Zvezde se opraštaju od Nelsona Mendele

0
Bivši predsednik Južnoafričke Republike i simbol borbe protiv rasizma i aparthejda, preminuo je u 96. godini života, a poznate ličnosti preko društvenih mreža odale su mu poštu.
Nelson Mendela i Šarliz Teron, Facebook
Nelson Mendela i Šarliz Teron, Facebook

Jedan od najistaknutijih ličnosti svetske političke scene život je posvetio širenju tolerancije i solidarnosti.

Početkom devedestih dobio je Nobelovu nagradu za mir, a ostaće upamćen i kao prvi demokratski izabran predsednik Južne Afrike.

Svojim primerom uticao je na brojne slavne ličnosti poput Opre Vinfri, Eve Longorije, koje su se oprostile od njega statusima i slikama na društvenim mrežama.

 

Oskarovac Morgan Frimen izdao je saopštenje za medije u kome navodi koliko je tužan zbog smrti Nelsona, kog je i tumačio u filmu Invictus.

- Danas je svet izgubio jednog od pravih divova prošlog veka. Mendela je bio čovek velike časti, heroj za sve one koji su cenili slobodu i ponos ljudske rase - napisao je Frimen.

Morgan Frimen i Nelson Mendela, Guliver/Getty Images

Princ Vilijam i njegova supruga vojvotkinja Ketrin, prisustvovali su sinoć premijeri filma Mendela: Long Walk to Freedom u Londonu i na početku prikazivanja bili obavešteni o smrti. Tom prilikom princ je izjavio da su njegove misli i molitve usmerene ka Mendeli i da se saoseća sa porodicom.

- Ovim filmom samo smo se podsetili kakav je izuzetan čovek bio Nelson Mendela – izjavio je princ.

Fudbalska zvezda Dejvid Bekam je na svom Facebook profilu postavio sliku sa bivšim južnoafričkim predsednikom, zahvalivši mu se zbog toga što mu je inspiracija.

- Izgubili smo pravog džentlemna i hrabrog čoveka. Bila je čast je poznatati osobu koja istinski voli ljude. Počivaj u miru. - napisao je Bekam.

Brojne zvezde, među kojima su Riki martin, Šarliz Teron i Dženifer Lopez, ispratile su Mendelu uz lepe reči, statuse i slike.

 

 

Kompletnu životnu priču Nelsona Mendele pročitajte ovde.

Spomenka Marić

makonda-tracker