Životna priča: Pink - Od buntovnice do ponosne mame

0
Američka kantautorka Pink nije se stidela da sebe nazove muškaračom, ali joj je upravo ta energija omogućila da postane svetska zvezda. Prešla je put od nestašne devojke zavisne od droge i alkohola do ponosne majke, a nedavno je proglašena ženom godine.

Septembar koji je na izmaku bio je period u kome je pevačica Ališa Bet Mur, na svetskoj muzičkoj mapi i u okvirima planetarnog šou-biznisa poznatija kao Pink, imala nekoliko razloga za radost i slavlje. Početkom septembra proslavila je svoj 34. rođendan, dok je sredinom istog meseca prema mišljenju uglednog muzičkog radija i magazina Bilbord, proglašena za ženu godine.

- Kada smo sredinom godine dobili izveštaje, ispostavilo se da je Pink imala najprodavaniji album i najslušaniju pesmu, kao i rasprodatu turneju. Ona je tokom svoje karijere prodala više od 40 miliona albuma - stoji u saopštenju časopisa Bilbord koji je energičnu pevačicu postavio na prvo mesto svoje liste, dok će joj nagradu uručiti u decembru, na svečanosti koja će biti organizovana u Njujorku. Pink nije očekivala ovo priznanje pa je nakon proslave svog rođendana iznenada dobila još jedan povod za radovanje.

- Zaista sam iznenađena i oduševljena. Ovo je bila neverovatna godina i zahvalna sam Bilbordu što je ostao uz mene, kao i obožavaocima, prijateljima i svim talentovanim ljudima s kojima sam imala sreće da sarađujem - istakla je Pink.

Ovi značajni septembarski događaji za karijeru neobične muzičarke idealan su povod da se osvrnemo na njen životni put. Pevačicini roditelji, medicinska sestra Džudit i ratni veteran Džim, živeli su u Pensilvaniji kada su 9. septembra 1979. godine dobili ćerku i nazvali je Ališa Mur. Imali dobru volju da oforme skladnu porodicu, pa je njihova ljubav pobedila kulturološke razlike s obzirom na to da je Džim bio katolik, a Džudit Jevrejka. Pink je bila jedinica i tatina mezimica. Otac joj je redovno pevušio pesmice i svirao gitaru te je sklonost prema muzici nasledila upravo od njega. Njeni rani školski dani protekli su u znaku sporta. Osam godina trenirala je gimnastiku, što je jedan od odgovora na pitanje zbog čega je karakteristična po mišićavim nogama i pojašnjava nam akrobacije koje često izvodi u svojim spotovima.

- Sanjala sam o tome da se takmičim na Olimpijskim igrama - priznala je. Ipak, nije izdržala psihički pritisak koji nameće bavljenje pojedinačnim sportom i okrenula se svojoj drugoj velikoj ljubavi - muzici. Danas ona svira gitaru, klavijature i bubnjeve. Poznata je kao tekstopisac, a okušala se i kao glumica. Na sceni se pojavila početkom ovog veka i pažnju na sebe skrenula time što je promovisala znatno tvrđi zvuk od onog koji su praktikovale tada aktuelne pop zvezde Britni Spirs i Kristina Agilera. Novinari su je neretko ocenjivali kao arogantnu, dok se ona branila time da je uvek svoja, te da je ne zanima kako to drugi vide. Javnost je umela da je opiše i kao muškaraču što je delimično utemeljeno u činjenici da je inspiraciju za svoje umetničko ime Pink pronašla u ekscentričnom istoimenom liku iz filma Kventina Tarantina Ulični psi, a umesto slova I u imenu, Amerikanka je odlučila da stavi znak uzvika opominjući tako fanove da njena pojava izaziva efekat uzbune i pažnje.

Još dok je pohađala srednju školu, pridružila se jednom rok bendu, a njeni muzički uzori bili su Dženis Džoplin, Stiven Tajler, Bob Dilan i Madona. U mladosti bila je često u muškom društvu, u svom prvom bendu bila je jedina devojka, a simpatisala je skejtere, bajkere i slične momke.

