Bora Đorđević: Čovek se menja dok je živ

0
Budući da se digla prašina oko komentara kako je Riblja čorba gostovala u Hrvatskoj, frontmen ovog rok sastava Borisav - Bora Đorđević navodi šta ga je navelo da promeni svoj izričit stav da neće nastupati u toj zemlji i opisuje kako provodi leto bez supruge A
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

U vreme dok je birao repertoar za ovogodišnji festival piva, tradicionalni Belgrade Beer Fest koji se održava na čuvenoj beogradskoj livadi, frontmen legendarnog rok sastava Riblja čorba, Borisav - Bora Đorđević  (60), jednim svojim gostovanjem nesvesno je dokazao kako se čovek menja dok je živ. Poznat ne samo po originalnim stihovima koji krase njegove rok hitove, već i po oštrim i jasnim stavovima, Bora je nekoliko puta ponovio da sa svojim bendom nikada neće nastupiti u Hrvatskoj. Ali, baš kao što je jednom američki teolog Trion Edvards rekao: Onaj koji nikada ne menja mišljenje i ne ispravlja svoje greške, nikada neće biti pametniji sutra nego što je danas, tako je i njegova nedavna neplanirana poseta mestu Čakovec u Hrvatskoj, nakon brojnih reakcija, ipak pokazala kako je muzičar spreman na promene.

- Tačno je, ja sam govorio da nikada nećemo svirati u Hrvatskoj, ali sam taj svoj stav malo revidirao, tačnije, promenio. Ti ljudi koji nas slušaju i vole zaslužuju naš koncert, ali mi nikada nećemo ići u Hrvatsku kao tezgaroši, nego ćemo otići kao predstavnici svoje države Srbije. To je jedini način da idemo kao zvanična državna delegacija - kaže Bora i dodaje:

- Cela ta situacija mi je sada mnogo smešna. Naime, znamo da u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici imamo veliki broj fanova koji se takmiče ko će biti na više koncerata Riblje čorbe i to nam veoma imponuje. Posebno ih mnogo ima u Čakovecu, a zvali su nas da svratimo kod njih posle koncerta koji smo održali u Velikoj Polani u Sloveniji. Iako su nas pozvali na praseće i jagnjeće pečenje, imali smo tek toliko vremena da popijemo kafu. Malo smo prošetali, ali izgleda da je taj naš odlazak u Hrvatsku podigao veliku medijsku prašinu - opisuje frontmen legendarne grupe, nimalo iznenađen reakcijom slučajnih prolaznika, kao i carinika koje su na graničnom prelazu prve sreli.

- Nikada nismo imali nikakve neprijatne situacije u Hrvatskoj. Na graničnom prelazu Tovarnik zadržali smo se zbog toga što su carinici želeli da porazgovaraju s nama kao i da se fotografišu. Moram da istaknem i to kako nije problem u narodu, nama običnim ljudima, već u bolesnim mozgovima i rukovodstvu - ističe roker, koji ovo leto provodi odvojen od supruge Aleksandre (31) s kojom se venčao u jesen 2009. godine.

- Moja supruga je trenutno u Americi, ali ja sam iskoristio nekoliko slobodnih dana i skoknuo do Kopaonika. Iako je ona daleko, ne komuniciramo putem društvenih mreža i preko skajpa jer je sasvim dovoljno što se čujemo telefonom - iskren je Bora koji će krajem avgusta najverovatnije nastupiti i na na proslavi 70. godišnjice Staljingradske bitke u Rusiji.

Piše: Danilo Mašojević

makonda-tracker