Emir Bekrić: Moguće je uskladiti ljubav i karijeru

0
Nova zvezda kraljice sportova, evropski šampion među mlađim seniorima u trci na 400 m s preponama, atletičar Emir Bekrić, otkriva prirodu svog odnosa sa bacačicom koplja Tatjanom Jelačom
Emir Bekrić, Foto: Vladimir Šporčić
Emir Bekrić, Foto: Vladimir Šporčić

Osvajači medalja za Srbiju na nedavno završenom Evropskom atletskom prvenstvu za mlađe seniore u Tampereu, atletičari Amela Terzić, Marija Vučenović i Emir Bekrić - novi su heroji nacije! Svojim zavidnim uspesima na atletskoj stazi demonstrirali su osveženi potencijal srpskog sporta, a talentovani Emir (22) postavio je i državni rekord stigavši do najsjajnijeg odličja za 48,76 sekundi.

- Posle srebra na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu, suočio sam se sa prvim većim interesovanjem javnosti za nas mlađe atletičare, ali kao da smo kontinuitetom osvajanja medalja skrenuli još veću pažnju. Asmir Kolašinac osvojio je zlato na Evropskom prvenstvu u dvorani, Mihail Dudaš je uzeo bronzu, dok smo Amela, Marija i ja stavili šlag na tortu osvajanjem zlatnih odličja u mlađoj seniorskoj kategoriji – kaže Bekrić koji je pre odlaska na EP osvojio i zlatnu medalju na Mediteranskim igrama.

- Prošle godine prvi put sam se na Evropskom seniorskom prvenstvu suočio sa takmičenjem većeg ranga, potom su usledile Olimpijske igre, a sada sam prvi put bio u ulozi favorita na nekom šampionatu. Dosta sam sazreo u poslednjih nekoliko meseci i mnogo sam mentalno radio na sebi. Naučio sam i psihički da se pripremim za velike trke. Tai-či kojim usklađujem pokrete tela i disanja, odličan je za relaksaciju, a dosta mi pomažu i razgovori sa psihologom. Sav stres odbacujem i pun sam pozitivne energije. Kada izađem na stadion, tu niko ne postoji osim mene. Nemam nikakav odnos ni prema tome da li publika aplaudira, skandira, bodri me ili ne – ništa nema uticaj na moju koncentraciju i posvećenost trci. Ne interesuje me ni da li pada kiša i kakvi su vremenski uslovi, usredsređen sam jedino na svoju trku koju u glavi uvek podelim u četiri dela i savladavam prepreku po prepreku – iskreno će Bekrić koji veliku podršku, osim od svoje mame Mirjane i tate Atifa, dobija i od svog terapeuta Dimitrija Kovača, doktora Mome Jakovljevića, ali i dugogodišnjeg trenera Mirjane Stojanović s kojom trenira više od trinaest godina. Ipak, uz svu podršku pomenutog porodično-sportsko-lekarskog drim tima, ovaj mladi Beograđanin nije oduvek uspevao da se na atletskoj stazi izoluje od spoljnih uticaja pa priznaje da je svojevremeno na terenu bio pod velikim pritiskom dešavanja u svom emotivnom životu.

- Vrlo sam emotivan i lako se vezujem, a kada nisam bio srećan u ljubavi, to je na momente bilo kobno za mene na terenu. Kasno sam naučio da odvajam privatni od profesionalnog života i nije mi bilo jednostavno. Zaljubljivao sam se pa sam ponekad zanemarivao treninge, mada sam tokom sazrevanja shvatio da je sve moguće uskladiti, ali samo ako je i ta devojka puna razumevanja i spremna na odricanja zarad kvalitetnog emotivnog odnosa – kaže Emir i otkriva da li su istiniti medijski napisi o tome da je na Olimpijskim igrama započeo vezu sa bacačicom koplja Tatjanom Jelačom.

- To nije istina, ali ta mi je priča bila simpatična jer su mi stizale čestitke, a nije bila Nova godina ili moj rođendan. Fotografija koja je inspirisala medije na zaključke o romansi, nastala je u trenucima kada smo se oboje probudili iz kraćeg sna u koji smo utonuli jedno pored drugog. Nas dvoje smo, međutim, isključivo u prijateljskim odnosima, ona mi je sjajna drugarica, velika podrška i stalno se međusobno bodrimo– kaže mladi atletičar i otkriva da li je trenutno zaljubljen.

- Nemam devojku, sam sam već nekoliko meseci, ali u protekle dve, tri godine imao sam dve, tri veze. Sada još vrebam onu pravu. To je moj trenutni emotivni status. Najbitnije mi je da je devojka iskrena, prirodna i puna razumevanja – priča talentovani Bekrić čija se godinu dana starija sestra Sena pre nekoliko godina odselila za Ameriku.

- Veoma mi je teško palo odvajanje od nje. Odselila se još 2008. godine i nedavno je završila studije. U septembru odlazim da je posetim i nas dvoje smo izuzetno vezani. S njom delim sve ono što me muči i ona je nešto najlepše što imam. Često kažem da ne treba mnogo slušati druge ljude, već samo sebe ili sestru, pa čak i kada je reč o ljubavnim savetima – zaključuje uz osmeh novi šampion kraljice sportova.

 

Piše: Nikola Rumenić

 

 

makonda-tracker