- Ja sam ekstremna. U svom životu bila sam skejterka, devojka koja ide na rejv žurke, zanimala me je hip-hop muzika, a poznata sam i kao lider mučkog benda. Sve sam to bila. I to u isto vreme. Eklektična sam, muškarača takođe, ali sam i neka vrsta hipika i gangstera. Ne znam da li je to dobro, ali to sam ja - opisala je jednom sebe umetnica koja je sa 13 godina probala lakše narkotike i počela da puši cigarete. To se nije dopalo njenoj majci koja je svoju petnaestogodišnju ćerku izbacila iz kuće.

- Uvek je bila svojeglava i ja sam često morala da budem represivna prema njoj. Imale smo burne periode koji su obilovali svađama, ali od kako je rodila ćerku, nas dve smo bliskije nego ikad - opisuje pevačicina majka Džudit, dok je Pink nedavno otkrila u kakvim je danas odnosima sa njom.

- Moja majka veoma je srećna što sam dobila devojčicu pošto smatra kako ću tek sada razumeti šta je ona sve prošla sa mnom. Verovatno ću ipak morati da sačekam da ona postane tinejdžer - našalila se.

Pink je u pubertetskim danima saznala da boluje od astme, pa je svoj poročni način života morala da svede na minimum. Zdravstveni problemi koje je imala bili su razlog što su njene prve pesme bile mračne.

- Nisam došla do toga da me nose u bolnicu, ali sećam se kako sam se jednog jutra probudila na podu. To je bio poslednji put da sam dodirnula drogu, a sve se dogodilo na dan kad mi je jedan disk-džokej ponudio da pevam na hip-hop večeri. Jedini uslov bio je da se ne drogiram i ja sam to prihvatila. Tako je kod mene - kad nešto odlučim, to je to - u intrevjuu za magazin Shape prisetila se pevačica koja je svojevremeno radila i u Mc’Donalds restoranu pa joj nije strano pitanje: Želite li pomfrit uz čizburger?


Sa 21 godinom Pink je odlučila da započne solo karijeru i pažnju medija zavredila je karakterističnim imidžom, roze bojom kose, a prilikom njenih javnih nastupa forsirala je stil nestašne devojke.

- Uvek sam imala problem sa tim što me je okruženje video kao drolju. Zašto sam ja drolja, a muškarac igrač? Od mene dečko dobije isto što i ja od njega. Duge veze stvar su izbora - pravdala je svoje kratkotrajne ljubavne odnose junakinja naše priče.

Prvi album pod nazivom Can't Take Me Home objavila je u aprilu 2000. godine i to ostvarenje prodato je u pet miliona primeraka, dok je godinu dana kasnije, u društvu poznatih pevačica Kristine Agilere, Lil Kim i Maje snimila numeru Lady Marmelade koja se našla na saundtreku filma Mulen ruž i postala planetarni hit.

- Morala sam da se svađam sa menadžerom Kristine Agilere u vezi sa tim ko će da izvodi najzahtevnije delove te pesme - otkrila je Pink.

Ohrabrena uspehom prvog albuma, pevačica je već iduće godine počela da snima pesme za novo studijsko ostvarenje, a na tom putu dogodilo joj se da se zaljubi. Otišla je u Filadlefiju, gde ju je odvela ljubav prema motorima i ekstremnom načinu života. Pink se uputila na takmičenje X Games i tamo prvi put videla četiri godina mlađeg profesionalnog

krosmotoristu Kerija Harta. Spoj ekstremnog sportiste i energične pevačice u početku nije obećavao, pa su 2003. godine prvi put raskinuli. Ubrzo su izgladili nesuglasice i nastavili da ispisuju nove stranice zajedničkog života. Godine 2005. Pink je odlučila da iznenadi svog izabranika, ali njen potez šokirao je i čitavu javnost. Za vreme motokros trke u blizini jezera Mamut, pevačica je izvela mini performans. Dok su se motociklisti, među kojima je bio i njen Keri, borili u tome ko će biti najbrži, pevačica se na jezeru pojavila u brodu na kome je bilo ispisano: Hoćeš li da se udaš za mene? Ozbiljno! Bajker je prihvatio ovakvu ponudu. Pink i Keri Hart venčali su se na Kostariki 7. januara 2006. godine. Kantautorka je tada iza sebe imala tri albuma, a nakon što se zaklela na večnu ljubav, verovala je kako je došlo pravo vreme da se upusti u nove kreativne angažmane, pa je u aprilu iste godine objavila svoj četvrti album I'm Not Dead. Vodeći singl sa tog ostvarenja bila je numera Stupid Girl u kojoj kritikuje neke poznate ličnosti zbog negativnog uticaja koji imaju na mlade naraštaje. Pink je na taj način prozvala Lindzi Lohan, Džesiku Simpson i Paris Hilton.

