Umro akademik Ljubomir Tadić

0
Otac Borisa Tadića preminuo je sinoć u 89. godini života
Ljubomir Tadić
Ljubomir Tadić

Povodom smrti Ljube Tadića Srpska akademija nauka i umetnosti  izdala je saopštenje koje vam prenosimo u celosti.

Srpska akademija nauka i umetnosti sa žaljenjem obaveštava javnost u Srbiji da je prošle noći preminuo akademik Ljubomir Tadić.
Akademik Tadić rođen je u mestu Smriječno (Plužine, Crna Gora), 14.05.1925. godine.
Akademik Tadić diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, 1952. godine. Doktorirao je prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, 1959. godine
Dopisni član Odeljenje društvenih nauka postao je 12.12.1985. godine a redovni član bio je od 27.10.1994. godine.
Oblast rada akademika Ljubomira Tadića bila je teorija i filozofija prava, politikologija.
Akademik Tadić bio je profesor univerziteta. Radio je kao vanredni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu 1960-1962, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu od 1963. do1975. godine i kao naučni savetnik u Centru za filozofiju i društvenu teoriju Instituta društvenih nauka u Beogradu od 1980. godine.

Bio je član Filozofskgo društva Srbije i Sociološkog društva Srbije. Bavio se i uređivačkim radom i to : "Oslobođenje" (Sarajevo) 1953-1954 i, "Filozofija" (Beograd) kao urednik. Bio je član redakcija časopisa: "Pregled" (Sarajevo), "Politička misao" (Zagreb), "Praxis" (Zagreb), "Praxis International".

U SANU je aktivno učestvovao u radu: Odbora za filozofiju i društvenu teoriju, kao član od 1985. godine; Odbora za etnologiju; MO odbora za proučavanje položaja srpske manjine u susednim zemljama (promenio naziv u: MO odbor za proučavanje manjina i ljudskih prava); MO odbora za nacionalna pitanja; Komisije za proučavanje života Roma, kao predsednik i Komisije SANU za zadužbine, kao član.

Dobitnik je Sedmojulske nagrade, 1990. godine, Ordena zasluga za narod drugog reda, Ordeana rada sa zlatnim vencem i Medalje za hrabrost

Akademik Ljuba Tadić ostaće upamćen po svom velikom doprinosu razvoju filozofoije, prava i politikologije u Srbiji.

makonda-tracker