Gde poznati letuju: Za svakog po želji

0
Na kojim destinacijama najpoznatije domaće i inostrane ličnosti provode svoje godišnje odmore. Po čemu su ta mesta specifična, zašto su privlačna, ali i koliko novca je neophodno izdvojiti da bi se osetila njihova čar.

Talasi tropske vrućine koji prethodnih nedelja pogađaju Srbiju i one koji nisu imali nameru da otputuju na letovanje podsticaj su za razmišljanje. Preko četrdeset stepeni u hladu svakako se lakše podnosi uz vodu, morsku, jezersku, rečnu ili već prema afinitetima i finansijskim mogućnostima. Ukoliko još niste isplanirani svoj letnji odmor, nije kasno. Turističke agencije ovih dana nude aranžmane prihvatljive za svačiji džep, posebno one latst minut. Pre nego što izaberete aranžman, pogledajte gde letuju domaće i strane zvezde.

IMA SE, MOŽE SE

Najintrigantnija muzička zvezda Balkana, Svetlana Ražnatović tradicionalno letuje na Kipru gde poseduje vilu s bazenom u mediteranskom stilu. S obzirom na to da njena deca, Veljko i Anastasija žive i pohađaju školu na Kipru, ona na jednom od najlepših ostrva podjednako udaljenom i od Turske i od Sirijske obale provodi i nekoliko meseci godišnje, a letnji odmor rezervisan je za avgust i septembar.

Cene aranžmana na Kipru variraju, a kreću se i do 1.000 dolara po osobi za noćenje u hotelu sa pet zvezdica. Nekoliko julskih dana Ceca je bila gost prestižnog bečićkog hotela Splendid gde je za noćenje s doručkom potrebno izdvojiti i do 300 dolara.

Crna Gora omiljena je destinacija, ali i radno okruženje i drugih estradnih zvezda. Tu se, u pauzama između nastupa, odmarala i Jelena Karleuša sa suprugom Duškom Tošićem.

Glumci Branislav Trifunović, Nina Janković, Jelisaveta Orašanin, Mima Karadžić, Katarina Radivojević, mlada nada Nevena Božović kao i brojne druge javne ličnosti takođe su potražile utočište od velikih vrućina na Crnogorskom primorju.

Mikonos, ostrvo iz grupe Kiklada u južnom Egeju, definitivno je jedna od najprepoznatljivijih svetskih turističkih destinacija koja svoje goste poput magneta privlači svojim kosmopolitskim karakterom i burnim noćnim životom. Ovo mesto gde je najrazvijeniji visoki turizam odredište je brojnih slavnih ličnosti, a poznato je i kao odredište gde je veoma brojna homoseksualna zajednica. Ostrvo prepoznatljivih belih građevina s neverovatno plavim morem za svoj idealni odmor i provod odabrali su i Željko i Jovana Joksimović.

Na ovoj fenomenalnoj destinaciji noćenje može da vas košta i do 3.000 dolara po osobi. Za one sa plićim džepom ima i pristupačnijih hotela i apartmana. Jedan drugi deo Grčke obale već godinama je omiljeno letovalište poznatih iz Srbije. Sitonija, drugi prst Halkidikija, sa svojim letovalištem Porto Karas mesto je gde odsedaju i najbogatiji Grci, ali i Srbi. Ovde je godinama letovao Zdravko Čolić, a onda se opredelio za  prvi prst, Kasandru, i kompleks Sani Rizort u kojem se odmaraju i Goran Bregović, Dejan Stanković kao i druge brojne javne ličnosti. Cene desetodnevnih aranžmana u koje je sve uključeno za ova dva letovališta mere se iznosima od 800 do 1.800 dolara po osobi.

KAO SAV NORMALAN SVET

Jedno od najpopularnijih letovališta na svetu svakako je Ibica, poznata pre svega po peščanim plažama i vrhunskom noncom, ali i dnevnom provodu. Najlepše od četiri Balearska ostrva bilo je ovogodišnji letnji izbor Nataše Bekvalac koja je sa sestrom Kristinom i nekoliko prijateljica ovde provela desetak dana. Nataša je boravak i provod na ostrvu iskoristila i za snimanje spota, a ukoliko i vi želite da osetite makar i delić atmosfere odredišta mladih i bogatih koji znaju da uživaju, moraćete za to zadovoljstvo izdvojiti do 450 dolara po noćenju.

Popularno letovalište Alanja koje se nalazi na jugozapadu Turske rivijere destinacija je koju je za svoj odmor odabrala Goca Tržan. Ona se sa ćerkicom Lenom (6) i dečkom Radomirom Novakovićem provodila na peščanim plažama na kojima su pre nešto više od 2.000 godina uživali i egipatska vladarka Kleopatra i rimski vojskovođa Marko Antonije. Otuda i ime jedne od najlepših plaža Turske - Kleopatrina plaža. Aranžmani sa jedanaest noćenja u hotelima sa pet zvezdica u kojima je sve uključeno, uračunavajući i prevoz kao i sve takse koštaju do 1.700 dolara po osobi. Poznatija, ali i skuplja od Alanje je Antalijska regija, sa Belekom, Sideom i Larom i brojnim hotelima sa 5+ zvezdica u kojima ultra ol inkluziv aranžmani koštaju i do 3.000 dolara za deset dana.

