Milica Bajramović: Nesrećna i ogorčena napuštam Niš

0
Više od fizičkog napada koji je pretrpela u rodnom gradu, udovicu muzičke legende Šabana Bajramovića, Milicu, bole uvrede njenih sugrađana koje su zauvek ostavile trag u njenoj duši
foto: Press
foto: Press

Pokojni kralj romske muzike Šaban Bajramović poslednje godine života proveo je najčešće u borbi sa tugom i razočaranjem zbog saznanja da ni nakon što je preživeo moždani, a potom i srčani udar, ne može da uživa u  svojoj slavi i miru. Iako je svrstan među deset najboljih bluz pevača na celom svetu, Šabana je smrt sprečila da dočeka nacionalnu penziju, a bolne dane jedino mu je ulepšavala supruga Milica koja je bdela nad njim do poslednjeg oproštaja. Legendarni pevač, čiji je rad nagrađivan širom planete, sahranjen je u rodnom Nišu, gde i danas živi njegova udovica, dok njihove ćerke Katarina i Maja žive u Nemačkoj, a Žaklina u Danskoj.

Gospođa Bajramović je početkom godine dobila nacionalnu penziju svog muža, a kao uspomenu na njihovog slavnog sugrađanina, vlast u Nišu predložila je da Južni bulevar dobije ime po Šabanu Bajramoviću. I dok su odbornici Skupštine grada Niša prošle nedelje usvojili ovaj predlog, stanovnici pomenute ulice prikupili su nekoliko stotina potpisa protiv njenog preimenovanja. Tog stravičnog osmog maja, kada je sa komšinicom  prolazila niškim naseljem Trošarina gde su stanovnici potpisivali peticiju protiv promene naziva ulice, Milica ih je upitala zašto to rade i šta imaju protiv njenog muža, a ono što je naknadno usledilo, nesrećna žena nosiće kao jedan od najtežih ožiljaka na svom telu i duši.  

- Ogorčena sam, nesrećna i osećam tugu u duši - priča Milica, na koju je posle nekoliko rečenica, nepoznati čovek naleteo biciklom i počeo da je tuče, dok su okupljeni ljudi vređali i nju i uspomenu na njenog pokojnog životnog saputnika.

- Tog dana napadnuta sam i verbalno i fizički. Još osećam posledice napada, pod stresom sam, a imam i modrice pa mi je lekar savetovao da mirujem. Posle ovog incidenta, ne osećam se sigurno i bezbedno u Nišu jer očigledno svako može da me napadne – užasnuta je Milica.

Uprkos bolnoj situaciji, policija je već sledećeg dana saopštila kako postoje indicije da je Milica prva izazvala incident, zbog čega postoji šansa da i protiv nje bude podnesena tužba.

- Sada ispada da sam ja kriva što su me napali, a samo sam im lepo prišla i pitala ih šta rade. Oni su počeli da psuju mog pokojnog muža i ja sam ga samo verbalno branila. Nakon toga, počeli su da me tuku... Da nisam bila sa komšinicom, ko zna šta bi se sa mnom na kraju desilo. Napao me je čovek koji je vozio bicikl, a kada je došla policija da prikupi podatke u vezi sa tučom, pojedinci su im rekli da sam ja fizički napala muškarce. Pa kako mogu ja kao stara žena da napadnem dvojicu muškaraca – drhtavim glasom priča Milica i ističe kako je jedino želela da zaštiti Šabanovo ime.

- Ne želim da se bilo koja ulica zove po mom supruga ili da me bilo ko vređa i psuje. Hoću samo da živim normalno. Zašto da mene fizički napadaju? Mislim da iza ovog napada stoji neka osoba, ali ne znam ko. Niš je moj grad, ali se ovde ne osećam sigurno. Kada sam se pre nekoliko dana vratila sa lekarskog pregleda, zatekla sam prevrnut sto na terasi. Uznemirena sam i planiram da uskoro otputujem kod dece u inostranstvo kako bih se malo odmorila i smirila. Nakon godišnjice smrti mog muža, odseliću se i otići zauvek – ogorčena je udovica legendarnog umetnika, a Šabanova slava proganja je i posle njegovog večnog odlaska.  

Ksenija Konić

makonda-tracker