Dragan Bjelogrlić: Dirljivi susret začinjen suzama i smehom

0
Druženje sa mališanima obolelim od Hanterovog sindroma nateralo je suze na oči glumcu i producentu Draganu Bjelogrliću koji opisuje šta je to tačno u njemu oživelo osećaj empatije prema bolesnoj deci
dragan Bjelogrlić; foto: Story press
dragan Bjelogrlić; foto: Story press

Glumac Dragan Bjelogrlić nedavno je glamuroznom žurkom u klubu KPGT proslavio pedeseti rođendan. Na slavlju povodom ulaska u šestu deceniju života okupio je i brojne poznate ličnosti među kojima je bio i premijer Srbije Ivica Dačić. Ipak, iako je u bliskim odnosima sa domaćim političarima, glumac se ne ustručava ni da ih ponekad javno kritikuje putem učešća u određenim humanitarnim akcijama koje nemaju dovoljnu podršku političkog establišmenta. Dragan tako ne krije da je bio iznenađen saznanjem da u Srbiji živi sedmoro dečaka koji imaju Hanterov sindrom, genetsko, metaboličko oboljenje koje može da ugrozi sve organe počevši od jetre i pluća preko stvaranja određenih mentalnih poremećaja, odnosno ozbiljnih oštećenja centralnog nervnog sistema.  Činjenica da država od 2012. godine finansira terapiju za određene retke bolesti, ali ne i za ovu, posebno je razljutila Bjelogrlića koji je sa ekipom filma Montevideo, bog te video proveo nekoliko časova u igraonici Minicity družeći se sa bolesnim mališanima i pokušavajući da apeluje na Ministarstvo zdravlja.


- Nema opravdanja za to što se terapije za ovu retku bolest ne finansira iz budžeta. Sama činjenica da smo jedina zemlja u regionu, pored toga što ima još nerazvijenih zemalja poput Albanije i Makedonije, koja ne pomaže obolele od Hanterovog sindroma, izaziva kod mene u najmanju ruku samo jedan komentar: Sramota – kaže za Story proslavljeni glumac kojem su se u plemenitoj misiji pridružili i glumci iz projekta koji je producirao. Druženje sa decom u jednom trenutku nateralo mu je suze na oči pa je zaplakao pred kamerama i foto-objektivima.


- Montevideo, bog te video kao projekat probudio je plemenite emocije u ljudima pa nas oni često zovu da podržimo ovakve akcije. Odazivamo se uvek kada mislimo da možemo da pomognemo svojim prisustvom ili nečim čime značimo ovom društvu. Montevideo je najpopularniji među mlađom generacijom i svi moji glumci bez ikakve dileme pristaju na različite humanitarne akcije. Odigrali su i preko trideset dobrotvornih utakmica, što me čini dodatno ponosnim na njih – kaže popularni Bjela i ističe da tokom kastinga za film nije imao predstavu da angažuje glumce sa toliko izraženim osećajem empatije.

- Možda sam to kod njih prepoznao intuitivno, ali kada sam ih birao za projekat, nisam znao da u toj meri imaju razvijeni osećaj empatije – dodaje Bjelogrlić čiji centar sveta čine njegova deca Mia (17) i Aleksej (13) koje je dobio u braku sa suprugom Majom.



Piše: Nikola Rumenić

makonda-tracker