Hotelski kompleks nekadašnjeg jugoslovenskog i hrvatskog tenisera Bruna Orešara Novi Spa Hotels&Resort u Novom Vinodolskom godinama je izbor Lepe Brene i Bobe Živojinovića. Ovog leta njih dvoje uživali su u pitomom Kvarneru sa sinovima Viktorom i Stefanom. Za smeštaj u hotelu apartmanskog tipa potrebno je izdvojiti od 80 do 130 dolara dnevno. Lepa Brena odmarala je ovog leta i u glavnom gradu kneževine Monako, Monte Karlu, ovog puta sa prijateljicama. Grad na Azurnoj obali poznat po glamuru i kockarnicama uvek  asocira na mesto gde bogati i slavni provode svoj odmor. Cene noćenja variraju zavisno od perioda kad želite da boravite u prestonici luksuza i kreću se do 1.000 dolara za noćenje.

SVETSKI A NAŠI

Popularna Hrvatska pevačica Nina Badrić jedan deo letnjeg odmora već tradicionalno provodi na Hvaru, jednom od najlepših ostrva Hrvatskog primorja. Ovaj biser hrvatskog turizma, kako Hvar mnogi nazivaju, nalazi se u Dalmaciji, južno od Brača, a severno od Korčule, a poznat je po brojnim arheološkim nalazištima iz praistorijskog, grčkog i rimskog vremena kao i po najkvalitetnijim vinima. Noćenje u hotelu sa četiri zvezdice plaća se i do 600 dolara po osobi, a moguće je rentirati i luksuzne vile  čiji zakupi se kreću i do 3.000 dolara dnevno.  Hvar je ovog leta posetio i svetski broj jedan u tenisu Novak Đoković koji je u krstarenju južnim Jadranom u pratnji brata Marka i prijatelja proveo nekoliko dana. Đoković i prijatelji jedno veče proveli su u opuštenoj atmosferi jednog od najboljih hvarskih restorana upravo u društvu Nine Badrić. Boravak u nekom od najluksuznijih hotela u tim turističkim centrima platićete do 700 dolara dnevno. Poslednje dane pred početak američke turneje Novak je proveo na Korzici.

Đokovićev prijatelj i rival, ovogodišnji osvajač Vimbldona Škotlanđanin Endi Marej, snagu i koncentraciju za američku turneju koja je počela 5. avgusta Rodžers kupom u Montrealu sakupljao je na Bahamima, arhipelagu od sedamsto manjih ostrva koji se nalazi istočno od Floride i severno od Kube i Kariba, inače poznatom i po tome što je Kristofer Kolumbo 1492. godine otkrio Novi svet kročivši upravo na jedno od bahamskih ostrva kojem je dao ime San Salvador. Marej i njegova pratilja Kim Sirs, tvrde očevici, uživali su u belom pesku, tirkiznoj vodi i tropskom zelenilu hotelskog kompleksa ne skidajući pri tom pogled jedno s drugog. Da ljubav nema cenu, opšte je poznato, a iznos od vimbldonske nagrade koji je Marej ostavio u jednom od najskupljih hotela ipak će ostati tajna. Ono što se zna jeste podatak da noćenje po osobi u jednom od boljih hotela, One&Only Ocean Club košta od 1.300 do 5.000 dolara.

CENA SITNICA

Zvezda serije Two and the Half Man Ešton Kučer i njegova verenica Mila Kunis, početkom letnje sezone provodili su se u Sen Tropeu u društvu britanske princeze Beatris i njenog dečka Dejva Klarka.

Kučer i Kunis nove prijatelje stekli su u Londonu gde žive poslednjih meseci. Mila Kunis zbog toga što je snimala film Jupiter Ascending, a Kučer zato što nije želeo da ona u Evropi bude sama. Uz druženje sa članovima kraljevske porodice idu i kraljevske cene noćenja u nekada ribarskom gradiću na Azurnoj obali koji je ono što je danas postao pedesetih godina prošlog veka, pre svega zahvaljujući Brižit Bardo i serijalu filmova Žandar iz Sen Tropea. Jednu od najpoznatijih svetskih turističkih destinacija godišnje posećuje više od pet miliona turista. Za noćenje u hotelu sa pet zvezdica, dakle na nivou, ali ipak bez preterano mnogo luksuza, morali biste da izdvojite oko 1.000 američkih dolara. Ovu destinaciju odabrala je i Kučerova koleginica Nikol Riči koja je sa suprugom Džoelom Madenom i njihovo dvoje dece obišla i Sardiniju, ali i krstarila luksuznom jahtom po ovom delu Mediterana, a njihov odmor podrazumevao je naravno i nekoliko šoping izleta. Za ovakav vid aktivnog odmora potrebno je izdvojiti najmanje nekoliko hiljada dolara pa sve do iznosa kojem je granica bogatstvo mašte i dubina vašeg džepa, naravno samo za dnevni najam jahte sa posadom.

