Biljana Radeka – Šeparović: Moja Iva je premija na lutriji

0
Osluškujući želje svoje ćerkice, voditeljka i urednica Jutarnjeg programa na TV Pink Biljana Radeka-Šeparović korača putem materinstva koje joj je potpuno preokrenulo životne prioritete
Biljana Radeka – Šeparović, foto: Ivan Dobričić
Biljana Radeka – Šeparović, foto: Ivan Dobričić

Baš kao što za gledaoce već godinama važi za primer profesionalizma na malim ekranima, voditeljka i urednica Jutarnjeg programa na TV Pink Biljana Radeka-Šeparović (34) spremno se upustila i u čari majčinstva. Od kada je u njen život 3. oktobra 2011. ušla ćerka Iva, lista prioriteta potpuno se promenila i sada sva ljubav i pažnja odlaze preslatkoj devojčici koju sa mnogo nežnosti, ali i autoriteta odgaja sa suprugom Josipom Šeparovićem (33).

- Tri godine pokušavali smo da dobijemo bebu, ali kao i većini žena bilo mi je teško da odmah ostanem u drugom stanju. Zatrudnela sam čim sam se vratila u Beograd nakon tromesečnog boravka na TV Pink u Ljubljani jer sam se valjda nesvesno opustila ne razmišljajući o plodnim danima. Jedan numerolog kasnije mi je rekao kako je Iva sudbinsko dete i trebalo je tada da se rodi, tako da džaba nama što smo se trudili tri godine. Trudnoća je bila savršena, a porođaj takav da me je doktor pitao jesam li sigurna da se prvi put porađam – priča kroz smeh Biljana koja se prvi put sa dvadesetdvomesečnom ćerkicom fotografisala za Story.

- Iva je bila potpuno kooperativna beba, zajedno smo učile kako da se ophodimo jedna prema drugoj i vrlo brzo smo se uklopile. Voli da spava i to je blagoslov za roditelja, ali uložila sam i dosta truda kako da naučim da čitam signale kada je reč o njenom spavanju. Sa bebama se radi već od četvrtog meseca kada po pravilu prestaju da spavaju i čim pokažu prve znake pospanosti, treba da ih stavite u krevet bez igračaka i one vremenom shvate da je to mesto za spavanje. Ako hoćete da im produžite san, stavljajte ih ranije polako u krevetac jer što odmorniji legnu, lakše će i duže spavati. Deca vole rutinu, pošto tako osećaju sigurnost, a kada im to pružite uz dovoljno aktivnosti tokom dana, onda su svi srećni i nema brige – iskusno govori mlada mama koja je uspešno savladala sve zamke u koje novopečeni roditelji obično upadnu.

- Moram da se ogradim jer sam možda dobila na lutriji pošto Iva ume da sluša, a kako raste, sve mi je lakše s njom. Moj recept je da slušaš bebu i da sa tatom radiš kao tim, kao i da sve što imate da naučite dete, uradite za tri dana jer im je toliko potrebno da prihvate nove veštine, bilo da je reč o skidanju pelena ili samostalnom spavanju. Naučila sam je i da kada padne samo ustane i nastavi dalje bez ikakve drame, pa mi se često dešava da druge mame misle da sam bezobzirna. Ali, nas dve smo kao drugarice i pridržavamo se stava: Daj da ne pravimo dramu tamo gde je nema. Mislim da je to dobro za nju i da je na taj način osamostaljujem. Reagujem samo kada je ne čujem jer znam da tada radi nešto što je zabranjeno ili je nešto pokvarila u stanu – navodi Biljana koja priznaje koliko se promenila otkako je postala mama.

- Ranije nisam imala neki odnos prema deci, a sada mi je najvažnije da budu bezbedna i da se što više druže. Postala sam emotivnija i počela mnogo više da osećam empatiju prema drugima, ali borim se s tim jer hoću da sačuvam onu staru Biljanu koju nikako ne možeš da digneš sa zemlje, kako bih mogla da držim stvari pod kontrolom – kaže voditeljka koja priznaje da je njena ćerka naročito slaba na tatu.

- Kada se suprug vraća s posla, nastane prava vriska oduševljenja, a sada je u fazi da mu ne dozvoljava da ide ujutro tako što mu se okači oko vrata. Ja sam zadužena da podviknem kada treba, dok tata to ne radi jer je on ortak. (Smeh) Mislim da je Iva naša kombinacija, a pošto je stalno u pokretu, često me pitaju da li ona hoda ili samo trči. Tačno zna šta hoće i to je olakšavajuća okolnost, iako ume da bude naporno, ali pošto je Vaga u horoskopu, rekli su mi kako ne treba da je ograničavam i tako se ponašamo sve vreme. Inače, kada me vidi na malom ekranu, reaguje tako što viče mama, ali za sve muškarce s kojima razgovaram kaže tata. (Smeh) Suprug i ja funkcionišemo savršeno jer nam je Iva centar sveta. Oko svega se dogovaramo i imamo zajedničku strategiju, a ona nas prati. Imamo vremena i za sebe jer Iva spava od deset uveče do deset ujutro, pa možemo da izađemo uveče dok je čuva baka. Naš odnos je još kvalitetniji nego pre jer kada nemaš dete nekako si sebičan i baviš se marginalnim stvarima, a kada postaneš roditelj, promene se prioriteti i tada shvatite šta je najvažnije u životu. Nadam se da ćemo uskoro imati lepe vesti jer bih volela da dobijemo još jednu bebu kako bi Iva imala društvo – završava Biljana koja će polovinom avgusta otputovati na odmor u suprugovu porodičnu kuću na Pelješcu, a pre toga 4. avgusta intimno će obeležiti pet godina braka.

 

Piše: Jelena Kulović

 

 

 

 

makonda-tracker