Najvažniji Mendelin govor: Spreman sam i umreti za svoj ideal

0
Govor Nelsona Mandela koji je trajao 29 minuta smatra se najvažnijim govorom kojeg je ikada održao, a zbog njega je bio zatvoren narednih 27 godina.
Nelson Mendela, Guliver/Getty Images
Nelson Mendela, Guliver/Getty Images

Mendela je imao svega 45 godina kada je 20. aprila 1964. godine održao odlučujući govor protiv rasne diskriminacije, u pretorijskoj sudnici.

Nelson Mendela je tada bio već dve godine u zatvoru, zbog podsticanja radnika na štrajk, a na sudu se opet pojavio u sklopu slučaja Rivonija, koji je hteo zadati snažan udarac Afričkom nacionalnom kongresu (ANC), stranci koja se borila protiv rasne diskriminacije. Pre tog suđenja, južnoafrička policija uhapsila je 19 vođa ANC-a, a Mandela je bio optužen za tri slučaja sabotaže. 

Tokom suđenja, dok je sedeo na klupi za svedoke, iskoristio je trenutak da se direktno obrati Južnoj Africi i svetu.

- Tokom života posvetio sam se borbi Afrikanaca . Borio sam se protiv dominacije belaca. Negovao sam ideal demokratskog i slobodnog društva u kojem će sve osobe živeti zajedno u harmoniji i sa jednakim mogućnostima. To je ideal koji planiram da ostvarim. Ako treba, zbog njega sam spreman i da umrem - završio je Mendela svoj govor, koji ga je koštao 27 godina zatvora.

Nelson Mendela preminuo je juče u 96. godini života. Kompletnu životnu priču pročitajte ovde.

makonda-tracker