Princ Vilijam: Sin je za klasu bolji od mene

0
Nakon što je 22. jula na svet donela prvo muško dete koje će svog oca, princa Vilijama, naslediti na prestolu, Kejt Midlton dan kasnije napustila je porodilište i celom svetu pokazala svoju bebu, a prvi komentar o tome kako izgleda njegov naslednik, dao je pon
Kejt Midlton i princ Vilijam, foto: Guliver
Kejt Midlton i princ Vilijam, foto: Guliver

Napetost koja je u Velikoj Britaniji nedeljama rasla uoči dolaska na svet britanskog prestolonaslednika, sina vojvotkinje od Kembridža (31) i princa Vilijama (31), kulminirala je rođenjem njihove prve bebe 22. jula u bolnici Sveta Marija smeštenoj u zapadnom Londonu, u istom delu zgrade u kojoj je princeza Dajana rodila Vilijama pre trideset jednu godinu. Samo dan kasnije, izlazak kraljevske porodice iz porodilišta pratilo je više miliona gledalaca preko brojnih sajtova i televizijskih prenosa, a presrećni roditelji s osmehom na licu pokazali su svog prvog sina. Šarmantna Kejt izjavila je kako se raduje trenutku kada će svoju bebu odneti kući i dodala da će joj pored supruga u svemu pomagati i mama. Još je dodala da je princ Vilijam prvi promenio pelene njihovom sinu, inače trećem nosiocu britanske krune. Vojvotkinja od Kembridža prve dve nedelje provešće u porodičnom domu sa suprugom i sinom, a potom se princ vraća svojim obavezama u vojnoj bazi. Kejt je takođe istakla kako je ceo prethodni dan podnela veoma emotivno, dok se Vilijam našalio kako je presrećan što mališan liči na mamu i dodao da ima više kose od njega.

- Hvala bogu, liči na majku. Za klasu je bolji od mene – kroz osmeh je rekao ponosni tata koji je odgovarao na znatiželjna pitanja novinara okupljenih ispred porodilišta.

Princ Vilijam želeo je da sam odveze svoju porodicu u Kensington palatu i nakon sedamnaestominutne vožnje zaustavio je automobil u dvorištu gde ih je sačekala Kejtina sestra Pipa. Ona je bila oduševljena bratancem koji je sve vreme bio miran i nijednom nije zaplakao. Zvanično nije potvrđeno koliko će vremena Kejt i Vilijam provesti u Kensington palati, ali najavljeno je da će sve posete porodice i bliskih prijatelja biti obavljene na tom mestu.

Inače, time što je rodila prvo muško dete, Kejt Midlton je dokazala da je brilijanta kraljevska ličnost. Ona se porađala više od deset časova, a vest koja je prethodila prikazivanju bebe bio je proglas na Bagingemskoj palati, čime je 22. jula ozvaničeno da je Velika Britanija dobila svog naslednika.

Njeno kraljevsko visočanstvo, vojvotkinja od Kembridža, rodila je sina u 16.24. časova. Beba je teška 3,8 kilograma. Vojvoda od Kembridža prisustvovao je rođenju. Kraljica, vojvoda od Edinburga, princ od Velsa, vojvotkinja od Kornvola, princ Hari i članovi obe porodice informisani su i oduševljeni ovom vešću. Njeno kraljevsko visočanstvo i njeno dete dobro se osećaju i prenoćiće u bolnici. Otac princa Vilijama, princ Čarls, sa medijima je prvi podelio svoju neizmernu sreću.

- Supruga i ja presrećni smo zbog rođenja mog prvog unuka. Ovo je poseban trenutak za Vilijama i Ketrin, a mi smo izuzetno uzbuđeni zbog njih i rođenja njihovog dečaka.

Mesecima se spekulisalo kog će pola biti beba i kada će tačno doći na svet, a kladionice su nagađale i kako će se zvati. U opklade je uloženo više od milion funti, što je do sada nezapamćena suma kada je reč o nekom događaju koji nije u vezi sa sportom. Kraljevska porodica najavila je da će ime dečka biti naknadno objavljeno, a zanimljivo je da je ime njegovog oca Vilijama obelodanjeno tek nedelju dana nakon rođenja, dok se na ime njegovog dede Čarlsa čekalo mesec dana. Pravilo je da kraljevska deca imaju po nekoliko imena koja nose od svojih predaka, pa tako princ Vilijam ima još tri: Artur Filip Luis. Naslednik trona ne mora obavezno da nosi prezime, ali ako Vilijam i Kejt ipak odluče da je to neophodno, mogu da biraju između Mauntbeten-Vindzor, Vejls i Kembridž.

U dolazak na svet dečaka koji će nositi britansku krunu bile su uprte sve oči sveta i brojni svetski mediji, a Dejli mejl čak je konsultovao i astrologe. Oni su otkrili kako im zvezde, s obzirom na to da je rođen u ciklusu punog meseca, otkrivaju da poseduje energiju zahvaljujući kojoj će biti vrlo intuitivan i pažljiv prema prirodi. Biće dobrog zdravlja i veoma rečit.

Ceo događaj uoči i nakon porođaja imao je nekoliko presedana kada je reč o kraljevskoj porodici: odlučeno je da se vest o dolasku bebe objavi i na društvenim mrežama, a samom činu porođaja, pored Kejtine majke i sestre, prisustvovao je i sam princ Vilijam. Ubrzo nakon porođaja, mladi roditelji oglasili su se zajedničkim saopštenjem: Želeli bismo da zahvalimo osoblju krila Lindo, kao i celoj bolnici za požrtvovanu negu i brigu oko nas troje. Znamo da je ovo bio buran period za bolnicu, stoga hvala svima, osoblju, pacijentima i posetiocima, na razumevanju. Po napuštanju porodilišta, dodali su kako će, koliko god je to moguće, pokušati da budu racionalni i što više uživaju u roditeljstvu.

Piše: Ksenija Konić

 

makonda-tracker