Životna priča: Robi Vilijams - Dnevnik lošeg momka

0
Pevač Robi Vilijams koji je muzičku karijeru počeo u boj bendu Take That, imao je buran poslovni, ali i privatni život: koketirao je sa narkoticima i alkoholom, kao i sa nekim od najlepših žena na svetu. Bez dlake na jeziku govorio je o porocima koje je ostavi
Foto: Guliver, Profimedia, Story.hr
Foto: Guliver, Profimedia, Story.hr

Jedan je Robi Vilijams: on je top-zabavljač i top-momak, razmetljivi sin boj benda Take That koji je mnogo rizikovao kad je odlučio da gradi samostalnu karijeru. Ipak, ruku na srce, uvek se izdvajao od ostalih članova ove grupe. Osim što je važio za najzgodnijeg, njegov bahati i divlji karakter nikako se nije uklapao u štreberski sastav tinejdžerskog benda. Bez obzira na sve, rizik se isplatio pa je Robi postao pevač sa najviše prodatih albuma na svetu - izuzev Elvisa Prislija.

Robert Piter Maksimilijan Vilijams, čiji je nadimka The Robster, rođen je 13. februara 1974. godine u engleskom gradu Stoke-on-Trentu. Jedno vreme njegovi roditelji, Piter Konvej i Dženet Vilijams, vodili su pab Red Lion u Burslemu, a kasnije je Robijev otac dobio licencu za upravljanje restoranom fudbalskog kluba Port Vejl.

Od tada je mladi Vilijams razvio velike afinitete prema ovom sportu, ali i tom klubu.

Iako ga detinjstvo nije mazilo, ostao je vezan za taj deo svog života, posebno za majku koja mu je bila središte sveta. Njegov otac bio je popularni komičar, a 1977. napustio je Robija, njegovu majku i stariju sestru Sali.

Iako je otišao kad je Vilijams imao samo tri godine, pevač mu to nikada nije uzimao za zlo. Veliki uticaj na Robijev život imali su baka i deda, Beti Vilijams i Džek Farel. Deda mu je bio najveći autoritet, a baku je poštovao i voleo. Sa 16 godina napustio je školu i zaposlio se kao prodavac. I baš tada sudbina je zakucala na njegova vrata. U lokalnim novinama njegova mama Dženet videla je oglas za audiciju za boj bend.

Budući da je Robi u to vreme pokazivao sklonost prema pevanju i glumi, ona ga je prijavila na jednu od brojnih audicija koje su se održavale u Mančesteru. Vilijams je na audiciji naprosto briljirao. Tada 16-godišnji Robi bio je poslednji i najmlađi član benda koji se pridružio Geriju Barlou, Marku Ovenu, Džejsonu Oranžu i Hauardu Donaldu. Ipak, ono što je narušavalo njegov imidž i neosporan talenat, bila su pravila grupe koja je Vilijams redovno kršio. Počeo je sve više da pije, a otkrio je i svet kokaina. U julu 1995. njegova zavisnost od kokaina toliko je eskalirala da se skoro predozirao, i to baš noć pre nastupa na dodeli MTV Europe Music Awards. Da stvar bude gora, Vilijams je počeo da izbegava probe. Na jednoj od poslednjih pre američke turneje, članovi benda požalili su se na Robijevo ponašanje i rešili da turneju odrade bez njega. Robi je prihvatio njihovu želju i u sledećih 12 godina momci iz Take Thata nijednom nisu svirali u toj postavi.

