Preminuo kompozitor pesme Kafana je moja sudbina (VIDEO)

0
U sedamdeset i trećoj godini u Kosovskoj Mitrovici, preminuo je srpski kompozitor i tekstopisac Blagoje Košanin.
Blagoje Košanin, Foto: Yugoton
Blagoje Košanin, Foto: Yugoton

Sahrana će se obaviti u ponedeljak u Gazivodama nadomak Zubinog Potoka. Iza sebe je ostavio članove porodice i suprugu Jovanku Ućukalo Košanin, piše portal Telegraf.rs .

Blagoje Košanin je osnovnu školu završio u Zubinom Potoku, srednju muzičku u Prizrenu, a prvi stepen Muzičke akademije u Sarajevu. Radio je kao pedagog u Nižoj muzičkoj školi u Sarajevu, zatim kao producent, a kasnije i kao urednik u diskografskoj kući Jugoton u Zagrebu. Bio je i rukovodilac Muzičke produkcije RT Priština u Prištini do 1999. godine, a do penzionisanja 2009. godine radio je kao profesor muzike u srednjoj školi u Zubinom Potoku.

Debitovao je na festivalu Ilidža 1967. godine na kome je osvojio drugu nagradu publike, da bi sledeće godine na istom festivalu trijumfovao. Nagrađen je i na festivalima Vogošća i Beogradski sabor.

On je autor nekih od najpoznatijih hitova Tome Zdravkovića (Kafana je moja sudbina), a njegovo delo su i pesme Nedeljka Bilkića (Ti pripadaš drugome), Nade Obrić (Dugo te očekujem), Milana Babića (Baš mi se ne da). Radio je pesme i za Zaima Imamovića, Nedžada Salkovića, Meha Puzića, Miroslava Ilića i mnoge druge.

makonda-tracker