac

Da vreme ne leči bol, već nas uči da živimo s njim, na svojoj koži osetila je i voditeljka emisije Žene, dramaturg Maja Volk (54), koja se u svojoj dvadeset sedmoj godini susrela sa zlostavljanjem u braku, što je jednim delom odredilo i njen dalji životni put.

Sredinom osamdesetih godina Maja je živela u Australiji, gde se fatalno zaljubila u stend-ap komičara i bivšeg ratnog veterana Dereka Trohera. Ali, njena australijska bajka ubrzo se pretvorila u stravičan košmar.

- Moj prvi suprug bio je alkoholičar, što sam saznala tek nakon venčanja, jer je upao u delirijum tremens popivši vino na crkvenom venčanju. Bukvalno sam prve bračne noći uvidela da je to i kraj naše veze, ali trebalo mi je tri meseca da se iščupam iz svega... Pri tom, počela sam da shvatam kako neke žene mogu i po 20 godina da trpe nasilnike jer je njihov muškarac jedan čovek ujutro, a drugi uveče – iskrena je Maja dok se priseća pretrpljenog zlostavljanja.

- Nije bilo u pitanju fizičko, već psihičko zlostavljanje. Jednom je držao grejalicu iznad kade dok sam se ja kupala i preti kako će je baciti u vodu. Sa tako upaljenim grejnim telom klatio se iznad mene... I ta noć bila je jedna od onih jako dugih i mučnih. Nije me udario, ali pretio mi je smrću.

Ujutro je bio drugi čovek koji mi se izvinjavao i govorio kako se ničega ne seća. To je zaista začarani krug i u njemu stradaju svi: porodica, okruženje, vi... Vrlo je teško da se od svega toga otrgnete – govori voditeljka kojoj je bilo potrebno vreme da se vrati na kolosek normalnog života.

- Uspela sam da izdržim tri meseca, ali onda sam se osvestila i usledio je razvod. Moj emocionalni oporavak bio je ozbiljan proces, ali moram priznati da nije dugo trajao, najvećim delom jer sam bila mlada, pa sam kroz sve to relativno lako prošla. Ipak, imala sam i faze kada sam povraćala kada prođem pored prodavnice sa muškim cipelama, toliko su mi se gadili muškarci... U to vreme stvorila sam strašan otpor prema vezama i zbližavanjima. Verujem da bih kroz sve lakše prošla da sam imala pomoć psihijatara, ali moja životna radost ipak me je izvukla iz pesimizma i depresije – iskrena je Maja koja negoduje zbog pažnje koju u medijima dobijaju nasilnici.

- Ne treba im davati veliki medijski prostor jer na kraju neko postane poznat po tom što je maltretirao i zlostavljao svoju ženu. Ali, izuzetno je važno govoriti o nasilju nad ženama i raditi na tome da se takvi incidenti što efikasnije pravno osude. Skotove treba kažnjavati, a ne davati im kolumne jer to nekim bolesnicima može da bude inspiracija. Ne sviđa mi se to što ta negativna propaganda kod nas uzima sve više maha. Svi zajedno treba da se borimo da policija bude što efikasnija u ovim slučajevima – zaključuje Maja koja je danas zadovoljna svojim životom i time što je mama Mileni (22), Teodori (24) i Mihailu (18).

Piše: Danilo Mašojević

makonda-tracker