Ubrzo nakon napuštanja grupe, snimljen je u provodu sa tada lošim momcima iz Oasisa na Glastonbury festivalu. Svojim ponašanjem Robi je slao jasnu poruku da tokom pet godina koliko je proveo u Take Thatu nije bio onaj pravi. Ubrzo se u medijima proširila informacija kako Vilijams počinje solo karijeru, pa su novinari počeli da ga prate u stopu. Čak je snimljen i u Francuskoj kako se druži sa Džordžom Majklom. U tom periodu otpočeli su i njegovi pregovori sa izdavačkom kućom Chrysalis Records. Međutim, javio se Martin Smit, menadžer Take Thata, koji se pozvao na klauzulu kako Vilijams ne sme da izvodi nikakvu muziku sve dok bend postoji. Tužio je Robija i od njega tražio 200.000 dolara. Ipak, na kraju je pevač dobio ovu bitku i 27. juna 1996. potpisao ugovor sa Chrysalis Recordsom i te iste godine izdao svoj prvi solo singl - obradu hita Džordža Majkla Freedom s kojim je osvojio top-liste. U septembru 1997. objavljuje album Life Thru a Lens i baš kad se činilo da je najjači, Robi je ponovo poklekao. Njegova sposobnost da ostane trezan bila je sve manja, pa je sve dublje padao u ponor droge i alkohola. To ga je dovelo do klinike za odvikavanje, gde se prijavio i pre nego što je album bio završen.

U to vreme, početkom 1996, upoznao je englesku glumicu Žaklin Hamilton Smit. Bila je sedam godina starija od njega, a osvojila ga je svojom lepotom. Njihova ljubav potrajala je godinu dana, nakon čega je Robi pao na još jednu Britanku, Mel Si, članicu tada popularne grupe Spice Girls. Međutim, ispostavilo se da je po sredi bio samo prolazan flert.

Nakon kratke afere sa Mel Si, Vilijamsu se dogodila i prva prava velika ljubav. Zgodnu plavušu Nikol Eplton, pevačicu grupe All Saints, Robi je upoznao 1997. na snimanju Bi-Bi-Sijeve emisije Top of the Pops. Za kratko vreme buntovni dečko zaljubio se preko ušiju i rešio da je zaprosi. Njihovoj vezi posvetio je pesmu Grace. Nakon tri godine, velika ljubav je pukla, a čini se da je Nikol ta koja je ostala povređena, pa je kasnije u knjizi otkrila kako je morala da pobaci njegovo dete.

Drugi Robijev album Ive Been Expecting You izašao je u oktobru 1998. i odmah je dospeo na vrh britanske top-liste. Sledeće godine izdao je i treći Sing When Youre Winning, a najavni singl Rock DJ izazvao je brojne kontroverze. U avgustu 2000. taj album postigao je svetski uspeh i ušao kao broj jedan na UK Top Chart. Za tada već planetarno popularnog Vilijamsa čula je i Kajli Minog koja mu je ponudila da napiše nekoliko pesama za njen album Light Years. Umesto toga, oni su snimili duet Kids i dva meseca nastupali na zajedničkoj turneji koja je bila rasprodata.

Dok je Kajli glumila u televizijskoj seriji Neighbours, Robi je kao dečak bio zaljubljen u nju. Godinama kasnije, kada je sa pevačicom trebalo da snimi golišavi spot za duet Kids, on se uplašio. Kako bi razbio tremu, popio je nekoliko čašica alkohola pa je počeo da se smeje kad se ona skinula. Situacija je bila više nego neprijatna.

Tokom saradnje s australijskom zvezdom, Robi se zbližio sa Geri Halivel, još jednom članicom benda Spice Girls. Mada su mediji nagađali o njihovoj aferi, prava se istina nikad nije saznala. Jedno je sigurno - oni su bili i ostali veliki prijatelji. Tome svedoče brojni hvalospjevi o Robiju koje je Geri pričala u medijima. Tako mu je javno zahvalila što ju je spasao iz pakla bulimije.

Njegov četvrti studijski album Swing When Youre Winning snimljen je sa velikim orkestrom, po uzoru na njegova omiljenog pevača Frenka Sinatru, a ugledao je svetlo dana 2001. godine. Prvi singl bio je duet sa glumicom Nikol Kidman Something Stupid, a obrada hita Frenka Sinatre It Was a Very Good Year bio je njegova sigurna karta za peti ulazak na prvo mesto britanske top-liste. Iste godine ostvario je veliki san i održao koncert u londonskom Royal Albert Hallu.

