Marinela Kvapil: Neka roditelji vaspitavaju mališane, a ne oni njih

0
Dok otkriva da je svoj prvi roman napisala tokom druge trudnoće, urednica na TV Prva Marinela Kvapil govori na koji način se ophodi prema svojim naslednicima Kjari i Dušanu i kako izgleda njihova svakodnevica.
Marinela Kvapil. Foto: Marko Poplašen
Marinela Kvapil. Foto: Marko Poplašen

Domaće spisateljice navikle su svoju publiku na tople, ljubavne i porodične priče, pa je u moru sličnih naslova posebnu pažnju izazvao detektivski triler Ubistvo u rijalitiju iz pera urednice zabavnog programa TV Prva Marinele Kvapil (37). Na početku svoje spisateljske karijere ona ne krije da kraj supruga Miloša Kvapila (37), filmskog i TV producenta, živi atipičan porodični život, ali sigurna je da njihovi naslednici Kjara (6) i Dušan (1) i te kako uživaju odrastajući iz roditelje koji se bave neobičnim zanimanjima.

- Moj suprug i ja bavimo se sličnim poslom pa smo se nedavno šalili kako će nas uskoro posetiti socijalna služba jer imamo veoma malo vremena za porodična okupljanja. Možda zvuči kao fraza, ali najvažnije je da sa svojom decom provedete kvalitetno vreme. Naravno, postoje i prednosti našeg posla jer je Kjara zahvaljujući roditeljima bila u prilici da upozna jednu od poznatih ličnosti koje je najviše fasciniraju, glumicu Tamaru Dragičević -  kaže Marinela koja se u prvim danima roditeljstva rukovodila i određenim pravilima.

- U prvoj trudnoći dobila sam knjigu doktora Spoka i pročitala kako treba navići decu da se sama uspavaju. Napisao je da će prve večeri kada dete ostavite samo, ono plakati 45 minuta, ali kako roditelj nikako ne sme da se pojavi u sobi jer će tada dete pobediti i znaće da ćete uvek doći. Srećom, moj muž i ja nismo morali da čekamo baš toliko da se naša beba uspava, ali nam se to vreme činilo kao večnost i cepali smo se u sebi. To je jedini savet koji sam prihvatila iz knjige, sve ostale pisala sam sama. Pristalica sam shvatanja da roditelji treba da vaspitavaju dete, a ne obrnuto - kaže Marinela koja je za svoju naslednicu izabrala neobično ime.

- Dok sam se kao devojka prezivala Ašanin, šanse da mi neko zapamti ime i prezime iz prvog puta bile su minimalne. Zato sam prilikom odabira imena za ćerku odlučila da, kada već ima komplikovano prezime češkog porekla, dobije neko kratko i jednostavno ime. U početku sam želela da nam se ćerka zove Mia, a onda sam se iz nekog razloga setila imena Kjara koje nosi i ćerka Ketrin Denev i Marčela Mastrojanija. Na italijanskom to znači jasna, bistra... A naš sin Dušan nosi ime po pokojnom dedi, Miloševom tati, jednom sjajnom čoveku koji je predavao češki na Filološkom fakultetu - otkriva autorka romana Ubistvo u rijalitiju, koji je za kratko vreme naišao na odlične komentare čitalaca.

- U novinarskom i uredničkom poslu non-stop nešto pišemo, ali to su kratke forme. Nikada nisam bila sigurna hoću li imati kondicije, odnosno vremena, da napišem roman. Kada sam po drugi put bila u blagoslovenom stanju, imala sam problematičniju trudnoću pa sam bila vezana za kuću i prvi put imala sve vreme ovog sveta za sebe. Tako je pisanje počelo. Reč je o trileru i detektivskom romanu, što nije nimalo iznenadilo moje prijatelje koji od mene nisu ni očekivali neku toplu porodičnu priču. Rijaliti, gde sam godinama radila kao urednik, bio je logičan izbor. Svi likovi u knjizi izmišljeni su, ali neki od njih karakterom su nalik VIP ličnostima koje su se pojavljivale u sličnim programima, ali i onima koje sam baveći se ovim poslom svakodnevno sretala - kaže Marinela sigurna da ovo neće biti njen poslednji roman.

Piše: Danilo Mašojević

makonda-tracker