Emir Bekrić: Trudiću se da opravdam ukazanu počast

0
Skupština opštine Novi Beograd, imajući u vidu izuzetne sportske rezultate proglasila je atletičara Emira Bekrića za počasnog građanina Novog Beograda.
Emir Bekrić, foto: promo
Emir Bekrić, foto: promo

Počasnu plaketu Emiru Bekriću danas je u zgadi opštine  uručio  predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić. Svečanom uručenju prisustvovali su Živan Obrenović, predsednik Skupštine opštine, članovi Veća i Uprave opštine. Ovom odlukom  Skupština opštine Novi Beograd želela je da oda posebno priznanje  mladom atletičaru i stanovniku Novog Beograda.

Emir Bekrić svojim sportskim uspesima, a posebno osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Moskvi, zavređuje da kao počasni građanin Novog Beograda bude inspiracija i uzor našim najmlađim sugrađanima.

Imajući u vidu njegove sportske rezultate opština Novi Beograd mu je, prošle godine,  posle osvajanja srebrne medalje na takmičenju u Helsinkiju dodelila stan.

-  Pre godinu dana bili smo na ovom istom mestu kada je opština Novi Beograd obezbedila dva stana za naše sad već i dokazane velike sportiste Ivanu Maksimović i Emira Bekrića.  Danas smo se ovde okupili jer je  Skupština opštine Novi Beograd donela odluku da Emira Bekrića proglasi za počasnog građanina Novog Beograda. Drago mi je što je opština Novi Beograd uspela da pomogne pri sticanju nekog svog mira Emiru Bekriću i da mu pomogne da se spremi za sve ono što ga očekuje u velikoj i uspešnoj karijeri. Siguran sam da je ovo samo početak, i biću veoma srećan, kao i svi mi koji vodimo opštinu Novi Beograd ako smo uspeli da bar jedan deo doprinesemo njegovim uspesima. Želim ovom prilikom da mu čestitam i da mu poželim puno sreće u budućoj karijeri i siguran sam da ćemo se njegovim rezultatima još puno radovati- rekao je Šapić.

Emir Bekrić svoju atletsku karijeru počeo je u Atletskom klubu Novi Beograd. Veliki talenat i predan rad vodili su ga preko niza medalje i do osvajanje bronzanog odličja  na Svetskom prvenstvu u Moskvi.

U  finalnoj trci na 400 metara sa preponama, Emir Bekrić zauzeo je treću poziciju, sa vremenom 48,05 sekundi, i osvojio bronzanu medalju.

-  Ovo je zaista prelep dan za mene. Ja sam novobeogradsko dete, i u Atletskom klubu Novi Beograd trenirao sam  deset godina. Posle velikog uspeh u Helsinkiju opština je prepoznala moj uspeh i opštinska uprava sa gospodinom Aleksandrom Šapićem  nagradila me je jednim stanom.  Ovih godinu dana ja sam uspeo da nađem mir koji mi je zaista bio potreban i da se pripremim za takmičenja koja sam imao, a 2013. je bila godina iz snova. Danas me opština Novi Beograd nagrađuje zvanjem počasni građanin Novog Beograda, i želim da se zahvalim na ukazanoj počasti. Trudiću se da nastavim da vredno radim, da opravdam tu počast i da se svi zajedno u budućnosti radujemo novim takmičenjima - rekao je Bekrić.

Biografija Emira Bekrića

Emir Bekrić je atletičar koji je specijalista za trke na 400 metara sa preponama.

Na Svetskom prvenstvu u Moskvi, u finalnoj trci na 400 metara sa preponama, Emir Bekrić zauzeo je treću poziciju, sa vremenom 48,05 sekundi, i osvojio bronzanu medalju.

Učestvovao je na Mediteranskim igrama u Mersinu 2013. i pobedio postigavši, rekord od 48,83 sekunde. Nedugo zatim učestvovao je i na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tampereu, gde je sa vremenom od 48,76 osvojio zlato i postavio novi državni rekord.

Iste godine je na svetskom prvenstvu u Moskvi, postavio državne rekorde u polufinalu i finalu, kao i najbolja vremena sezone za takmičare iz Evrope, došavši do bronzane medalje.

Na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 2012. godine je osvojio srebrnu medalju u trci na 400 metara sa preponama koju je istrčao za 49,49 sekundi. Na ovaj način Bekrić je postao prvi srpski atletičar koji je osvojio medalju na Evropskim prvenstvima na otvorenom. U polufinalnoj trci Bekrić je oborio nacionalni rekord sa 49,37 sekundi. Na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore 2011. u Ostravi je osvojio bronzanu medalju. Na Letnjoj univerzijadi u Šendženu iste godine je u polufinalnoj trci oborio državni rekord star 23 godine na 400 metara sa preponama vremenom od 49,55 sekundi. Kasnije je u finalu zauzeo šesto mesto. Bekrić je i juniorski rekorder Srbije u disciplini 110 metara sa preponama, rezultat 14.20 postignut 2008. godine.

makonda-tracker