Dok je sarađivao sa Nikol Kidman, po kuloarima su kružile priče da ni ova lepotica nije odolela njegovom šarmu i izvanrednom smislu za humor. Njihov poslovni odnos ipak nije prerastao u romansu i, navodno, sve je ostalo samo na platonskoj vezi.

Robi je 2002. potpisao 80 miliona funti težak ugovor sa svetskim produkcijskim mogulom, kućom EMI. Posle godinu dana odmora i uživanja u blagodetima slave, Vilijams je počeo sa radom na svom petom albumu Escapology. Prekinuo je saradnju sa dugogodišnjim menadžerom Gajom Čembersom i tako otvorio novo poglavlje svoje karijere. Album je zauzeo vrh Britanske top-liste, ali u Americi nije se penjao iznad 43. mesta.

Osim velike slave koja ga je pratila zahvaljujući njegovim muzičkim  uspesima, Robija 2003. pogađa i Amorova strelica. Srce lošeg momka osvojila je lepotica sa Novog Zelanda, manekenka Rejčel Hanter. Razuzdane žurke, putovanja i trošenje novca postali su sastavni deo ove veze. Međutim, ovakav život ubrzo im je dosadio pa su se razišli posle devet meseci.

Godinu dana kasnije, Vilijams je krenuo u potragu za perspektivnim ljudima koji će u njegovu karijeru uneti dašak novog. Tada je upoznao britanskog tekstopisca Stefena Dafija, bivšeg člana benda Duran Duran, s kojim je počeo saradnju. Šesti studijski album Intensive Care izdao je 2005, a on je za samo šest nedelja prodat u čak dva miliona primeraka.

Njegova popularnost enormno je rasla od 1996. godine kada je napustio grupu Take That. Ipak, deset godina kasnije, momci iz bivšeg benda pomislili su da je Robi prešao preko konflikata i netrpeljivosti, posebno Gerija Barloua. Bivši članovi odazvali su se pozivu na novo okupljanje zbog snimanja dokumentarca o Take Thatu, svi osim Robija. Iste godine ovaj muzičar upisao se u Ginisovu knjigu rekorda po broju prodatih ulaznica za turneju. Samo u jednom danu planulo je čak 1,6 miliona karata!

Baš u to vreme Robi se preselio u Los Anđeles. Iako svestan činjenice da selidba u Ameriku narušava njegov britanski imidž, on je u medijima iskreno govorio o tome. U nekoliko navrata izjavio je da preferira život u Los Anđelesu zato što tu može da uživa više slobode i privatnosti nego u Velikoj Britaniji.

To je za sobom povuklo zavisnost od alkohola i kokaina, koja je tada uveliko počela da upravlja njegovim privatnim životom. Osim očitog problema sa zavisnošću, u dokumentarcu Stefena Fraja Robi je javno priznao da pati od depresije i bipolarnog poremećaja, čiji su glavni simptomi nagle promene raspoloženja.

Na svoj 33. rođendan, 12. februara 2007, Robi se prijavio na kliniku za odvikavanje u Arizoni. Tu vest potvrdila je i njegova portparolka za medije rekavši kako je stvar ozbiljna, da je Robi u vrlo lošem stanju i na antidepresivima. Međutim, to nije bilo prvi put da se pevač borio sa svojim demonima. Osim imidža zavisnika i depresivnog momka, Robi je u javnosti stvorio i reputaciju nekoga ko nije sposoban da ima ljubavnu vezu. Nakon romanse sa Nikol Eplton ulazio je u kratke veze ili jednonoćne flertove. U to vreme često je u medijima davao izjave koje su upućivale na sumnju da je homoseksualac.

- Već je krajnje vreme da se skrasim s nekom devojkom, naravno, ako nisam homoseksualac - govorio je Robi.

Tokom skoro dvogodišnje muzičke pauze, Robi je upoznao buduću suprugu, glumicu turskih korena Ajdu Fild. Budući da su susret isplanirali njihovi prijatelji, upoznavanje nije bilo romantično. Ajda je bila pozvana na žurku u pevačev dom u Los Anđelesu.

- Čim je kročila u moju kuću, pomislio sam - trudna je! Onda je popila nekoliko čaša vina i bio sam gotovo siguran da su sve žene iz Los Anđelesa loše. Mislio sam da je luda čim tako trudna pije alkohol. Posle smo seli jedno pored drugog na kauč i dogodila se ljubav – opisao je Robi svoj susret sa budućom ženom.

Njihova ljubav razvijala se tamo gde je i počela, u pevačevom stanu. Iako su uživali jedno u drugom, lepoj Ajdi posle nekog vremena počelo je da ide na živce to što stalno sede kod kuće. Naime, pet godina mlađa lepotica bila je željna noćnog života u Los Anđelesu i nastojala je da izgradi svoju glumačku karijeru. Robi je vreme provodio u konzumiranju brze hrane i gledanju filmova, što je nju nerviralo. Očigledno su prevazišli nesuglasice pošto je početkom 2010. glumica napokon pokazala bleštavi zaručnički prsten, i to na fudbalskom stadionu u Los Anđelesu, gde je njen dragi igrao utakmicu. Venčali su se u avgustu iste godine na skromnoj ceremoniji pred šezdesetak gostiju. A kako sve što Robi radi mora da bude neobično, tako je i njihovo venčanje bilo pravo iznenađenje za rodbinu i prijatelje. Pozivnice za Robijevu proslavu dvadesetogodišnjice karijere zvanice su dobile dve nedelje ranije, a kada su stigli na njegovo imanje na Beverli Hilsu, čekalo ih je venčanje. Robi je tada izjavio da je najsrećniji čovek na svetu jer istinski obožava Ajdu i zahvalan joj je što ga je učinila boljim čovekom i pomogla mu da uspešno dobije bitku protiv demona iz prošlosti. Zbog nje se tog dana oslobodio i velike zavisnosti od cigareta koje je pušio u enormnim količinama - čak 60 na dan.

Na iznenađenje mnogih, u julu 2010. stigla je i službena potvrda da Robi ponovno sarađuje sa svojim starim bendom i da će s njima snimiti album.

U novembru te godine njihov novi album Progress ugledao je svetlo dana i postao drugi najbrže rasprodan album u istoriji britanske muzike. Istom brzinom Take That je rasprodao i povratničku turneju Progress Live 2011. Posle samo nekoliko odrađenih koncerata, Robi je dobio stomačni grip zbog kojeg su momci morali da otkažu koncert u Kopenhagenu.

Iako je s njima trebalo da nastupi u avgustu 2012. godine na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu, svoj izostanak obrazložio je time što je njegova supruga Ajda uskoro trebalo da se porodi. Ipak, ubrzo posle toga stigao je u London na snimanje spota Candy, a Ajda još nije bila rodila njihovo prvo dete, što ukazuje na nove nesuglasice. Važnija od Take Thata Robiju Vilijamsu svakako je njegova solo karijera i aktuelni album Take The Crown, po kojem je nazvao i evropsku turneju. U sklopu nje pevač će posetiti ukupno 17 gradova, a među njima je bio i Zagreb u kojem je 13. avgusta nastupio na prepunom Maksimirskom stadionu.

Bez obzira na sve, sav taj uspeh u karijeri ne bi mu bio toliko sladak da ga kod kuće ne čeka njegova voljena Ajda, a od 18. septembra prošle godine i ćerkica Teodora Rouz, koju roditelji od milja zovu Tedi.

- Sve što želim od nje jeste to da bude ljubazna, pristojna i da zna da kaže: molim i hvala - rekao je jednom razneženi tata koji je na Twitteru nekoliko dana posle njenog rođenja objavio svoju fotografiju sa ćerkicom Tedi.

Kao svaki pravi tata, i on će svoju mezimicu štititi od svih zala, ali kako je nedavno priznao, spreman je i na to da joj kupi najbolju drogu i proba je s njom kako bi je zaštitio na neki svoj, poseban način. I to je Robi. Mnogima šokantan, ali bez sumnje iskren i srčan.

Priredila: Moni Marković

makonda-tracker