Ljiljana Jakšić Salveta: Sama ću odgajati dete

3
Dok u porodilištu broji dane do dolaska na svet svoje prve ćerke, glumica Ljiljana Jakšić rešila je da u šestoj deceniji svet oko sebe okrene naopačke. Na kredit je kupila stan, podvrgla se veštačkoj oplodnju i odlučila da bude samohrana majka.
Ljiljana Jakšić; foto: Grand, Boško Karanović za Naše novine
Ljiljana Jakšić; foto: Grand, Boško Karanović za Naše novine

Iako iza sebe ima karijeru dugu tri decenije, široj publici postala je poznata nakon uloge Salvete u humorističkoj seriji Kursadžije. Ipak, glumica Ljiljana Jakšić (52) zaintrigirala je javnost nakon što je obelodanila da je u šestoj deceniji prvi put ostala u drugom stanju i to uz pomoć vantelesne oplodnje. Za razliku od mnogih, ona se nije uplašila, već se hrabro uhvatila u koštac sa životom, kao da se tek zadevojčila. Osim, što će ovih dana roditi svoju prvu devojčicu, ona će biti i samohrana majka koja još dvadeset godina treba da otplaćuje stambeni kredit.

Story: Zašto ste rešili da se tek u pedeset drugoj godini ostvarite u ulozi majke?

- Izuzetno volim decu i uvek mi se u životu podrazumevalo da ću imati naslednike. Zbog emotivnih i problema u vezama, a ne iz zdravstvenih razloga, do toga nije dolazilo, tačnije nije se realizovalo na pravi način.

Story: Znači li to da ste i ranije ostajali u drugom stanju?

- U životu mi se dešavalo da sam ostajala u drugom stanju, ali trudnoće se nisu realizovale. Međutim, nikada nisam odustala od majčinstva i verovala sam da će mi se ono desiti pre ili kasnije. Kada mi se to nije dogodilo spontano i u mlađim danima, počela sam da razmišljam o veštačkoj oplodnji.

Story: Do koje godine je moguće izvršiti veštačku oplodnju?

- Meni je profesor Slobodan Radulović koji je izvršio veštačku oplodnju na klinici u Jovanovoj rekao da ne postoji limit kada su godine u pitanju, već uspešnost zahvata zavisi od zdravlja žene. Pitanje je koliko to žena hoće i da li ima energije da se u poznom životnom dobu nosi sa majčinstvom. On mi je takođe otkrio da je jedna gospođa u šezdesetoj godini ostala u drugom stanju.

Story: Da li ste sami finansirali vantelesnu oplodnju ili je u pitanju subvencija države?

- Nije reč o subvenciji jer se to ne radi u ovim godinama.

Story: Jeste li se dvoumili zbog godina u kojima ste?

- To mi nikada nije bio problem, oduvek sam imala dosta energije i životne radosti. Ne osećam da imam pedeset dve godine, već mnogo manje. Zdravstveno se super osećam, a nadam se da ću biti u mogućnosti da uradim sve ono što se od mene očekuje i da svoje dete izvedem na pravi put. Ne vidim nijedan razlog zbog koga bih odustala. Ovo je za mene najveća radost i sreća. Znam mnoge žene koje su se pomirile s tim da nemaju decu, ali ja nisam mogla.

Story: Da li ste tada bili u vezi?

- Jesam. Moj tadašnji partner i ja želeli smo da postanemo roditelji ili sam samo ja tako mislila. Očigledno je da je on bio zainteresovan samo za vezu sa mnom. Žarko sam želela dete, pa je on pristao verovatno u nadi da vantelesna neće uspeti. Kad sam ostala trudna, iznenadio se i rekao kako on to ne može, želi da izađe iz toga i ne bi da se nosi s tim.

Story: Jeste li u kontaktu s njim?

- Prekinuli smo svaki kontakt. Tako smo se dogovorili. Samim tim biću samohrana majka i njega ta priča ne zanima. Protivnik sam prisile u bilo kojoj vrsti odnosa.

Story: Ima li on porodicu?

- Koliko znam nema, ali moram da se ogradim jer očigledno nisam dovoljno poznavala čoveka. Po prirodi sam iskrena i zbog toga verujem drugim ljudima. Smatram da je bespotrebno služiti se lažima, a posebno u ovim godinama. Među nama se dogodila privlačnost, zaljubljenost, pa onda veza u kojoj smo bili nekoliko meseci. Ne bih da više govorim o njemu jer mislim da ne zavređuje ni vreme, a ni razmišljanje.

Story: Da li verujete u ljubav bez obzira na loša lična iskustva?

- Naravno da verujem kako negde postoji moja savršena polovina, ali i da sam do sada pravila pogrešne izbore. Ljubav je jedini način da porodica funkcioniše, kao i društvo u celini. Bez nje sve je nekako nedorečeno. Potrudiću se da svom detetu pružim dosta ljubavi, ali i discipline.

