Dejan Cukić: Putevima medenog meseca

0
Baš na mestima koje je pre dvadeset pet godina posetio na prvom bračnom putovanju, muzičar Dejan Cukić uživao je ovog leta sa svojom suprugom i naslednicima u želji da njihov intimni jubilej ima i simbolično značenje.
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Proslava četvrtine veka solo karijere muzičara Dejana Cukića (53) poklopila se sa još jednim njegovim intimnim jubilejom. Naime, ovog leta obeležio je i dvadeset pet godina braka sa svojom voljenom suprugom Milicom. Nije bilo lepšeg povoda da ovaj bračni par proslavi svoj jubilej na veoma romantičan način i to posetom onih gradova duž Hrvatskog primorja koje su nekada obilazili na proputovanju za vreme svog medenog meseca. Mešavina primorskih mirisa podstakla ih je da probude emocije slatkog zadovoljstva i evociraju uspomene na one divne trenutke kada su pre mnogo godina koračali tim istim ulicama. Baš tako, početkom jula uz Dejanove stihove Jer ja te volim, Milice koje je posvetio upravo svojoj supruzi, njihovo novo romantično putovanje moglo je da počne. Ovog puta uz decu, ćerku Anu (15) i sina Aleksu (17).

- Bilo je zanimljivo vratiti se i posmatrati sva ta mesta kroz prizmu utisaka naše dece, Alekse i Ane. A gradovi kao gradovi... Menjaju se, ali nešto uvek ostane isto. Na nas dvoje najjači emotivni utisak imalo je podsećanje na onu mešavinu mirisa borovine i mora kakve nema nigde na svetu osim u Hrvatskoj - opisuje Dejan koji je, nažalost, pred samo romantično putovanje duž Jadrana morao da se podvrgne složenoj operaciji levog oka zbog pucanja mrežnjače. Međutim, uz podršku porodice i vođen optimističnim mislima vrlo brzo se oporavio.

- Bilo je šokantno, ali sve se odigralo za nekoliko dana. Operacija je bila hitna i veoma teška. Još se vide posledice te intervencije, ali u principu, dobro se osećam i doktori su zadovoljni - priča Dejan koji sa svojom porodicom koristi svaku priliku da poseti neko novo mesto i bude bogatiji za još jedan doživljaj. Izdvajajući Prag kao grad koje je ostavio najviše emotivnog traga na celu porodicu, Dejan otkriva koje destinacije planira da obiđe u budućnosti.

- Previše je mesta koje bih voleo da posetim: Južna Amerika, Australija, Indija... Milica je bila u Kini, ali bez mene, što sam teško podneo - uz osmeh priča Dejan ističući koliku ulogu umetnost igra u životu svih članova njegove porodice, te je poseta galerija i muzeja jedna od obaveznih stavki na njihovim putovanjima.

- Umetnost prožima sve što radimo Milica i ja, a velikim delom utiče i na našu decu. Moja supruga je istoričar umetnosti i uvek nas tokom naših putovanja stručno provodi kroz muzeje koje posećujemo. Zahvaljujući njoj, deca su izgradila određeni odnos prema likovnoj umetnosti, filmu, knjigama... A zahvaljujući meni ne mogu da žive bez muzike - priča Dejan i ističe da svoja nadahnuća za muzička ostvarenja najčešće pronalazi u krugu porodice.

- Nadahnuće je svuda oko nas. Svaki dan života, ako široko otvoriš oči, čak i tako slabe kao moje, daje mnoštvo senzacija koje zaslužuju da budu opevane. Moja najvažnija inspiracija jeste ljubav koju imam za Milicu i našu porodicu. Ja te ljubavne pesme počinjem da doživljavam i kao vrlo angažovanu poeziju u današnje vreme iz koga kao da pokušavaju da proteraju ljubav. Jer iza svakog sebičnog trenda leži priklanjanje filozofiji multinacionalnih kompanija koje pripadanje korporativnom zajedništvu stavljaju iznad svake druge odanosti, pa i odanosti porodici, a na kraju i samom sebi - kaže muzičar dok otkriva i svoje planove u karijeri.

- Ovih dana snimao sam spot je za jednu od dve nove pesme koje će se naći na mojoj kompilaciji najvećih hitova koju spremam za početak jeseni. Pesma na najbolji način govori o onome što sam pričao o inspiracijama za tekstove. U spotu se, pored mene i benda, pojavljuje naša divna prijateljica, glumica Nataša Balog - kaže Dejan osvrćući se i svoje nedeljne svirke u Office Pubu.

- Te intimne svirke gde nastupam sam svirajući akustičnu gitaru doživljavam kao jedan od vrhunskih uspeha u svojoj karijeri. Sve je krenulo neobavezno, ali do sada sam tamo održao već šezdesetak nastupa i ljudi i dalje pune klub i odlično se provode... A uživam i sam i u tome je, verovatno, i cela tajna - opisuje Dejan dok na pitanje u čemu pronalazi predah od porodičnog i profesionalnog života odgovara kratko i jasno.

- Nemam recept za opuštanje. Ja se ne opuštam. To ću da radim kad odem u penziju - šaljivo zaključuje.

 

Piše: Jovana Dimitrijević

makonda-tracker