Boško Ćirković Škabo: Sa sinom sam ortak

2
Reper Boško Ćirković Škabo opisuje na koji način uspeva da ostane psihofizički zdrav u društvenom sistemu koji kritikuje u svojim pesmama, zašto mu je porodica glavni saveznik u toj borbi i kako vaspitava svog sina.
Boško Ćirković Škabo. Foto: Story press
Boško Ćirković Škabo. Foto: Story press

Govoreći da je odrastanje na Dorćolu alfa i omega njegovog fizičkog postojanja na zemlji i da mu se za vreme šetnje ovim starim delom Beograda prolaznici javljaju na način koji potvrđuje da im je drago što se glas njihovog malog iz kraja daleko čuo, rep umetnik Boško Ćirković Škabo petog decembra obeležio je deset godina od izlaska svog prvog solo albuma Sam. Taj događaj obojio je i privatnim slavljem jer je čašu

uvis podigao nazdravljajući za svoj 37. rođendan. Iako za sebe kaže da je stidljiv i povučen, nikada mu nije palo na pamet da zaćuti, a u borbi protiv sistema koji kritikuje u svojim tekstovima, porodica mu je glavni saveznik. Tokom decenije koja je iza njega, jedan od osnivača kultnog sastava Beogradski sindikat, razvio se u oštroumnog repera, bistroumnog kolumnistu Večernjih novosti, duhovitog kritičara u srpskim izdanjima magazina Playboy i Maksim, neposrednog protivnika održavanja Gej parade u Beogradu, protagonistu tribina i javnih rasprava na kojima je bezrezervno branio tradicionalne i porodične vrednosti, učesnika humanitarnih akcija... Priznajući da je sada promišljeniji i smerniji, na pojedine svoje angažmane gleda sa blagom dozom kajanja.

- Ta priča u vezi sa Gej paradom oduvek je bila dosadna i u njoj se uvek unapred znaju odgovori obe strane. U skladu s tim, i moje učešće u tim raspravama bilo je dosadno, samo što ja tada nisam bio svestan kako nisam zanimljiv. Glupa priča, još gluplji akteri, a najgluplji ja - priznaje nosilac diplome Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji se 29. februara 2004. godine oženio svojom dugogodišnjom devojkom, muzičkim producentom Nadicom, a u šali ističe kako su taj datum svadbe izabrali da bi imali što manje godišnjica. U novembru 2007. godine njih dvoje dobili su sina Nemanju koji u tandemu sa psima Medom i Anjom, motiviše Škaba da svakim danom bude još kreativniji, veseliji i bezbrižniji...

- Često sa sinom igram neke video avanture, ali u principu ne volim da gubim vreme na igrice. Uvek sam pre za trening. Počeo sam da se spremam i za Beogradski maraton sa prijateljima iz ekipe Ultra trkač Srbija, a od kad sam smanjio unos mesa u organizam, osećam se mnogo bolje - kaže Škabo i opisuje kako se jedan reper snalazi u ulozi tate.

- Žena mi kaže da sam neozbiljan u ulozi oca jer se prema sinu često postavljam kao ortak. Mislim da je u pravu. Volim svog sina najviše na svetu i potrudiću se da budem bolji - govori muzičar koji ortački odnos nastoji da održi i sa svojom životnom izabranicom.

- Potrebno je mnogo razumevanja i odricanja, ali verujem da je odnos sa suprugom vredan svakog truda. Loš sam menadžer kada je reč o organizaciji vremena, ali pokušavam da se izborim sa sistemom koji nam svakodnevno nameće bespoštednu borbu. Porodica mi nije obaveza, već saveznik u toj borbi - iskren je on, dok komentariše kako je čovek današnjice obeshrabren nemogućnošću da nešto promeni počeo da deluje sa nekog virtuelnog potpalublja.

- Koristim Facebook kako bih ukazivao na stvari koje mi se sviđaju ili ne sviđaju, kao i na neke akcije koje preduzimam. Na taj način prodajem i svojih ruku dela, kako bih dopunio budžet za fizičko preživljavanje porodice. Ipak, desilo se da je neko napravio profil na Facebooku sa slikom na kojoj smo moj sin i ja i tu su se podsticali različiti politički sadržaji pa od tada ne objavljujem slike svog deteta - kaže Škabo priznajući kako je najbitnija matrica koju je o životu naučio to da čovek nije sam centar sveta.

- Veoma sam stidljiv i povučen, ali trudim se da budem što normalniji u komunikaciji sa drugima. Ne uspevam baš uvek. Ipak, nisam izbirljiv po pitanju sagovornika. Svako ko se prema meni postavi normalno, u startu dobija sve šta zatraži. Ili, da kažem to uz pomoć jednog svog stiha: Širokom krugu, ko drugu u startu pružam ruku... Mislim da sam jedino kao reper solidan, u svemu ostalome popriličan sam diletant. Ali, sve što sam radio i radim, volim da radim - zaključuje Škabo.

Piše: Stefan Tošović

 

makonda-tracker