- Želea sam da sama biram put kojim će ići moja karijera. Takvo moje ponašanje bilo je razlog što je ljude zainteresovao moj privatni život. Želeli su da otkriju šta se krije ispod površine - smatra muzičarka koja u tom periodu beleži brojne turneje po svetskim metropolama. Tom prilikom nije zaboravila ni na rodnu Pensilvaniju, a na koncertu koji je tamo održala pokazala je i svoju nežniju stranu prekinuvši nastup kada je u publici ugledala dete koje plače.

- Zašto plače ovo dete? Zbog tuče? Svi se tučete oko nje? - upitala je Pink svoje fanove, a onda je devojčici ponudila igračku i slatkiš kako bi je smirila. Nakon što se malena primirila, pevačica je nastavila sa koncertom, a pesmu koju je prekinula otpevala je ponovo. Pored toga, obožavaoci su znali da joj zamere odlaganje koncerta, ali ona im je odgovorila u svom stilu. Naime, nakon što je zbog bolesti otkazala koncert u Birmingemu, oni koji vole njenu muziku napali su je na društvenim mrežama.

- Izazivam sve vas da tokom takve bolesti odradite ono što ja radim. Sledeći put kad se razbolim, razmišljaću samo o tome kako će se moji obožavaoci okrenuti protiv mene kao besni psi ako kojim slučajem otkažem nastup. Žao mi je ukoliko sam vas na bilo koji način povredila. Za sve ostale, poljubite me u moje skoro zdravo dupe - poručila je.

Junakinja naše priče nije sebe mogla da zamisli u ulozi majke, a da će na roditeljstvo pričekati, bilo je jasno 2008. godine kada je zvanično saopštila da se rastala od dečka Kerija pa je snimila numeru So What u kojoj se osvrće na svoj tadašnji emotivni život.

Nedugo zatim, godine 2009, Pink i bajker pomirili su se i medijima dali povoda da nagađaju kada će se par odlučiti na roditeljstvo.

- Ja zaista nisam želela da imam decu. Bila sam prestravljena činjenicom da ću postati majka. Odnos koji sam imala sa svojom mamom bio je ponekad jako naporan i često buran. Ali, moj muž uvek je želeo da se okušamo u roditeljstvu i to smo i uradili. Sada imam potpuno drugi doživljaj cele situacije i zaista mislim kako je to nešto najvažnije što smo ikada uradili. Po ceo dan mogu ćerkici da pevam smešne pesmice i njoj se to sviđa. Ona me ne osuđuje i mislim da je jedina osoba koja ne prosuđuje moje postupke - iskrena je pevačica koja je naslednicu Vilou rodila je 2. juna 2011. godine.

- Presrećni smo što možemo da poželimo dobrodošlicu našoj prelepoj bebi Vilou Sejdž Hart. Ona je divna, baš kao i njen tata. Prevazilazi sve blagoslove - napisala je na društvenim mrežama.

Za vreme trudnoće ugojila se više od 25 kilograma, a nakon porođaja nedvosmisleno je isticala da joj smanjenje telesne težine nije na prvom mestu i da uživa u tome što brine o svojoj devojčici. Porodica je zauzela primat u njenom životu, pa u društvu supruga i ćerkice redovno šeta parkovima i vozi se na motoru. Pink je vegetarijanac, ali ume da pojede piletinu ili ribu. Istaknuti je borac za prava životinja, a zalaže se i za norme koje idu u prilog pripadnicima LGBT populacije. Hobi joj je čitanje knjiga i menjanje frizura.

- Luda kosa prava je zabava - poručuje pevačica koja je svoj šesti album pod nazivom The Truth About Love objavila prošlog septembra.

 

Piše: Stefan Tošović

 

makonda-tracker