Jedna od najatraktivnijih destinacija slavnih i bogatih i ovog leta su Havaji, inače najmlađa američka savezna država. Prirodne lepote, topla tropska klima, bistro tirkiznoplavo more i aktivni vulkani čine Havaje popularnim odredištem za turiste, surfere, ali i biologe. Arhipelag od osam ostrva nalazi se u središnjem delu Pacifika, a osim po belom pesku, poznat je i po aboridžinskoj kulturi i namenjen je onima sa prilično dubokim džepom. Za sedam noći u hotelu sa pet zvezdica morali biste da izdvojite oko 1.500 američkih dolara po osobi plus isto toliko i za  avio-kartu, bez garancije da ćete jutarnju kafu popiti ćaskajući sa nekom od brojnih svetskih zvezda koje ovde letuju. Ukoliko želite da se na plaži izležavate pored Bredlija Kupera i njegove izabranice Suki Vaterhaus, možda ćete imati sreće ako odsednete u najboljem hotelu na svetu Four seasons resort Maui at Wailea gde noćenje košta i do 1.500 dolara po osobi.

Na Havajima je ovog leta odmarala i kolumbijska pevačica Šakira sa dečkom Žerarom Pikeom i svojim šestomesečnim sinom Milanom. Najpopularnija Kolumbijka i njen dečko na odmoru su bili veoma spontani i veseli te nisu propustili da deo atmosfere podele i sa svojim pratiocima na društvenim mrežama.

KO VOLI, NEK IZVOLI

Dvojnik bivšeg Srpskog predsednika Borisa Tadića, poznati i priznati srcelomac i večiti neženja, Džordž Kluni, svoje letnje odmore tradicionalno provodi na Italijanskom jezeru Komo gde godinama poseduje vilu. Nekada, Kluni je na Komo vodio Elizabet Kanalis, onda dve godine Stejsi Kibler, a pretpostavljalo se da će gošća luksuzne vile na jednom od najlepših evropskih jezera ovog leta biti hrvatska manekenka Monika Jakišić koja, priča se, poslednjih meseci mnogo vremena provodi u društvu harizmatičnog glumca i reditelja. To se ipak nije dogodilo jer se Kluniju ove godine pridružio kolega Met Dejmon. Kluni, inače pasionirani bajker, i Dejmon su, pošto su se raspakovali, seli na motore i provozali se oko jezera. Lombardijsko jezero glečerskog porekla mnogi opisuju kao raj na zemlji, a svoje odmore na njegovim obalama, pored ostalih ovde su rado provodili Bred Pit i Anđelina Džoli, Šeron Stoun, Mihail Gorbačov ali i Benito Musolini. Običan smrtnik noćenje u nekom od hotela na jezeru Komo platiće najviše do 1.000 dolara dok je za dvostruko više novca moguće platiti i dvonedeljni zakup pristojne kuće. Mesta na kojima odseda džet-set ipak su luksuzne vile čiji zakup se kreće i do 20.000 dolara za noć.

Pored mnogobrojnih poslovnih i privatnih obaveza i poseta najekskluzivnijim svetskim destinacijama jedna od najvećih muzičkih zvezda koja je ove godine u izboru magazina People izabrana za mis bikini, Rijana, slobodno vreme najradije provodi na rodnom Barbadosu. Tropski raj u Karipskom moru obiluje prelepim plažama, čistim morem i netaknutom prirodom u kojoj su smešteni brojni luksuzni hoteli, a gde za noćenje treba izdvojiti do 1.500 dolara. Ukoliko vam se nijedna od ponuđenih destinacija ne dopada ili mislite da ćete se lepše i kvalitetnije odmoriti i nauživati na nekom intimnijem mestu, uvek možete da zakupite vilu neke od zvezda… Ukoliko imate dovoljno novca, naravno. Leonardo di Kaprio svoju vilu na čuvenoj kalifornijskoj plaži Malibu, u zavisnosti od dužine boravka, iznajmljuje za 76.000 do 150.000 dolara dnevno, a njegov kolega Brus Vilis kuću u kojoj se oženio izdaje za 20.000 dolara dnevno. Britanski milijarder Ričard Branson iznajmljuje celo svoje ostrvo Neker zajedno sa poslugom od šezdeset ljudi i punim pansionom za posetioce. Vila je slobodna od septembra, a dnevni zakup iznosi 63.000 dolara. Srećan put i ugodan odmor!

 

Piše: Moni Marković

makonda-tracker