Neven Bošković: Šarmer u ulozi dede

1
Pre godinu i mesec dana, bivši maneken i poznata gradska faca Neven Bošković dobio je drugog unuka Luku, koji u tandemu sa Mihajlom, starijim sinom njegove ćerke Anje, sada ostvaruje prva putovanja i dečje radosti.
Neven Bošković. Foto: Vladimir Šporčić
Neven Bošković. Foto: Vladimir Šporčić

Oni odrasli na beogradskim ulicama koje su prve dobile bordo ploče umesto oronulog asfalta, u delu prestonice koji je svoje male raskrsnice ukrasio belim betonskim stubićima, imali su priliku da na tim lokacijama često ugledaju lepo odevenog muškarca sa poludugom kosom, čiji pramenovi talasaju pod naletima vetra. On je šetao noseći Rej ban naočare ili sedeo uživajući u espresu. Običan svet nije znao čime se bavi i najčešće bi ga opisivali ovim rečima: Znaš, onaj šmeker ili Ma onaj lepi. Nekoliko godina kasnije, on je na istim tim  ulicama otvorio dva ugostiteljska objekta, njegova kosa sada je seda, ali ništa manje bujna nego nekad i još emituje energiju lepog čoveka. Jedan od najpoznatijih manekena s ovih prostora, Neven Bošković (60), sada je van modnih pista, ali je često počasni gost na nekoj od revija, posvećen je vođenju svojih lokala i redovno putuje, a ono što ga danas najviše raduje jeste to što njegova porodica dobija nove članove. Nevenova ćerka, koja se takođe oprobala u ulozi manekenke, Anja Nedić, rodila je sinove Mihajla (4) i Luku, a s obzirom na to da je mlađi nedavno napunio godinu dana i prohodao, bio je to povod da se ekipa Storyja uputi do njegovog doma i vidi kako se bivši maneken snalazi u ulozi dede. Elegantan kao i uvek, on nam je vrata svog doma, nadomak Tašmajdanskog parka, otvorio s pogledom preko naočara. Ispod tirkiznoplavog džempera koji je nosio virila je bela košulja, dok su njegove pantalone i cipele od prevrnute kože asocirale na italijanski graffiti stajling.

- Mislim da Italijani imaju taj talenat da izaberu pravi materijal i kroj, a ja sam navikao da se ovako odevam, godinama sam u tom poslu - rekao nam je on i seo ispred televizora na kome je bio sportski kanal. U želji da o ovom poznatom manekenu saznamo nešto što se ne zna, pitali smo ga da li prati sport ili je situacija koju smo zatekli bila slučajnost.

- Ma samo sport i gledam, to je jedino što me zanima - otkrio nam je maneken koji je u dugogodišnjem braku sa suprugom Nikoletom (58), a njegova privrženost sportu ilustrovana nam je i u činjenici da su svi naredni kanali koje je na TV-u menjao bili takvi.

Kada smo s našim sagovornikom zakazivali termin sastanka, on je morao da pogleda u svoj raspored jer je često van Beograda, pa nas je zanimalo koji su trenutno razlozi zbog kojih putuje.

- Putujem uživanja radi. Prestao sam da idem u inostranstvo radi posla. Sada uglavnom odlazim tamo gde me prijatelji pozovu i ako imam šta da vidim. Uživam u vinima, obilazim ugostiteljske objekte, a nađem vremena i za rekreaciju - staloženo nam opisuje Neven, dok se iz njegovih reči i gestikulacije može nagovestiti da je spokojan i kako ume da uživa u životu.

Dok smo čekali da se pojave njegovi unuci, razmenjivali smo utiske sa proslave Storyjevog rođendana, a Neven se šalio da kada klinci pristignu, više neće biti mnogo priče.

- Ma videćete ih, to su pravi mali banditi. Ne znam kako ćemo ih smiriti - šalio se on, a nedugo zatim u stanu se pojavila ćerka Anja koja je u naručju držala nasmejanog Luku, dok je četvorogodišnji Mihajlo hiperaktivno uleteo u dnevni boravak, odeven po poslednjoj modi za klince.

- Eto tako oni dođu i maltretiraju me. S njima je druženje kratko i slatko. Uglavnom ih vodim u park, a najčešće dolaze u moj kafić. Mihajlo obavezno uleti u kuhinju da isproverava je li sve u redu i na svom mestu - opisuje Bošković koji sa prijateljem Darkom Švabićem već nekoliko godina uspešno posluje u sferi ugostiteljstva vodeći dva lokala u centru Beograda.

Mali Mihajlo se na pitanje kakav mu je deda samo nasmejao, dok su mu misli bile usmerene na to da sazna šta se krije u aparatu našeg fotografa i čemu služi postavljena rasveta. Potom je naskočio na dedu, a fotografije koje vidite nastale su upravo tako, spontano. Bez dogovora i poziranja, Luka i Mihajlo valjali su se po sofi, a povremeno bi skočili dedi u krilo boreći se oko toga ko će ga prvi poljubiti.

Neven Bošković zadovoljan je načinom na koji njegovi unuci odrastaju, a svoj doprinos njihovom razvitku planira da pruži tako što će ih uskoro voditi na putovanja koja je spomenuo na početku našeg razgovora.

- Mihajlo već može da skija, a pošto je meni taj sport nešto u čemu najviše uživam, planiram da za koju nedelju odemo na neku planinu - opisuje maneken i svoj dan nastavlja odlaskom kod prijatelja, dok smo ih mi ispratili zahvalni na gostoprimstvu.

 

Piše: Stefan Tošović

 

makonda-tracker