Dolores Lambaša: Tragični kraj divlje ruže

0
Teška nesreća iznenada je i prerano završila životnu priču Dolores Lambaše u trenutku kad je glumica bila nasmejanija nego ikad, puna životnog optimizma zbog obnovljene karijere, brojnih planova i veselih zabava sa porodicom i prijateljima.
Dolores Lambaša; foto: Cropix, Pixsell, Story press
Dolores Lambaša; foto: Cropix, Pixsell, Story press

Svega nedelju dana pre tragičnog događaja na autoputu prema Osijeku, Dolores Lambaša (32) sa nekolicinom prijatelja podelila je optimizam u vezi sa novim projektima. U teškim, ali i dobrim trenucima podršku joj je davao upravo njen prijatelj Stojan Matavulj, stariji kolega s kojim je radila svoj poslednji veliki projekat, Ružu vetrova. Baš on bio je za volanom automobila tog kobnog 23. oktobra u ranim jutarnjim časovima, kada su se zajedno vraćali iz vinoteke Iločki podrumi. Zbog Stojanovog trenutka nepažnje, jer nije držao dovoljno rastojanje od automobila ispred njihovog vozila, izazvana je teška saobraćajna nesreća gotovo na istom mestu gde je 2007. godine preminuo slavni makedonski pevač Toše Proeski. Zbog jakog udarca u automobil polo, iako vezana, Dolores je ispala iz kola zadobivši brojne povrede u predelu stomaka, kao i unutrašnja krvarenja zbog kojih su svi pokušaji lekara Hitne pomoći da joj pomognu bili bezuspešni. Nakon sedmočasovne borbe za život, lepa i talentovana glumica zauvek je sklopila oči 23. oktobra 2013. godine. Sa bolom i nevericom da se opraštaju od drage i harizmatične osobe koja je plenila svojom pozitivnošću, nekoliko stotina ljudi na gradskom groblju u Šibeniku odalo je počast cenjenoj hrvatskoj glumici koja je na večni počinak ispraćena uz pesme Ne diraj moju ljubav i Tu je moj dom, kao i rečima upravnice šibenskog pozorišta.


- Tužni skupe, otišla je naša Dolores. Teško je u ovim trenucima reći nešto, a ne biti patetičan. Živela je u petoj brzini, volela je život, umetnost. Život ispisuje priče, a nažalost, njena se prerano završila. Nije stigla da zaigra u teatru rodnoga grada niti su se ostvarile mnoge njene želje. Roditeljima i rodbini izražavam saučešće u ime HNK Šibenik, kao i u svoje ime - potresnim glasom rekla je Nera Gojanović.


Život veoma sitne devojčice koja se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, pored izvanrednih ostvarenja u svetu filma i pozorišta, bio je obeležen i brojnim ljubavima koje su često bivale u žiži medijske pažnje. Njeno studiranje obeležila je ljubavna romansa sa Ivom Gregurevićem, s kojim je 2002. godine, nakon svega tri meseca zabavljanja, odlučila da se venča. Ali, na Doloresinoj ruci nikada nije zasijao prsten jer su pet godina kasnije prekinuli romansu.

- Ivo je dobar čovek i vrhunski glumac u svakom smislu i bez obzira što smo bili zajedno, nisam kompetentna da o njemu govorim. Ni on sam o sebi ne priča mnogo, pa u ime nekih lepih trenutaka želim da ga ispoštujem - rekla je Dolores koja je brzo nakon tog raskida započela vezu sa kolegom Franom Lasićem koga je srela 2007. godine na rođendanskoj proslavi zajedničke prijateljice Marije Štrajh.

- Imala sam dugotrajne, iscrpne razgovore s jednom dragom osobom koju sam, igrom slučaja, upoznala na Storyjevoj žurki i s kojom u početku nisam ni pomišljala na novu ljubav. Smatrala sam da to meni više nikada neće da se desi. A iako sam strastvena i impulsivna osoba, sve se dogodilo tako brzo i eksplodirajuće da sam i sama bila zatečena. Čovek ne želi da sakrije kad je zaljubljen. Nisam nikad bila licemerna, a i dogodila mi se takva mladalačka, nova, lepa i strastvena ljubav da bih celom svetu htela da vrisnem: Ja sam zaljubljena i lepo mi je - priznala je tada.
Upravo se za vreme veze sa iskusnim Franom najvećim delom i dogodio produktivni period njene karijere: uloge u filmovima Verujem u anđele, Tumor, Pravo čudo... Kada je prekinula i tu vezu, započela je novo ljubavno poglavlje u naručju biznismena Josipa Radeljaka, bivšeg muža Ene Begović, koja je poput Dolores tragično stradala u saobraćajnoj nesreći. Nakon burnih emocija, na početku ove godine i ta romansa je završena.

- Mislim da je glavni razlog to što sam žena koja često zna šta hoće od života i živi ga tačno onako kako želi. Ili barem zna šta neću, a ponekad je i to dovoljno. Ja sam žena koja se opire osudama okoline i licemerju, pozerstvu, lažnim merilima... Ali, to ne znači da sam nedodirljiva, hladna ili nedostupna, već sasvim suprotno - vrlo sam naivna i ranjiva devojka koja gleda na život čistog i otvorenog srca - istakla je u jednom od poslednjih intervjua. Sudbina ju je, nažalost, zaustavila...

Napisali: Nikolina Kunić, Vladimir Milinović i Jadranka Tomić   
Priredila: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker