Miroslav Ilić: Bio sam srećan i u nemaštini

0
U susret još jednom rođendanskom jubileju koji je proslavio trodnevnim koncertnim spektaklom u Sava centru, folk pevač Miroslav Ilić otkrio je da je prošao trnovit put kako bi uživao u trenutnom estradnom statusu.
Miroslav Ilić. Foto: Ivan Dobričić
Miroslav Ilić. Foto: Ivan Dobričić

I ove godine Miroslav Ilić, živa legenda narodne muzike, rođendan je proslaavio na sceni Sava centra. Ovoga puta proslavio je četrdeset jednu godinu prisustva na estradnoj sceni, i svoj šezdeset treći rođendan. Pred publikom je zapevao 10, 11. i 13. decembra, a neizmernu podršku, kao i uvek, pružila mu supruga Gordana (61) s kojom je u braku od 1971. godine.

- Rođendanske i brojke o godinama moje karijere nimalo mi nisu bitne. Jednostavno, ne razmišljam o njima, ali probajte da se setite još nekoga ko je više od četiri decenije na sceni, a i dalje jednako privlači veliku pažnju javnosti i mladih koji slušaju muziku. Zar mi treba veći motiv i vetar u leđa od toga - priča Miroslav tvrdeći da ne zna u čemu se krije tajna njegovog uspeha.

- Tvrdoglavo sam svih ovih godina vodio svoju karijeru i ne žalim se. Rizikovao sam kada sam pre više od dvadeset godina podvukao crtu i rekao sebi da neću ići istim putem kao i ostatak estrade. U decenijama koje su iza nas moglo se bez svakoga i vladala je taktika: Hoćeš - nećeš. Ja sam, međutim, izabrao drugačiji način i osećam se trijumfalno jer sam uspeo da izdržim i dobijem određenu nagradu i životnu satisfakciju da nastavim dalje - priča rođeni Mrčajevčanin koji je vitalan i u sedmoj deceniji života.

- Iz Mrčajevaca sam i odavno sam se, kao i svi moji zemljaci, prekalio i fizički i psihički. Holesterol mi je na granici, ali to ne znači da mi on stvara bilo kakva ograničenja. Zdravstveno sam dobro i ništa me ne muči. Hvala bogu, ove godine smetala mi je samo alergija - kaže popularni Slavuj iz Mrčajevaca koji je pred prošli beogradski koncert imao povredu rebara. Sve problematične situacije ipak lakše podnosi uz unuke Predraga (12) i Strahinju (7) koje je njegova ćerka Marija dobila sa bivšim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

- U periodu života u kom su sada moji unuci, imao sam mnogo manje u materijalnom smislu, ali činjenica je da sam bio i mnogo bezbrižniji i srećniji. Moje detinjstvo bilo je manje izloženo izazovima, a sadašnju decu u pubertetu vreba hiljadu opasnosti? Moje detinjstvo bilo je manje izloženo izazovima, a sadašnju decu u pubertetu vreba hiljadu opasnosti. Tu je roditeljska briga presudna i najviše me izluđuje kad neko pokuša da poljulja integritet institucije kakve su porodica i brak - iskreno će Miroslav koji osim ćerke sa suprugom Gordanom ima i sina Marka.

- Ljubav je jedina i osnovna nit koja održava moju bračnu zajednicu. Planiram i da obeležim godišnjicu braka na novogodišnjem dočeku u hotelu Mediteran u Bečićima gde odlazim sa suprugom. Ne smeta mi što ću ujedno i raditi jer gde god bih izašao za Novu godinu sa suprugom i prijateljima, ne bih prošao, a da ne zapevam - iskreno će Miroslav koji smatra da su tri koncerta u Sava centru dovoljna za njegove i apetite njegove publike.

- Sve drugo bilo bi puko tezgarenje jer ja na svojim koncertima pevam punom emocijom i energijom. Tri koncerta sasvim su dovoljna, sve preko toga bi bilo mnogo - zaključuje folk pevač.

 

Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker