Preminuo glumac Piter O'Tul

0
Piter O’Tul, glumac koji je svetsku slavu stekao kao Lorens od Arabije u istoimenom filmskom remek delu Dejvida Lina 1962, preminuo je juče u bolnici u Londonu u 81. godini života.
Piter O'Tul. Foto: Getty images
Piter O'Tul. Foto: Getty images

Vest o O'Tulovoj smrti je saopštio njegov agent, a čuveni glumac koji se sedamdesetih godina prošlog veka uspešno izlečio od raka želuca, umro je nakon duge bolesti u bolnici Velington u Londonu.

Piter O'Tul je prošle godine najavio da napušta glumu, rekavši da je vreme da se povuče i da se neće vraćati a da mu je gluma omogućila da "se upozna sa dragim ljudima, dobrim prijateljima sa kojima je podelio nezaobilaznu sudbinu svih glumaca, ispunjenu neuspesima i usponima".

O’Tul, rođen u Irskoj, započeo je karijeru na daskama pozorišta u Bristolu i Londonu kad je imao 17 godina, ali se proslavio tek kad je dobio ulogu u filmu Lorens od Arabije Ser Dejvida Lina, preneo je britanski Bi-Bi-Si.

Zapažene uloge ostvario je u spektakularnom i kontraverznom filmu Kaligula 1979, zajedno sa Malkolmom MekDauelom i Helen Miren, zatim Poslednji kineski car iz 1987, Svengali 1983, Fantomi 1998.

makonda-tracker