čelična lejdi modne industrije

HLADNOKRVNA, OKRUTNA, ZAHTEVNA... Evo zašto Anu Vintur mnogi nazivaju BIĆEM IZ PAKLA - njena životna priča će vas ostaviti BEZ DAHA

2

Njen moto je red, rad i disciplina, a nepoštovanje nekog od ovih pravila objašnjava zašto je nazivaju bićem iz pakla. Glavna urednica modnog magazina Vogue Ana Vintur danas proslavlja svoj 70. rođendan, a iza sebe ima jedan propali brak, dvoje dece, stalnog partnera i armiju bivših saradnika...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Poznata po svojim velikim tamnim naočarima, visokim štiklama, glamuroznim krznima, prepoznatljivoj bob frizuri i ledenom stavu, urednica takozvane Modne Biblije, magazina Vogue, Ana Vintur, iako je navršila 70. godina i dalje pleni svojim besprekornim izgledom. Već gotovo tri decenije, koliko je na čelu jednog od najpopularnijih modnih magazina, sigurnim koracima ostavlja dubok trag u istoriji modne industrije. Ona je ambiciozna, motivisana, zahtevna, okrutna i perfekcionista, a uz to smatra se najmoćnijom silom u svetu mode koja upravlja imperijom vrednom više od sto milijardi dolara.

 

foto: Profimedia

 

Trećeg dana novembra davne 1949. godine, urednik uspešnih britanskih novina London Evening Standard, Čarls Vintur, i filantropkinja i ćerka profesora prava na prestižnom univerzitetu Harvard, Elinor Trego Bejker, poželeli su dobrodošlicu svom prvom detetu, ćerki Ani. Kažu da je oštrina koju Ana poseduje osobina koju je nasledila upravo od svog oca koji je zbog svoje strogosti bio poznat pod nadimkom Hladni Čarli.

 

Rođena u porodici sa zavidnim bogatstvom, Ana je detinjstvo provela u Londonu sa svojom mlađom braćom Čarlsom i Patrikom i sestrom Norom, gde se kasnije i školovala. Pohađala je North London Collegiate školu, gde se često bunila protiv školskih uniformi, nazivajući ih kodiranom odećom. Interesovanje za modu mlada Ana razvila je gledajući u to vreme među omladinom vrlo popularnu emisiju Ready, Steady, Go!, kao i redovno čitajući tinejdžerski magazini Seventeen koji joj je baka slala iz Amerike, dok je početkom tinejdžerskog perioda pokazala potpunu opčinjenost modom. Tada je odlučila da skrati kosu i napravi bob frizuru koju sve do današnjeg dana nije značajno promenila, a koja je u međuvremenu postala njen zaštitni znak.

 

foto: Profimedia

 

Budući da je već u detinjstvu pokazala svojeglavost, Ana je sa 15 godina rešila da napusti nauku shvativši da nikada neće biti akademski uspešna. Ipak, godinu dana kasnije, kako bi odobrovoljila roditelje nezadovoljne njenom odlukom, upisuje tečaj mode u obližnjoj školi.

 

Međutim, ni tu se nije dugo zadržala, te i ovu školu napušta uz komentar: Modu ili znaš ili ne znaš! Vi nemate pojma o modi! Novinarsku karijeru Ana započinje sa svojih 20 godina kada je njen tadašnji dečko Ričard Nevil uveo u kontroverzni i u to vreme veoma popularan magazin Oz.

 

Ne zadržavajući se predugo na tom mestu, Ana nastavlja rad na modnim rubrikama u magazinu Harper's&Queen. No, već 1975. zbog nesuglasica sa glavnim urednikom Min Hogom napušta posao i kreće u Njujork sa tadašnjim dečkom, plejbojem Džonom Bredšom, da ostvari svoj san. Prvi značajan posao dobija 1976. kada se našla na poziciji mlađeg modnog urednika u časopisu Harper's Bazaar, ali ubrzo kreće dalje i nastavlja svoj put ka vrhu. Nakon rada za mnoge uticajne njujorške modne časopise kao što su Viva, Savvy i Penthouse u kom prvi put dobija priliku da angažuje ličnog asistenta i stiče reputaciju zahtevnog i oštrog šefa, 1981. preduzima možda jedan od najvažnijih koraka u svojoj karijeri i počinje da radi za New York Magazine.

 

Od samog početka Vinturova zauzima svoj stav znajuću u kom pravcu želi da njen rad ide, a njena teška narav zbog toga je često izlazila na površinu i izazivala nesuglasice sa nadređenima. Nakon odličnih članaka i fotografija, Ana je napokon dobila zasluženu pažnju i postala ljubimica glavnog urednika Edvarda Kosnera. Ubrzo, ne samo da je imala povlastice i drugačija pravila, već je često učestvovala u stvaranju naslovnica, te naučila kako slavne ličnosti dobro prodaju novine. Iduća meta bio joj je Aleks Liberman, kreativni direktor kompanije Conde` Nasta, koja je bila izdavač Voguea. No, Ana osim na poslovnom planu počinje da napreduje i na ljubavnom. U to vreme, 1983. Godine, počinje da se zabavlja sa poznanikom iz Londona, dečjim psihijatrom Dejvidom Šriferom. Njihova veza brzo je napredovala, pa se mladi par već nakon godinu dana venčao, a uskoro i poželeo dobrodošlicu svom prvom detetu, sinu Čarlsu, a kasnije, 1987. godine i ćerki Ketrin. 

 

Nastavak na sledećoj strani...

makonda-tracker