Boban Stojanović na meti nasilnika

0
U nedelju, 27. oktobra u ranim večernjim satima član organizacionog odbora Parade ponosa Boban Stojanović je na ulazu u svoj stan u Beogradu zatekao grafite – kukasti krst i precrtana dva muška simbola što predstavlja antigej simbol, kao i dve odštampane poruk
Boban Stojanović, foto: Milan Josipović
Boban Stojanović, foto: Milan Josipović

Na jednoj je pisalo: Znamo gde živite, znamo kada spavate, a na drugoj je fotografija prebijanja ukrajinskog gej aktiviste i precrtana zastava duginih boja. Na prozoru spavaće sobe vidljivi su tragovi upotrebe pirotehničkih sredstava od kojih je napuklo staklo za koje se predpostavlja da je trebalo da stanare namami da izađu iz stana. Stojanović u tom trenutku nije bio kod kuće. Poruke je potpisala organizacija Borba 18, neonacistička grupa iz Republike Srpske.

Prizor zatečen ispred stana gej aktiviste predstavlja očigledno zastrašivanje od strane grupe koja se predstavlja kao deo mreže Kombat 18  - jedne od najvećih neonacističkih grupa u Evropi koja zastupa ideologiju Adolfa Hitlera. Ovo nije prvi put da je Boban Stojanović izložen napadima sličnih desničarskih grupa.

Parada ponosa zahteva da se počinioci ovog dela pronađu i u razumnom vremenskom roku procesuiraju. S obzirom da se različiti oblici nasilja motivisanog mržnjom prema LGBT zajednici u Srbiji regularno dešavaju, neophodnan je intenzivniji i odlučniji rad državnih institucija na sprečavanju nasilja i sankcionisanju počinilaca. Od državnih institucija Parada ponosa zahteva da otkriju ko i na koji način preti nasiljem pripadnicima gej-lezbejske zajednice u Srbiji. Nepostojanje bezbedonosnih uslova zbog pretnji nasiljem je, između ostalog, treću godinu za redom izgovor države za zabranu održavanja Parade. 

makonda-tracker