Jelena i Damir Dokić: Istine i laži koje su uzburkale svet

0
Nakon što je Jelena Dokić izjavila da ju je otac Damir zlostavljao, a on zbog pretnji uhapšen, teniserka je priznala da je sporni intervju za Sport and Style lažan sudeći po tvrdnjama advokata
foto: Pixsell
foto: Pixsell

Iako je iznedrila svojevremeno četvrtu teniserku sveta, porodica Jelene Dokić u žižu javnosti poslednjih godina dospevala je jedino zbog razdora do kojeg je došlo između Jelene i njenog oca Damira, majke Ljiljane i brata Sava. Zbog plahovitosti njenog tate, Jelenina karijera često je bila u senci, a da se situacija nije promenila uprkos vremenu koje je prošlo otkako su Damir i Jelena otkopali ratne sekire i prekinuli sve kontakte, videlo se i prošle nedelje kada je pedesetogodišnji Dokić uhapšen zbog pretnji australijskoj ambasadorki u Srbiji, Kler Birgin. Naime, isprovociran intervjuom svoje ćerke za australijski Sport and Style u kojem je rekla da ju je tata i fizički i psihički zlostavljao, revoltirani Dokić je preko nekoliko domaćih dnevnih listova zapretio kako će zoljom razneti automobil diplomatske predstavnice Australije ukoliko ne bude urgirala da se navodne laži na njegov račun odmah ne demantuju.

- U kući imam arsenal oružja, a imam dozvolu za sve. Zolju trenutno nemam, ali najmanji je problem da je nabavim. Ako puknem prstima, mnogo njih će mi oružje ostaviti ispred kapije - rekao je Damir, kojeg su najviše pogodili Jelenini navodi kako je trpela psihičko maltretiranje.

- Kada bih ponovo proživljavala takvo maltretiranje, opet bih pobegla od oca, ali mnogo ranije. Zabranjivao mi je da se družim sa drugim teniserkama i da se smejem. Ali kad loše stvari ostanu iza vas, onda je igranje tenisa prilično lako. Kada pobedim, osećam se daleko zadovoljnijom, a bilo je trenutaka kad ništa nije moglo da me usreći. Želela sam da živim tuđ život, ali uz mene je bio dečko Tin Bikić koji mi je mnogo pomogao - priznala je Jelena Sport and Style, što su mnogi mediji shvatili kao konačno priznanje istine koja joj je godinama zagorčavala život. Upravo činjenica da gotovo niko nije posumnjao u njene reči, izazvala je kod njenog oca ogroman bes koji je rezultirao oružanim pretnjama zbog kojih je dan kasnije uhapšen na svom imanju u Vrdniku na Fruškoj Gori gde mu je tom prilikom zaplenjeno sedam lovačkih pušaka, pištolj bereta, dve bombe i dvadeset metaka. Damir se nije opirao hapšenju, ali je polici objasnio da većinu bombastičnih izjava nije izgovorio.

- Priznajem da sam bio strog otac i da se dešavalo da udarim Jelenu, ali kojem se roditelju nije desilo da to nekada uradi. Kod mene je zaista bila strašna disciplina. Morala je da trenira najmanje pet sati dnevno, određivao sam joj ishranu, fitnes, tačno se znalo kada mora na spavanje - naglasio je Jelenin otac u dnevnom listu Alo neposredno pre nego što je uhapšen, nakon čega mu je u Sremskoj Mitrovici određen pritvor u trajanju od 30 dana zbog pretnji i nelegalnog posedovanja oružja. Njegov slučaj preuzela je advokatica Bosiljka Đukić, koja u izjavi za Story ističe kako na dalju Damirovu sudbinu pored pravnih utiču i drugi faktori. 

- Angažovao me je njegov sin Savo i prošlog petka podnela sam žalbu na odluku o pritvoru. Nadam se najboljem, ali ne mogu da budem sigurna u ishod zbog medijske hajke na njega. Verujem da će se uskoro oglasiti i neko iz australijske ambasade, jer on ima njihovo državljanstvo, a uz to su i optužbe neosnovane zbog toga što su zasnovane na pretpostavkama iznesenim samo u medijima, a i ambasadorka još nije saslušana. Savo je veoma utučen, a moja uloga je da ga zaštitim jer je mlad, ima samo osamnaest godina. Komunicirao je sa Jelenom koja mu je rekla da je sporni deo njenog intervjua izmišljen i neistinit, a kada su ga preneli srpski mediji stvorena je iskrivljena slika o Damiru kao ocu, koji je uz sve ovo ojađen i zbog toga što je dugo nije video i niko ne može da zamisli kako se on oseća. Od početka je verovao da su te njene izjave izmišljene, što je ona svom bratu i potvrdila - tvrdi advokatica Bosiljka Đukić, dok je teniserka na konferenciji  povodom njene pobede u osmini finala na turniru u Bukureštu dva dana posle očevog hapšenja oštro saopštila novinarima da će napustiti prostoriju ukoliko joj bilo ko od novinara postavi pitanje o tati.

Kulminacija porodične drame Dokića dogodila se kada je Jelena sa devetnaest godina pobegla od kuće sa hrvatskim atletičarom Tinom Bikićem, a ubrzo potom je doživela i nervni slom. Za razliku od oca kome nikada nije oprostila grubost, sa majkom koja je ostavila supruga i preselila se u Sidnej popravila je odnos, dok se sa bratom koji u Beogradu studira menadžment često čuje telefonom. 

Moni Marković

makonda-tracker