Novak Đoković: Divni vitez dečjih srca

0
Najbolji svetski teniser Novak Đoković nakon humanitarne večere u Njujorku na kojoj je sakupljeno gotovo tri miliona dolara, otvorio je Školicu života u Srbiji zajedno sa Sarom Ferguson, vojvotkinjom od Jorka, kojoj je ovo druga poseta našoj zemlji.
Novak Đoković. Foto: Story press
Novak Đoković. Foto: Story press

Najbolji svetski teniser Novak Đoković (26) nakon US Opena i treće humanitarne večere koju je njegova fondacija održala u Njujorku i na kojoj je skupljeno 2,5 miliona dolara, došao je prošle sedmice u svoj rodni Beograd. Razlog ove posete jeste poseta porodici i prijateljima, kao i učešće na Davis Cupu sa srpskom reprezentacijom. Tokom boravka u domovini, Nole je otvorio prvu Školicu života u selu Kadina Luka, pored Ljiga. Zahvaljujući projektu koji je finansirala Fondacija našeg šampiona, dvanaestoro mališana uzrasta od 3 do 5 godina sada će pohađati predškolsku nastavu u renoviranoj zgradi Osnovne škole Sava Kerković. U rekonstrukciju i adaptaciju učionica od kojih jednu koriste osnovci, izgradnju kupatila, uređenje dvorišta kao i obuku vaspitača, kupovinu nastavnog materijala i igračaka uloženo je dva miliona i sedam stotina hiljada dinara. Novak je zajedno sa Sarom Ferguson, vojvotkinjom od Jorka, koja je globalni ambasador fondacije, najpre obišao mališane koji su prvi polaznici Školice života. S njima će svakodnevno raditi dve učiteljice, kao i roditelji koji to budu želeli.


- Danas smo na početku ostvarenja našeg cilja - da sva deca u Srbiji dobiju prostor u kojem će se igrati, učiti i provoditi kvalitetno vreme uz vaspitače, ali i roditelje ukoliko budu želeli. Kadinu Luku izabrali smo zato što ovo selo pripada Ljigu, opštini koja je jedna od najugroženijih u Srbiji, a ovakav posao sledi nam i u Raškoj, Kniću i Kraljevu. Misija naše Fondacije jeste da ulaganjem u decu obezbedimo njihovu sigurnu budućnost jer kako god da bude sutra u Srbiji, obrazovanje i znanje niko im ne može uzeti - izjavio je Novak nakon posete. Mališani su popularnom Noletu priredili predstavu, nakon čega su mu se pohvalili velikim toboganom i penjalicom u svom novom dvorištu čiji je deo za ovu priliku pretvoren u likovnu koloniju. Deca su zajedno sa svojim roditeljima crtala i napravila mu predivni kolažni album, kao i prvi leksikon pod nazivom Školica života.
Nakon toga, najbolji srpski teniser posadio je sa decom drvo prijateljstva, a onda i simbolično postavio tablu sa imenom škole, u čemu su mu pomogli mališani.


Inače, Milutin Getsbi, globalni predsednik za prikupljanje novca fondacije, dugogodišnji je prijatelj vojvotkinje od Jorka Sare Ferguson koja se na njegov poziv priključila promovisanju rada i širenju misije Fondacije Novak Đoković, a nije krila zadovoljstvo i radost nakon posete.


- Pre mnogo godina posetila sam izbeglički kamp u vašoj zemlji i poželela sam da se jednog dana vratim u Srbiju i vidim tu divnu decu ponovo. Zahvaljujući mom dugogodišnjem prijatelju Milutinu Getsbiju, kome sam prenela svoje želje, upoznala sam se sa Novakom i Jelenom. Veoma sam srećna što mi se ispunila želja i što sam se vratila kako bih pomogla deci i podržala sve ono što radi Fondacija Novak Đoković, kao i njegov trud da ostvari sve svoje snove. Rekla sam Jeleni kako mi se dopada što su fokusirani na rano obrazovanje, a to je važno za budućnost. Na taj način oni uspevaju da pomognu celoj generaciji da bude bolja. Bilo je veoma važno što sam danas došla ovde jer želim uvek da izađem u susret Novaku, Jeleni, fondaciji, ali i Srbiji, kad god to mogu. Spremna sam da dođem i pomognem čak i kada je Novak zauzet i igra tenis. Tu sam da učinim sve što mogu za srpski narod, Novaka i Jelenu. Impresionirana sam decom koju sam danas upoznala. Veoma su talentovana za mnoge stvari, a posebno za crtanje. Puna su entuzijazma, a za to je zaslužna njihova učiteljica kojoj čestitam na svim lepim stvarima kojima ih je naučila. Filantropijom se bavim preko 30 godina i znam kako je najvažnije da čovek u sve uđe čista srca, a to je ono što ovde svi vi zajedno radite - rekla je vojvotkinja od Jorka.

 

makonda-tracker