Usnija Redžepova: Iznenadni večni rastanak

0
Neverica i bol obuzeli su našu legendarnu pevačicu Usniju Redžepovu kada je 30. jula primila vest da ju je njen suprug, priznati muzičar i bivši urednik Radio Beograda Svetomir Šešić Šele, nakon kratke i teške bolesti zauvek napustio.
Foto: Luka Šarac
Foto: Luka Šarac

Epitet legendarne pevačice Usnija Redžepova (67) nije zaslužila samo zbog svog muzičkog staža i zavidne karijere, već i zbog stava otmene dame koja je uvek i za svakog imala lepu reč i osmeh na dar. Često bi u razgovoru opisala kako joj u životu u kojem se rukovodi optimizmom znatno doprinosi njen suprug, priznati muzičar Svetomir Šešić Šele. Iako ima želja od kojih je morala da se oprosti svesna da joj se nikada neće ostvariti, pri svakom susretu s njom delovalo je da ni za čim ne žali jer je uz nju uvek bio njen Šele. I tako punih trideset pet godina, sve dok njegovo srce u sedamdeset prvoj godini 30. jula iznenada nije prestalo da kuca.

Kratka, ali teška bolest zauvek ga je razdvojila od voljene supruge nakon što je izgubio borbu sa galopirajućim kancerom. Iako su u prvi mah lekari mislili da nekadašnji urednik Prvog programa Radio Beograda ima problema sa virusom, tek naknadno je otkriveno kako ima rak jetre, da bi samo nekoliko dana kasnije preminuo. Ne želeći da opterećuje svoju suprugu koja je inače narušenog zdravlja, do poslednjeg trenutka nije mnogo govorio o svojim problemima, što je i doprinelo da njegov odlazak s ovog sveta za sve bude veliki šok.

I sam cenjen kao estradni umetnik, Svetomir Šešić Šele završio je Muzičku akademiju, a jedno vreme radio je kao profesor muzičkog vaspitanja. Bio je urednik Prvog programa Radio Beograda i sve vreme uspešno je sarađivao sa brojnim kolegama.

- To što radimo zajedno, Šeletu i meni predstavlja olakšavajuću okolnost i oko svega se lako dogovorimo. Sa svojim orkestrom uvek me je pratio na svim putovanjima, a moje je bilo samo da se doteram i pevam kako treba. Veoma sam zadovoljna jer sam uz svog supruga sačuvala sebe – opisala je svojevremeno Usnija za Story, koja se i sama dugo bori sa mnogim zdravstvenim problemima. U jesen 2006. godine podvrgla se koronarografiji kada su joj ugrađena tri stenta, da bi u aprilu prošle godine bila ponovo hospitalizovana i tada su joj ugrađena još dva stenta.

- Optimizam je najbitniji u životu, uvek treba verovati i nadati se dobrom. Meni je dosta pomogla muzika jer s njom lepše vidim i osećam. Poslu se okrećem kako bih zaboravila neostvarene želje. Kroz život se već dvadesetak godina vodim izrekom iz Biblije: Bože, daj mi smirenosti da prihvatim stvari koje nemam hrabrosti da promenim i mudrosti da mogu da ih razlikujem – navela je jednom pevačica svesna da neke stvari nikada ne možemo da promenimo niti da im se suprotstavimo.

Tri i po decenije bila je uz svog životnog saputnika koji joj je pružao punu podršku u svemu što je radila.

Inače, poznanstvo Usnije i Šeleta iz Doma JNA preraslo je u druženje tokom putovanja u Majnc, a rezultat njegovog upornog udvaranja bilo je venčanje 1978. godine. Usnijin kum tada je bio poznati sportski novinar i komentator Marko Marković, dok je Šeletov svedok bio otac atletičara Nenada Stekića. Od kada su se venčali, Usnija i Šele bili su usmereni jedno na drugo, a s obzirom na to da nisu imali dece, svaki trenutak provodili su zajedno. Od prošlog utorka, okružena bliskim prijateljima u porodičnom domu u Beogradu, Usnija pokušava da prihvati činjenicu kako njenog voljenog supruga više nema i da će od sada, nakon trideset pet godina zajedničkog života, dalje morati sama.

 

Ksenija Konić

makonda-tracker