Story: Jeste li razmišljali šta ćete jednog dana reći svojoj ćerki o njenom biološkom ocu?

- Kad bude u uzrastu u kojem može da razume neke stvari, reći ću joj istinu. Nažalost, sigurna sam da će to tada biti uobičajena situacija.

Story: S obzirom na to da ćete biti samohrana majka, plaše li vas potencijalni finansijski problemi?

- Sama ću zarađivati. Ja sam slobodan sam umetnik, a to u današnje vreme nije lako. Uzdam se u dobro i u Boga koji je dozvolio da se ovo desi, pa će mi verovatno pružiti i da zaradim za sebe i svoje dete.

Story: Da li ste stambeno obezbeđeni?

- Doskora sam bila podstanar, ali više nisam. Sve ovo je nekako čudna priča. Medijski sam postala popularna preko Kursadžija i, naravno, Skadarlije u kojoj dvanaest godina nastupam kao Dama Skadarlije, ali pre toga igrala sam dvadeset godina u pozorištu KPGT koje više ne radi. Popularnost sam stekla zahvaljujući humorističkoj seriji, bez obzira na svih pedeset četiri uloge koliko sam ih do tada odigrala. Sve su to neobične okolnosti, pa i ta da sam u pedesetoj godini preko Skupštine grada Beograda konkurisala za socijalno neprofitne stanove. Dobila sa stambeni kredit koji ću otplaćivati još dvadeset godina pa da ću morati da budem aktivna, kako zbog kredita, tako i zbog svog deteta. (Smeh)

Story: Može li neko od članova vaše porodice da vam pomogne?

- Sa mnom je trenutno moja rođena sestra Snežana. Ona je takođe glumica i tri godine je starija od mene. Njena ćerka je nedavno diplomirala, a treba i da se uda sledeće godine. Srećna sam što mogu da se oslonim na nju, ali moram da kažem kako me raduje sreća mojih prijatelja, porodice, komšija... koje ne mogu da sprečim da mi pomognu. To je jedna opšta euforija koja nas je sve zahvatila.

Story: Kako ste podneli drugo stanje?

- Fantastično. Veliku radost mi je pričinila činjenica što sam mogla da radim dok sam bila u drugom stanju i to svih devet meseci. Nikakvih problema nisam imala, čak ni mučnine.

Story: Na koji način ste prebrodili hormonske terapije?

- Ne mogu da kažem kako mi je bilo prijatno, ali kada imate cilj, onda je sve lakše. Tu vrstu obaveza izvršavala sam bez razmišljanja da li mi one prijaju ili ne. Da biste nešto dobili, morate i nešto da date zauzvrat.

Story: Da li ste spremni za dolazak bebe na svet?

- Jesam, ali uvek nešto nedostaje. Termin mi je 29. novembra, ali od utorka sam u bolnici pošto je lekar rešio da me na taj način smiri jer sam, kako kaže, preterano aktivna i to ga ljuti. Porodiću se u Narodnom frontu, verovatno carskim rezom. Moram ovom prilikom da zahvalim sjajnim lekarima na koje sam upućena: Slobodanu Raduloviću, Bojani Savićević, Šašić, Lugonju, Dejanu Dimitrijeviću, ali i mnogim sestrama, Flori, Ceci, Marini i Jani... Zahvaljujući svima njima imala sam osećaj da sam negde u inostranstvu i da je sve ovo veoma lako.

Story: Jeste li odabrali ime za ćerku?

- Još nisam odlučila kako će se zvati. U poslednje vreme ponavljam stihove: Kaži mi kako da te zovem, kaži mi kakvo ime da ti dam... Svakog dan čini mi se da je neko drugo lepše i slađe. Kada vidim bebu, verovatno ću onda i znati.

Story: Ukoliko njen biološki otac nekada poželi da se uključi u njeno odrastanje da li ćete mu to dozvoliti?

- Sigurno ja neću biti prepreka, ali pitanje je da li će to devojčica dozvoliti. Ako se to desi pre nego što ona bude mogla sama da donosi odluke, naravno da neće biti problema.

Story: Da li ste ranije bili u braku?

- Nikada se nisam udavala, ali često sam bila u dugim vezama. Pretposlednja mi je trajala deset godina.

Story: Kako je moguće da dok ste bili u dugoj i stabilnoj vezi niste poželeli da se ostvarite kao majka?

- Želela sam, ali nije se desilo.

Story: Možete li da kažete kako ste srećni i zadovoljni svojim životom?

- Zbog svoje odluke sam najsrećnija žena na svetu. Osećam da je moja životna misija mnogo više izvršena zbog rođenja devojčice kao i posla kojim se bavim. Svi bismo morali da nađemo više hrabrosti, odlučnosti i ljubavi za izvršenje svoje životne misije.

 

 

makonda-tracker