Ašhen Ataljanc: Naslednici su ponekad pametniji od nas

0
Dom ispunjen smehom i dečjom grajom balerini Ašhen Ataljanc prava je baza iz koje sa nevenčanim suprugom Danilom Nađom kreće u svakodnevne radne pobede. Dok priča na koji način vaspitavaju Ani i Nou, umetnica ne skriva kako je i ona spremna da uči od svojih na
Ašhen Ataljanc sa porodicom. Foto: Marko Poplašen
Ašhen Ataljanc sa porodicom. Foto: Marko Poplašen

Sa širokim osmehom punim srdačnosti i plemenitosti, balerina i umetnica u svakom smislu te reči, Ašhen Ataljanc (42), i njen životni saputnik, slikar Danilo Nađ, otvorili su nam vrata svog toplog doma ponudivši nas šoljicom vruće kafe, dok je oko njih veselo trčkarala ćerkica Ani (4), a osmomesečni sinčić Noa osmehivao se na svaki naš pokret. Tek što se vratila iz svoje Škole igre u kojoj radi kao pedagog klasičnog baleta, Ašhen se sa izuzetnom predanošću posvetila svojim najdražima.

- Ani ide u vrtić, ali vodila sam je i na svoje probe u večernjim satima. Takođe, išla je sa mnom i na turneje na kojima smo obe uživale, a posle predstava znala je da zaspi i u garderobi, nakon čega bih je lagano prenosila u hotelski krevet. Nou ostavljam samo na tri sata sa bebisiterkom, a pored toga stalno je sa mnom u školi – uz osmeh priča Ašhen i duhovito opisuje koliko ima vremena za sebe.

- S Ani veoma malo, a otkad se Noa rodio, uopšte nemam vremena. Roditeljstvo je toliko divno pa mi se dešava da upitam Danila kako smo mogli da živimo bez dece. Dok smo bili u vezi, nisam znala kakav će on biti kao roditelj. Iako ni za šta ne mogu da garantujem, ipak sam sigurna da je on odličan i posvećen otac – priča Ašhen koja se nije odlučila da stupi u brak sa Danilom.

- Jedna moja drugarica živela je u vanbračnoj zajednici trideset pet godina. Kada se njen partner u Londonu našao ispred kluba u koji nisu dozvoljavali ulaz nevenčanim parovima, odmah ju je pozvao telefonom. Rekao je kako bi bilo strašno da se to njima desi i odmah ju je zaprosio, na šta je ona rekla duhovito: Ah, moram da razmislim. U našem slučaju smatram da su deca ono što nas spaja više od svega jer ja u Ani i Nou vidim Danila i sebe. Ne verujem da bi nas potpisani papir čvršće vezao – priča Ašhen, čija će deca nositi oba prezimena.

- Želela sam da imena budu jermenska, a Danilo da budu kratka, ali oboje smo se složili kako moraju da se slažu s našim prezimenima. Za ime Ani nismo se mnogo dvoumili, ona je po drevnoj egipatskoj mitologiji, koja je uplivala u jermensku, bila Boginja koja je donela Knjigu mrtvih u svet živih, dok smo za Nou pozajmili ime od sina naših prijatelja kojima nije smetalo da našeg sina nazovemo upravo tako – priča Ašhen i govori o tome na koji način će uticati na životne odluke svoje dece.

- Svi se plašimo da ne pogrešimo u vaspitanju, a meni je psiholog kojem se često obraćam za savet, rekao: Ašhen, samo ne smetaj. To je suština. Deca najbolje znaju šta ih interesuje i treba negovati ono što imaju u sebi. Neophodno je da nam naslednici kažu šta je za njih dobro jer su oni u nekim stvarima mnogo pametniji od nas. Uz to, deca su mi ogroman izvor inspiracije i u poslu. Sam pedagoški rad je nešto što me oplemenjuje u istoj meri koliko i sam izlazak na scenu – govori Ašhen koja je za predstavu Legenda o tebi, čija je premijera 15. decembra zakazana u Ateljeu 212, radila jedan deo koreografije.

- Ono što je veoma specifično za ovu predstavu jeste to da je deca igraju za decu. Predstava je skup baleta, hip-hopa, glume, muzike i trudimo se da iskoristimo svaki talenat koje neko dete poseduje. Dara de Luka, koja je ovu predstavu režirala, bila je inspirisana samom decom i u kreativnom procesu rada dolazilo je do raznih izmena u zavisnosti od toga kako je ona otkrivala mališane i njihove karaktere. Ovo je prvi put da kombinujem kreativni i pedagoški rad, što mi se sviđa - priča Ašhen radujući se predstojećim praznicima.

- Volim da putujem, ali otkako se Noa rodio, nisam bila nigde, što je za mene nezamislivo. Nadam da ćemo uskoro uspeti da konačno odemo do Italije ili Francuske u posetu našim prijateljima i malo se odmorimo – završava nekadašnja primabalerina.

Piše: Jovana Dimitrijević

 

makonda-tracker