Ivana Španović: San koji sam doskočila

0
Slaveći uspeh koji je postigla osvojivši bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Moskvi, srpska atletičarka Ivana Španović osvrće se na problem koji mu je prethodio i učinio da joj se u trenutku sruši čitav svet
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Oni koji su se u trenucima dok je ponedeljak, 12. avgust prelazio u naredni dan, zadesili na beogradskom aerodromu u Surčinu, mogli su da uoče veliki broj fotoreportera i nasmejanih ljudi. Povod za tako veselu atmosferu bio je doček srpske atletičarke Ivane Španović (23) koja je na Svetskom prvenstvu u Moskvi oborila državni rekord i osvojila bronzanu medalju u skoku udalj, ostavljajući u pesku trag koji svedoči da je dužina njenog skoka iznosila 6 metara i 82 centimetra. Na ovaj način, srpska heroina donela je domaćoj kraljici sportova prvu medalju u istoriji svetskih prvenstava i tako najavila početak jedne blistave karijere.

- Sada zapravo mogu da vidim svoj uspeh. Ostvario mi se san još iz juniorskih dana. Takmičenju sam pristupila bez pritiska i moranja. Ništa nisam najavljivala, ali postigla sam veliki rezultat za sebe i Srbiju. Nakon skoka, nisam smela da odem do svog stručnog tima jer sam mislila kako ću se onesvestiti od snažnih emocija - govori nam Ivana, dan pošto je stigla u domovinu.

Među onima koji su je čekali na aerodromu bio je i njen dugogodišnji dečko, fitnes instruktor Vlada Kumrić, koji je izabranicu dočekao sa buketom cveća, a kada su se vrata kroz koja prolaze svi oni koji su sleteli u naš grad otvorila, mahali su joj i članovi njene porodice, a zatim joj ponosno potrčali u zagrljaj.

- Moji roditelji bili su potpuno van sebe kada smo se čuli, kao i ja. Porodica je najviše verovala u mene. Rekla sam im da niko ne dolazi na doček, ni oni, ni prijatelji, ali to je bilo jače od njih i morali su da me sačekaju na aerodromu. Ipak, bilo mi je veoma drago kada sam videla da su tu - opisuje sportistkinja, koja je postignutim rezultatom dala najbolji primer za to šta znači biti predan i hrabar i ne odustajati do poslednjeg momenta, s obzirom na to da je njeno učešće na Svetskom prvenstvu u Moskvi bilo pod znakom pitanja.

- Usred sezone pukla mi je kost na stopalu i taj peh sklonio me je sa atletske staze. U tom trenutku srušio mi se ceo svet. Psihički sam posrnula i nisam verovala da ću stići da se spremim za takmičenje u Moskvi. Ali snaga sportiste i jeste u tome da pokaže karakter onda kada okolnosti nisu najpovoljnije - smatra bronzana atletičarka koja je dan posle dočeka koji joj je priređen u Beogradu pristigla u Novi Sad, gde živi sa dečkom. Utisci joj se još sležu, ali veruje kako ima vremena da se postignuti uspeh proslavi.

- U Moskvi sam nakon osvojene medalje nazdravila sa prijateljima iz reprezentacije. Moj trener ostao je da slavi, dok sam ja srećna otišla na spavanje i jedva sam čekala da sutradan uživam u uspehu. Očekujem povratak ostatka reprezentacije, pa da se svi okupimo i družimo. Uglavnom, ja sam se vratila ranije kako bih već počela da se pripremam za naredna takmičenja, a kada se sezona završi, biće vremena za opuštanje - sigurna u sebe kaže Ivana koja pažnju okoline neretko skreće atraktivnim i neobičnim frizurama, upadljivim manikirom, ali i svojom izvajanom figurom.

Iako je u nekoliko navrata posećivala glavni grad Rusije, ni ovaj put nije propustila priliku da obiđe  sve ono što tamo smatra vrednim, pa je na svom Facebook profilu okačila fotografiju na kojoj se slikala na Crvenom trgu sa osvojenom bronzanom medaljom. Atletičarka nam je otkrila i svoje impresije o jednom od najboljih sportista svih vremena, sprinterskom rekorderu Useinu Boltu.

- Imala sam priliku da se s njim sretnem mnogo puta. Zaista je reč o jednom simpatičnom čoveku i sportisti. Ne doživljavaju ga ljudi bez razloga toliko velikim, jer stvarno i jeste takav. Opušten je. Pre svega je čovek, pa tek onda sportista. Najbitnije je da ne zaboraviš ko si. Verujem u to da ukoliko nisi dobar čovek, ne možeš da budeš ni vrhunski sportista. Takvo razmišljanje sledim u svom životu - tvrdi rekorderka, dok se nakon dana provedenog u Novom Sadu uputila ka rodnom Zrenjaninu gde žive njeni roditelji.

- U Zrenjaninu sam posetila porodicu, kao i nekadašnjeg trenera. Nakon vremena provedenog sa njima, ponovo se posvećujem treninzima - kaže ona i ističe da se ne plaši pritiska koji će u budućnosti imati, s obzirom na to da se već kreiraju priče kako će ona biti paralela Novaku Đokoviću.

- Stvari mogu da se promene u trenutku. Nikada nisam htela da se u medijima pravdam za određene neuspehe. Mnogo puta imala sam povoda da se lično obratim javnosti, ali mene to ne zanima. Najbitnije mi je da treniram, da volim atletiku i ostvarujem uspehe. Ovo je tek početak - zaključuje srpska kraljica.

 

Piše: Stefan Tošović

 

makonda-tracker