Nemanja Velikić: Imam utisak da sam se ponovo rodio

0
Boreći se sa velikim problemom koji mu je dvadeset tri godine ugrožavao vid, voditelj Nemanja Velikić osmelio se i odlučio na intervenciju koja je mu je promenila život za sva vremena.
Nemanja Velikić. Foto: Foto: Luka Šarac
Nemanja Velikić. Foto: Foto: Luka Šarac

Znate li onaj osećaj kada vam suze na trenutak zamute oči, pa ne možete jasno da vidite svoju okolinu?  Upravo ta zamagljenost vidnog polja možda je najpogodnija za slikovito dočaravanje teškog stanja s kojim se od pete godine svog života borio voditelj Jutarnjeg programa televizije Pink Nemanja Velikić (28). Zbog visoke dioptrije, astigmatizma i pojave katarakte na desnom oku, Nemanja bez naočara nije mogao normalno da obavlja svakodnevne aktivnosti. Želeći da reši ovaj veliki problem, voditelj je tražio pomoć lekara u Srbiji i u inostranstvu, ali je dobijao uglavnom negativne odgovore i prijateljske savete da se ne upušta u riskantne intervencije koje ga mogu koštati gubitka najdragocenijeg čula.

- Ono što me je malo plašilo jeste zaključak većine doktora da ne bi trebalo ništa ne diram i da se jednostavno pomirim sa situacijom. U stvari, niko nije hteo da snosi odgovornost za mogući neuspeh intervencije koja bi bila dosta komplikovana i teška s obzirom na to da sam na levom oku imao dioptriju minus šest, na desnom minus trinaest, astigmatizam i začetak katarakte. Kada imate nešto malo, teško je da i to izgubite jer ukoliko intervencija ne uspe, čeka vas invaliditet. Međutim, ja sam borac, a pošto sam završio medicinsku školu, znam dosta o zdravstvu i ne dozvoljavam sebi da neke nemile tvrdnje shvatim kao tragične. Ali opet, sve to malo poremeti čoveka - iskren je voditelj koji je sasvim slučajno od koleginice čuo za stručnjaka koji bi mogao da mu promeni pogled na svet.

- U razgovoru sa koleginicom Bojanom Odavić-Lilić koja je takođe imala problem sa očima, čuo sam za lekara specijalistu za mikrointervencije na očima Mirka Jankova sa očne klinike Laser fokus. Priznajem da sam na početku bio skeptičan, pa sam odlučio da ga kao gosta pozovem u Jutarnji program da popričamo o očnoj hirurgiji. Svojom pričom i stavom ulio mi je poverenje i odlučio sam da što pre zakažem pregled. Od trenutka ulaska u njegovu ordinaciju moj život je počeo da se menja - priča Nemanja koji je, kako sam kaže, simbolično na petak 13, posle rigoroznih preoperativnih pregleda ušao u operacionu salu bez treme i straha zbog poverenja koje je stekao prema doktoru. 

- Sama procedura laserom vrši se pod lokalnom anestezijom i nije bolna, ali je pomalo neobična jer tokom intervencije ne možete da kontrolišete pokrete svog oka. Najdramatičnije je bilo u trenutku kada je intervenisano na prednjem sloju oka jer sam na desetak sekundi izgubio vid. Međutim, ubrzo je usledila završna faza - laser koji nisam video, ali sam osetio da mi nešto dodiruje oko. Nekoliko minuta kasnije, postepeno sam počeo da vidim spektar boja, mešavinu zelene, crvene i crne, a posle tog crnila, vratio sam se u realan život. Nakon toga, morao sam da žmurim oko pet minuta, ali kada sam otvorio oči, imao sam utisak da sam se ponovo rodio - priča uz osmeh Nemanja uz koga su sve vreme bili majka i koleginica Biljana Radeka sa kojom vodi Jutarnji program. Iako i dalje ne može da se navikne na svoje novo  ja, Nemanja jedva čeka početak oktobra kada će početi novo poglavlje u njegovom životu: pojaviće se na televiziji bez naočara i imaće autorsku emisiju o medicini Info Klinika.

- Još ne mogu da se naviknem jer kada se probudim i dalje prvo tražim naočare ili proveravam da li mi je sočivo u očima. Često sebi ponovim kako je to sada prošlost i sa osmehom jedva čekam da se vratim na male ekrane. Jednostavno, dobio sam sada nove vidike. Vidim kao nikada pre, poput najboljeg lovca. Tu sam da pružim podršku i ponudim pomoć i savet svima koji žele da reše problem sa vidom i da bukvalno progledaju - zaključuje Nemanja.

 

 Piše: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker