Zlatan Stipšić Džiboni: Ponese me misterija koju nosi leto

0
U pauzama između nastupa, poznati kantautor Zlatan Stipšić Džiboni sa voljenom suprugom Sanjom koju ljubi preko dve decenije, plovi Jadranom i uživa u uvalama skrivenim od radoznalih pogleda.
Foto: Story press
Foto: Story press

Iako važi za jednog od najboljih muzičara u regionu, popularni kantautor Zlatan Stipšić Džiboni (45) ostao je priseban čovek koji čvrsto stoji na zemlji, rešen da blistavi sjaj reflektora ostavi na sceni, a da u stvarnom životu vodi miran porodični život. Tako se i ovog leta, u pauzama između brojnih nastupa, tradicionalno odmarao na Jadranu zajedno sa suprugom Sanjom s kojom deli dobro i zlo više od dve decenije. Dobro raspoloženi partneri uživali su u plovidbi jahtom dok su obilazili skrovita hrvatska ostrva, što je Džibonijeva velika ljubav i najčešće utočište nakon posla. Par je polovinom avgusta stigao u Velu Luku na Korčuli za koju su, kako su neretko navodili, izuzetno vezani i gde imaju brojne prijatelje. Čuveni muzičar i njegova draga tokom dana mogli su se videti kako uživaju u suncu, moru i čitanju omiljenih knjiga na palubi jahte, dok su večernji sati bili rezervisani za uživanje u brojnim specijalitetima i pesmi sa prijateljima koje, kada je harizmatični muzičar u blizini, nikada ne nedostaje.


- Volim mesta koja nisu mondenska. Nikada džet-set nisam shvatao kao nešto čemu treba da se priključuješ. Smatram kako ne možeš da pripadaš eliti novca, već jedino eliti mozga ili onom što je još ređe, a to je elita srca. Ja sam uspešan čovek, ali bespotrebne su mi mnoge stvari koje takav status nosi sa sobom. Sumnjam i da je, recimo, Leonard Koen vapio da ide na mondenska mesta – ispričao je pre dve godine muzičar za Story koji kao rođeni Splićanin nikada nije skrivao da se uvek naročito raduje letnjim mesecima.


- Ljudi su preplanuli, odlično raspoloženi, željni dobre zabave, a ja sam tada i više nego spreman da održim dobar koncert i priuštim im nezaboravan provod. I mene ponesu miris mora, topli opojni vazduh i misterija koju donosi leto. To čovek jednostavno mora da oseti i u tome uživa – nedavno je objasnio Džiboni koji koristi svaki slobodan trenutak između nastupa kako bi uživao sa suprugom koja mu je bila inspiracija za njegove najveće ljubavne balade.


- Sanja je živa legenda. Znam je od desete godine kada se doselila u moju ulicu. Prvo smo bili prijatelji, a onda ljubavnici, pa smo postali supružnici. Gledam je na poseban način i mislim da i ona mene vidi slično. Stvorili smo odnos koji se temelji na ljubavi i poverenju. Sve što imamo, dogodilo nam se iz dugog poznanstva i nikada nismo imali potrebu da jedno drugo lažemo ili glumimo. Kod nas je stalno prisutna renesansa. Nema tu neke strategije niti promišljenosti. Jako smo neuobičajen par za moje zanimanje i toga sam svestan – bio je rečit Džiboni pre tri godine kada je opisivao odnos sa voljenom ženom koja ga s njihovom decom, ćerkom Tanjom (26) i sinovima Random (15) i Lorencom (8) čini nasmejanim, ispunjenim i večno mladim u duši.
Šarmantni kantautor jednom prilikom duhovito je prokomentarisao na koji način izbegava uticaj ili eventualno mešanje trećih osoba na njihov brak koji je odoleo izazovima čergarskog života svakog muzičara.


- Starenjem! Kad si mlad, svi mogu da te razvedu. Danas više ne postoji interesovanje za mene privatno, već za ono što radim. Više nisam meta za zavođenje i žene me doživljavaju kao člana familije. Ukoliko su mlađe, gledaju me kao strica, a ako su starije, onda kao nekog rođaka. U stvari, ne znam tačno kako me ko gleda jer ne dobijam pisma. Na moje koncerte uglavnom dolaze parovi, što je još bolje jer se ne osećam ugroženo – zaključio je Džiboni koji će 25. oktobra prvi put nastupiti u Beogradu u Kombank areni na oduševljenje brojne domaće publike.

makonda-tracker